0

В България повечето раждания се случват в болница, а родилките и новородените остават там средно между три дни и една седмица в зависимост от начина на раждане.

СЗО: На всеки две минути по света умира жена при раждане или заради бременността си

Макар и да съществуват частни болници, които предлагат по-специална следродилна грижа, то все пак практиките от нас са по-скоро зациклили.

В такива случаи най-добрата стратегия е да се учим от тези, които са по-напред от нас.

8 невидими промени по време на бременност

Затова днес ви представяме следродилните практики в някои страни, които може и да ви накарат да емигрирате, ако сте жена, която планира забременяване.

Мексико

В Мексико и някои други страни от Латинска Америка новите майки традиционно спазват период на cuarentena – дума, която се превежда като „карантина“, но също така съдържа думата „четиридесет“, броят дни, в които практиката обикновено се спазва.

Какво представлява „бременният нос“?

През този период след раждането майката остава вкъщи и се въздържа от обичайните си дейности. Тя също е на специална диета, която включва горещи храни като бульон и каша.

Практиката произтича от убеждението, че тялото на човек е „отворено“ след раждането и е уязвимо на „въздух“, така че съветът е да се стои далеч от вятъра и да се въздържа от къпане.

Това е в съответствие със съвременните медицински познания, че отварянето на шийката на матката по време на раждането прави тялото уязвимо към инфекции. Шест седмици също приблизително съответстват на периода, който е необходим на матката да се върне към обичайния си размер след раждането. Други здравословни проблеми, включително следродилна депресия, също могат да се появят през този период, което допълнително доказва ползите от внимателното наблюдение на жените след раждането.

11 звездни майки, които мразеха бременността си

Бети Ернандес специалист по общността в Open Arms Perinatal Services в Сиатъл. Тя казва пред HuffPost: „Смята се, че след като вагиналният канал е отворен за раждането на бебето, жената също се преражда и има нужда от почивка, за да се възстанови и да се върне към жизнеността, която е имала преди да забременее.“

В края на 40-те дни, обяснява Ернандес, „жената получава гореща и парна вана, за да завърши почистването на матката и да отбележи края на целия гестационен период“. Коремът на майката се увива и цикълът на прераждането е завършен.

Япония

В Япония съществува традицията сатогаери бунбен, която включва връщането на майката и новороденото бебе в семейния дом или селище за период от осем до 12 седмици.

Там бабите и дядовците и други членове на семейството могат да помогнат на младата майка в грижите за бебето им — и да им дадат време и пространство за почивка и възстановяване. Разбира се, тази опция може да предложи по-малко възстановителен потенциал, ако имате други деца, които идват с вас, или отношенията ви с родителите ви не са добри.

Холандия

Независимо дали раждате у дома или в болницата, обучен специалист, наречен kraamverzorgster, ще ви посещава в дома ви всеки ден в продължение на осем до 10 дни след раждането.

Те осигуряват медицински прегледи за майката и бебето и помагат при всякакви въпроси относно храненето или други грижи за бебето. Kraamverzorgster може също да помогне на други деца в семейството да се адаптират към живота с новия си брат или сестра. Тези услуги обикновено се покриват от застраховка и, когато не са покрити, се предлагат на ниска цена.

Kraamverzorgster може да пристигне сутринта, да ви направи закуска, да държи бебето, докато се къпете, да забавлява по-голямото ви дете, докато го храните и подремвате, а след това да ви помогне да се подготвите за разходка навън с бебето.

Германия

В Германия терминът за следродилна почивка е Wochenbett, което означава „седмици в леглото“ и акушерката, която ще ви посети през тези първи седмици, очаква да приемете това буквално.

Вашата работа е да останете в леглото и да се възстановите. Ако имате нужда от твърда ръка, за да ви държи далеч от работа, в Германия дори има закон, който ви забранява да вършите каквато и да е работа през осемте седмици след раждането на вашето бебе.

През това време ще получавате ежедневни посещения от акушерка през първите 10 дни, след това посещения на всеки два до три дни. Тя ще гарантира, че се възстановявате добре и ще ви помогне с кърменето и общите грижи за бебето.

Застраховката обикновено покрива посещения на акушерка преди и след раждането, но има допълнителни такси, ако искате акушерка да присъства на раждането ви у дома или в родилен център.

Китай

Древната китайска практика zuo yue zi или „седене за месец“ също включва ограничаване на дейностите и спазване на специална диета за излекуване на тялото след раждането. Тъй като се смята, че загубата на кръв при раждането извежда горещите и студените сили на тялото (ин и ян) извън баланса, жените се съветват да избягват студени напитки и прохладен бриз.

Други препоръки може да включват да не се къпете или да миете косата или зъбите си, но в наши дни хората, които избират да „седят месеца“, тълкуват този списък с ограничения, както сметнат за добре. Човек все още може да използва климатик, например, но може да стои далеч от директния приток на студен въздух.

Д-р Ан Лий, китайски педиатър, родена в САЩ и самата тя майка, казва пред The Washington Post: „Много традиции на zuo yue zi са полезни за майката и новороденото, като ядене на храни, богати на протеини, избягване на тежка физическа активност и ограничаване на посетителите, за да се позволи възстановяване и намаляване на риска от инфекции. Други традиции, като приемането на нерегламентирани билкови добавки, може да не са от полза или дори да представляват риск“. Лий препоръчва балансиране на плюсовете и минусите на всяка практика и създаване на подход към zuo yue zi, който е подходящ за вас.

Докато „седенето за месец“ традиционно се извършва у дома, под грижите на баби и лели, сега има процъфтяващ бизнес в луксозни затворени хотели, където жените харчат до 27 000 долара, за да бъдат поглезени. Други наемат помощници след раждането, известни като yuesaos, за да помогнат в грижите за бебето и да изпълняват домакинските задачи.

Нигерия

Omugwo е думата на игбо за грижите след раждането, които майката осигурява на своята дъщеря или снаха след раждането.

Други племена имат различни имена за подобни практики, но, както и в други части на света, храненето и почивката са ключови. Новите майки се къпят в гореща вода, стоят в седящи вани и се хранят с ястия като пикантна супа от чушки и каша, традиционен ферментирал пудинг, приготвен с царевица, сорго или просо.

Корея

Корейската дума за следродилния период е "самчилил", което означава „три седмици“. През първите няколко седмици след раждането жените често се съветват да почиват, да избягват студа и да ядат традиционни храни като супа от водорасли, която някои хора консумират няколко пъти на ден.

Въпреки че традиционно се грижат за тях в собствените им домове, корейските жени сега имат възможност за санхуджориуон, центрове за следродилна грижа, които предлагат по-луксозна среда, подобна на спа.

На цена от $2,820 до $4,700 за две седмици престоят в тези съоръжения включва всички хранения и денонощна грижа за бебето, така че, когато не кърмят, новите майки да могат да си починат.

Израел

В Израел има малък брой хотели за следродилния период, известни като milonit, и новите майки могат да се възползват максимално от дву- или тридневен престой - въпреки че ви съветваме да резервирате по-рано, тъй като стаите са много търсени.

Цените са подобни на тези в луксозен хотел, около няколкостотин долара на вечер, въпреки че някои държавни застрахователни планове ще възстановят част от тези разходи.

Бебето може да остане в стаята или в детската стая, има и подкрепа за кърмене и обучение за грижи за новороденото. Включени са и две или три хранения на ден.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 6 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Свят Преди 7 часа

Мъжът, който се е самозапали пред сградата на съда в Манхатън, е в критично състояние

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 10 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 11 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 11 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 12 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 12 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 12 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 12 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 12 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 12 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 13 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 13 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 14 часа

Вдигат заплатите в армията

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 15 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 15 часа

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК