Б оровинките намаляват опасността от сърдечно-съдови заболявания с 12 до 15%, като увеличават кръвния поток и поддържат гъвкавостта на артериите, пише в. "Дейли мейл".
На ден необходимото количество боровинки е 150 грама.
Учени от университета в Източна Англия са изследвали ефекта на боровинките със 138 души с наднормено тегло или затлъстяване. Участниците в експеримента били на възраст между 50 и 75 г. и метаболитен синдром - комбинация от висока захар, високо кръвно и затлъстяване.
Те получавали дневно 150 грама боровинки, 75 грама лиофилизирани боровинки и лилаво плацебо.
Боровинките съдържат антоцианини, които подобряват някои показатели за състоянието на сърцето.
Предишно изследване също показа, че боровинките намаляват риска от диабет тип 2 и сърдечни заболявания.
Знаете ли още, че:
- Боровинките могат да бъдат използвани като естествена хранителна боя.
- Перфектните боровинки трябва да бъдат "прашни" на цвят. Подобният на прах синкаво лилав цвят е признак за тяхната зрялост, вкусови и лечебни качества. Добре е да знаете, че този "прах" трябва да се мие обилно под течаща вода, непосредствено преди консумация, тъй като именно той предпазва плодовете от разваляне.
- Боровинковият храст е "роднина" на азалията и рододендрона, но това е факт. Всичко те принадлежат на семейство Пиренови.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!