10

С ами ли сме във Вселената? Този въпрос не спира да разпалва въображението на много хора.

Някои от тях са убедени, че извънземни не просто съществуват, но и са посещавали нашата планета многократно през вековете. Те също така смятат, че има неоспорими доказателства в подкрепа на това твърдение.

Учените, разбира се, са на съвсем различно мнение, но въпреки това някои меко казано странни теории продължават да се радват на завидна популярност. Ето и част от тях:

Природни бедствия или оръжия?

Според редица уфолози историята на човечеството изобилства от примери за природни бедствия, предизвикани от извънземни. Каква е била тяхната цел обаче е спорен въпрос.

Някои са на мнение, че по този начин посетителите от други планети са искали да контролират броя на хората, обитаващи Земята. Други пък изказват една още по-смела хипотеза – че въпросните бедствия били страничен ефект от използването на високотехнологични оръжия.

Поддръжниците на тези теории смятат още, че пример в това отношение е Всемирният потоп. Те подчертават, че легендарното събитие присъства в редица религии, включително християнството, исляма и индуизма, което навежда на мисълта, че то действително се е случило.

Космически болести

Темата за появата и разпространението на опасни вируси и бактерии през последните години се превърна в нещо много повече от обект на научни изследвания. Пандемията от COVID-19 нагледно показа колко опасни могат да бъдат болестите.

И докато редица учени се опитват да дадат отговор на въпроса кои са най-ефикасните методи за превенция и защита, някои уфолози смятат, че от космоса ни дебнат още по-големи заплахи. Според тях извънземни са виновни за едни от най-опасните зарази, познати на човечеството. Те посочват, че съществуват разкази за „сребристи дискове“, които разпръсквали мистериозна мъгла по време на чумната епидемия, върлувала в Европа през XIV в.

Не бива да се забравя и още нещо – има доказателства, че живи организми могат да съществуват на метеорити. Това повдига въпроса дали е възможно подобен обект, пренасящ напълно непознати бактерии, някой ден да падне на нашата планета и да предизвика невиждана до този момент пандемия.

Шансовете подобно нещо да се случи са минимални (повечето метеорити все пак дори и не достигат земната повърхност, тъй като изгарят в атмосферата), но все пак съществуват.

Изчезнали без следа

По цял свят съществуват легенди за цивилизации, изчезнали безследно. Един от най-известните примери са нефилимите, за които се споменава на две места в Стария завет. Те били исполини, деца на „синовете Божии“ и „дъщерите човешки“. Според повечето уфолози, нефилимите наистина са съществували и били потомци на извънземни, посещавали нашата планета в далечното минало.

Изследователите на НЛО дават и други примери – като мистериозната индианска култура Анасази. Нейните представители обитавали територията на американските щати Колорадо, Юта, Аризона и Ню Мексико. Те оставили след себе си впечатляващи скални жилища, които днес са обявени за национално културно наследство и са под защитата на ЮНЕСКО.

Каква е причината за изчезването на Анасази е въпрос, на който учените все още не могат да отговорят категорично. Те сочат различни фактори – като масови миграции, климатични промени, предизвикали тежки суши и военни конфликти.

Това дава основание на някои уфолози да смятат, че в изчезването на Анасази са замесени извънземни същества – или че самите представители на тази култура били посетители от друга планета.

Злато в атмосферата

Легендата за Ел Дорадо се ражда през XVI век, когато испански конкистадори видели как местен индиански вожд изхвърлил ритуално огромно количество злато в езерото Гуатавита, намиращо се на около 60 км. от колумбийската столица Богота.

Преданията за съществуването на митичен златен град пленили въображението на редица авантюристи, които се впуснали в безразсъдни експедиции с надеждата да го открият. Поддръжниците на идеята, че същества от далечни светове са посещавали Земята през вековете, виждат в Ел Дорадо още едно доказателство в подкрепа на своите теории. Те предполагат, че извънземните използвали земното злато в атмосферата си, за да отразяват слънчевите лъчи и по този начин да поддържат условията за живот на своята планета. Според тях въпросните същества използвали благородните метали, които хората доброволно им осигурявали.

Подземните скривалища на извънземните

Една от най-интригуващите легенди на индианците от племето Хопи е за т. нар. хора-мравки. Според преданията те помогнали на човечеството да преодолее две апокалиптични събития и научили хората как да ловуват и съхраняват храните си.

Не е особено изненадващо, че уфолозите виждат в легендите за хората-мравки поредно доказателство за извънземни посещения. Те подкрепят твърдението си с открити рисунки, на които тези митични същества са изобразени с издължени глави и големи очи – нещо, характерно за емблематичните „малки сиви извънземни“.

И още – „експертите“ твърдят, че хората-мравки съществуват и днес и се крият в леговища под земната повърхност. Предполага се, че едно от тях се намира в Дулче, Ню Мексико, в непосредствена близост до секретна военна база.

Лазерният лъч на Архимед

Възможно ли е някои от най-гениалните личности, раждали се някога – като Аристотел, Галилео Галилей и Алберт Айнщайн, да са общували с извънземни същества? Редица уфолози са убедени, че това е точно така. Те дават пример с видния древногръцки учен Архимед. Предполага се, че по време на обсадата на Сиракуза той успял да изгори много вражески кораби с помощта на големи огледа, които отразявали слънчевите лъчи и образували топлинен лъч.

Още през Ренесанса това предполагаемо оръжие се превръща в предмет на разгорещени спорове. Рене Декарт го отхвърля като „невъзможно“, но някои съвременни изследвания доказват, че голям брой добре полирани бронзови или медни щитове биха могли да фокусират слънчевата светлина и да я превърнат в опасно оръжие. Уфолозите на свой ред имат по-различно обяснение. Според тях, Архимед просто „взел назаем“ извънземен лазерен лъч, с помощта на който за секунди изпепелил вражеския флот.

Още от автора:

Най-странните теории за Слънчевата система

2022 година - моментът на истината за НЛО

Най-мистериозните срещи с НЛО през настоящия век

Съществуват ли паралелни светове и как изглеждат?

Как ФБР се включи в издирването на Бигфут 

Извънземното чудовище, което ужаси САЩ

Осем истински истории, които ще смразят кръвта ви

Малките сиви извънземни – историята на един феномен

Коментари 10
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

10 коментара
 
Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Свят Преди 6 часа

Черник: Украинските въоръжени сили могат да прережат сухопътния коридор към Крим

Повдигнаха две обвинения на Димитър Стоянов

Повдигнаха две обвинения на Димитър Стоянов

България Преди 7 часа

Спрямо обвиняемия е взета мярка за неотклонение „гаранция в пари“ в размер на 5000 лева

САЩ с доклад за човешките права в България

САЩ с доклад за човешките права в България

България Преди 10 часа

Значимите проблеми с правата на човека включват достоверни доклади за изтезания или жестоко отношение

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

България Преди 10 часа

Според АЕЖ вътрешното министерство трябвало да публикува всички записи, а не част от тях

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Свят Преди 10 часа

Новите правила въвеждат засилено „право на ремонт“

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

България Преди 11 часа

Сабрутев отрече, че прекратяването му е по вина на ПП-ДБ

БГ фестивал в Йокохама

Български фестивал се проведе за втора поредна година в японския град Йокохама

България Преди 11 часа

Целта на събитието е да представи България като "привлекателна туристическа дестинация"

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда обезщетенията при безработица

България Преди 11 часа

Предстои и избор на ротационни заместник-председатели на Националния съвет

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Свят Преди 11 часа

Първият епизод на телевизионната продукция "Максима" беше излъчен през уикенда

<p>Тодоров: Виждал съм Димитров пред кабинета на Рашков</p>

Петър Тодоров: Виждал съм Стефан Димитров пред кабинета на Бойко Рашков

България Преди 12 часа

По думите му е засичал в МВР и бащата Марин

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

България Преди 12 часа

Габриела Пеева остава в ареста

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

България Преди 12 часа

От подалите документи до момента са регистрирани пет парти и две коалиции

Сградата, където се помещава СГС

Съдът остави Марин Димитров в ареста

България Преди 12 часа

Синът му Стефан Димитров и Петя Банкова също са окончателно в ареста

<p>Разкриха причината за рекордната градушка в Испания</p>

Какво причини градушката с големина на бейзболна топка в Испания

Свят Преди 12 часа

Заради гигантската градушка, връхлетяла Жирона, загина дете

Главчев официално стана и външен министър

Главчев официално стана и външен министър

България Преди 13 часа

В сградата на Министерство на външните работи Главчев проведе и работна среща с ръководния състав