5

П редставете си, че не можете да отидете на лекар, че нямате право да започнете работа, нито да посещавате училище. Не можете да откриете банкова сметка, да си купите къща или да се омъжите. Защото нямате документи за самоличност. Защото сте апатрид – човек, който не притежава гражданство.

За света просто не съществувате. Това ви лишава от вашата самоличност и води до ограничаване на повечето права и свободи. Ако сте апатрид, вие не можете да получите документи за пътуване и да напускате пределите на страната, в която се намирате. Може дори да бъдете задържани от имиграционните служби или да се разделите със семейството си.

Как се стига до подобно положение?

Хората получават гражданство веднага след раждането си. Невинаги страните успяват да гарантират това право. Много деца се раждат без националност, вследствие на дискриминация към определени етнически или религиозни групи, или заради пропуски в националните законодателства. Ако не се знае кои са родителите на някое дете, много вероятно е то да се превърне в апатрид, защото в дадената страна националността се определя на базата на потомствена връзка.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Some comfort at last.⁣ ⁣ Siblings (left to right) Jesús,10, Dayana Méndez, 5, and Darwin Méndez, 3, play in their tent at the Integrated Assistance Centre, in Maicao in Colombia. ⁣ ⁣ The children and their mother, 28-year-old asylum-seeker, María Moreno Gonzalez, belong to the Wayuu indigenous group.⁣ ⁣ The centre hosts Venezuelan refugees and migrants, Colombian returnees and the bi-national indigenous Wayuu population. The centre currently provides 350 highly vulnerable people with shelter, food, legal assistance, activities for children, medical assessments and psychosocial support. ⁣ ⁣ Photo: UNHCR/Andrew McConnell⁣ ⁣ #Colombia #Venezuela #asylum #children #family

A post shared by UN Refugee Agency (@refugees) on

Хората без държава наброяват повече от 10 милиона, като 1/3 от тях са деца. Най-много апатриди има в Мианмар, където над милион души от етническото малцинство на рохингите са изключени от правото да получат националност. Една от най-главните причини за създаване на апатриди е фактът, че в 27 държави на жените е забранено да предадат своята националност на децата си. 

В Европа има над 600 000 апатриди. Най-често това са лицата, търсещи убежище или тези, които са живеели в пределите на бивша Югославия и СССР. На Балканите апатридите са предимно от ромски произход. Въпреки големите размери на проблема, повечето страни нямат ефективна стратегия за справяне с липсата на гражданство. 

Невинаги хората без държави биват преследвани от закона, но често те срещат тормоз, дискриминация и нарушения на човешките им права. Затова се нуждаят от международна защита и подкрепа. Когато има политическа воля, подобни въпроси могат да бъдат разрешавани: през 2008 г. повече от 300 000 души, които говорят урду в Бангладеш, получават гражданство. А от 2003 г. насам повече от 4 милиона деца престават да бъдат апатриди. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@