1

"Барби", който се готви да бъде задължителният филм на лятото, вече значително подобри културното възприятие на своята едноименна руса звезда и я направи актуална за ново поколение повече от 60 години след дебюта ѝ в магазина за играчки.

Но слоганът на филма веднага заклеймява Кен, нейния влюбен помощник с набраздени коремни мускули, като по-слабото звено: "Барби е всичко. Той е просто Кен."

Докато търговските марки създават сътрудничества с "Барби", а киноманите се борят за места на прожекциите, влиянието на Кен остава в сферата на меметата. Дори в реалния свят Кен все още свири втора цигулка.

Но кой всъщност е Кен, освен някогашното гадже на Барби и неосъществен аксесоар?

Запознайте се с историята на мъжкия партньор на Барби - от произхода му като Кенет Карсън, през бурната му раздяла с Барби в средата на 2000-те години, до възраждането му на големия екран чрез Райън Гослинг.

  • 1961 г: Когато Кен среща Барби

Кен (съкращение от Кенет Карсън) се появява на пазара на играчките като гадже на Барби две години след дебюта ѝ през 1959 г. Той се предлага в два стила - с руса коса или брюнет, изработен от твърда пластмаса - и е облечен в много къси червени бански. Струва 3,50 долара и носи името на сина на създателката на Барби, Рут Хандлър.

Пластмасовата двойка се запознава по време на снимките на първата си реклама през същата година, по данни на Mattel. В черно-белия спот Барби, "известната кукла-модел за тийнейджъри", присъства в шикозна черна рокля, а косата ѝ е в характерната ѝ висока опашка. Кен я наблюдава отдалеч в смокинг (привидно действието се развива в Уилоуз, Уисконсин, техния каноничен роден град).

Източник: iStock/Getty Images

Това било любов от пръв поглед. "Някак си Барби знаеше, че тя и Кен ще бъдат заедно", казва разказвачът в оригиналната реклама от 1961 г., която ги събра. Те ще продължат да посещават братски партита (Барби е студентка в университета), пикници и, разбира се, безброй пътувания до плажа.

В книгата си "Forever Barbie: The Unauthorized Biography of a Real Doll" (Вечната Барби: Неоторизираната биография на една истинска кукла) М. Г. Лорд пише, че Кен е бил "дрипльо със сериозно съкратени гениталии, който не е бил много важен в живота (на Барби)". Той ще трябва да води трудна битка, за да докаже стойността си пред потребителите - и пред приятелката си играчка.

  • 70-те - 90-те години на ХХ век: Кен се опитва да бъде модерен

Дори и с вечно модерен спътник като Барби, Кен никога не може да пробие, когато става въпрос за личен стил, въпреки че със сигурност се опитва. Той дебютира с различни визии, които биха могли да се наложат само в съответните десетилетия, но дори и тогава невинаги успяваше да се справи с тях.

  • Модерен Кен: Кукла от 70-те години на миналия век с масивна коса, изключително дълги бакенбарди. Той е облечен в бяла тениска и кафяво-бял блейзър.
  • Кен за мечтаната среща: Този модел от 1982 г., който се различава от "танцувалния смокинг" на Кен от 1961 г., включва гарвановокос Кен с муселинова риза под черен смокинг и сако с розова роза, прикрепена към ревера. Той се опитва да впечатли Барби от "Мечтаната среща", която пристига в натруфена рокля с тежки волани. Това беше един от редките тоалети, в които той превъзхождаше Барби.
  • Totally Hair Ken: Изглежда така, както звучи - този Кен от 90-те години на миналия век е с дълга, неподдържана грива, истински гел за коса и малък гребен, който собствениците му можеха да използват, за да го стилизират както си искат.
  • Earring Magic Ken: Кен с обеците се превръща в случайна икона на ЛГБТК. Кен дълго време е бил обект на шеги от страна на онези, които са правили предположения за сексуалността или мъжествеността на куклата въз основа на гардероба му и връзката му с Барби. През 1993 г. куклата случайно се включва в дискусията около него с нова, "по-модерна" визия. Този Кен носеше мрежеста риза, която разкриваше коремните му мускули, под лавандулова жилетка без ръкави и висулка с пръстен на врата, заедно с обица на лявото ухо. Това, което Mattel вероятно не е очаквал, е колко популярен ще стане Кен сред ЛГБТК потребителите. Дан Савидж отбелязва, че гардеробът на Кен "Магия с обеци" прилича на тоалетите, които се виждат на гей рейвовете няколко години по-рано. Mattel побърза да изтегли куклата от магазините, но не и преди Савидж и хиляди други фенове да си купят собствена кукла Earring Magic Ken. Макар Mattel да отрича, че той е създаден с мисъл за гейове, той е една от малкото масови играчки по онова време, която се харесва на ЛГБТК потребителите.
Източник: iStock/Getty Images
  • 2004 г: Барби и Кен се разделят

Това беше раздялата на знаменитостите, която никой не очакваше, освен може би прогнозите на производителите на играчки

В крайна сметка Барби и Кен бяха заедно повече от 40 години - бяха останали влюбени, дори когато се местеха и напускаха мечтаните къщи, караха кабриолети и сменяха кариерите си безброй пъти. Но през 2004 г. продажбите на Барби намаляват - тогава на власт са Bratz, куклите с нацупени устни и секси облекло - и това изглежда се отразява на отношенията между централната двойка на Mattel.

Дни преди Деня на влюбените говорителят на Mattel Ръсел Аронс обяви, че Барби и нейният приятел са решили "да прекарат известно време поотделно". (Вестник "Ню Йорк Таймс" съобщи, че раздялата е била по идея на Барби.)

В същия ден, в който обяви драматичната раздяла, Mattel разкри, че ще произвежда линия барбита Cali Girl - момичета сърфистки, които са особено свободни. Кен официално беше преместен в приятелска зона.

Източник: iStock/Getty Images
  • 2006 г: Кен получава фейслифт

Отчаян да си върне Барби, Кен се вглежда в душата си. Ню Йорк Таймс съобщава, че куклата е обиколила Европа и Близкия изток и е изследвала будизма и католицизма, за да се преоткрие. След завръщането си в САЩ той изоставя спиритуализма и се съсредоточава върху модата, като се обръща за напътствия към стилиста на знаменитости Филип Блох.

Mattel представя "нова и подобрена" кукла Кен почти две години след раздялата му с Барби. Новият Кен имаше значително по-остра челюст и по-мек поглед, за да му придаде по-"необезпокояван" вид. Целта е била да се увери, че Кен "изглежда секси", като посочи за вдъхновение Матю Макконъхи и Орландо Блум.

  • 2010 г: Кен и Барби се събират отново за "История на играчките 3“

В главните роли заедно с Уди и Бъз Светлинна година, куклите се появяват в прочутото продължение на Pixar, което е номинирано за най-добър филм на Оскарите. Анимационните Барби и Кен са с външност като от 70-те и 80-те години на миналия век.

Във филма героите им не се бяха срещали, но веднага се влюбиха един в друг - а заснемането на филма сближи Кен и Барби повече, отколкото преди раздялата. И Кен отново се раздвижи - Mattel заяви, че участието във филма му е помогнало да "намери своя глас в попкултурата" и най-накрая да приеме миловидния идиотски образ, който е създал донякъде случайно.

  • 2011 г: Кен си връща Барби

Малко преди Свети Валентин в Ню Йорк и Лос Анджелис започват да се появяват билбордове, очевидно поръчани от Кен, които молят за връщането на Барби с романтични призиви като "Барби, може да сме пластмасови, но любовта ни е истинска".

Необяснимо е, че това преследване проработи и Барби си върна Кен на Свети Валентин през 2011 г. Двойката обяви новината, като промени статусите си във Facebook на "във връзка", съобщи тогава CNN. За да популяризира събирането им, Mattel пусна комплект "Отново заедно" с Барби и Кен, облечени в актуализирана версия на емблематичния си черно-бял бански костюм, а вторият - в шорти на малко по-малко емблематичните си малки червени бански.

Източник: iStock/Getty Images
  • 2017 г: Кен става всеки мъж

Дните, в които Кен беше бяла, обикновено руса кукла, приключиха през 2017 г., когато Mattel най-накрая пусна на пазара всеобхватна линия Кен с различни цветове на кожата, прически и типове тяло.

От 2017 г. насам Mattel продължава да пуска все повече версии на Кен, включително кукли с тъмна кожа и естествена коса, други с витилиго и някои, които използват инвалидни колички.

  • 2022 г.: Ренесансът на Кен започва

Когато акаунтът на Warner Bros. Pictures в Twitter споделя първата снимка на белокосия, загорял от спрей Райън Гослинг, който се кипри в дънкова жилетка без ръкави, Кен се издига на ново ниво на известност. Гослинг беше избран да играе ролята на играчката в режисирания от Грета Гервиг филм "Барби".

Няколко дни след като официалната снимка накара феновете да изпаднат в лудост, в интернет се появиха папарашки снимки на Гослинг и Роби, които карат ролкови кънки на плажа в неонови спортни облекла от 90-те години, които само потвърдиха, че това ще бъде задължителното филмово събитие на 2023 г.

Помогна и фактът, че Гослинг даде безброй интервюта, в които наблегна на новопридобитата си "енергия" преди премиерата на филма през юли 2023 г., като с напредването на прес турнето все повече се вживяваше в образа си.

"Сега ми пука за този пич", каза Гослинг пред GQ през май. "Аз съм като негов представител."

Но Гослинг също така използва платформата си, както мнозина преди него, за да се изкаже публично по адрес на Кен.

"Кен няма пари, няма работа, няма кола, няма къща", каза Гослинг пред ET през 2022 г., докато промотираше филм без Кен. "Той преминава през някои неща."

През юли Гослинг отиде в "The Tonight Show" за споменатия филм без Кен и отново насочи разговора към Кен.

"Никой не си играе с Кен, човече", каза Гослинг на водещия Джими Фалън. "Той е аксесоар и дори не е от готините."

Зрителите, които са гледали "Барби", знаят как завършва историята на Кен във филма - или по-скоро къде свършва. Когато Гослинг е превърнал един изстрадал герой в пробивната звезда на един прочут филм, продължението с участието на Кен е почти неизбежно.

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Русия задържа двама журналисти по обвинения "в екстремизъм"

Русия задържа двама журналисти по обвинения "в екстремизъм"

Свят Преди 59 минути

Константин Габов и Сергей Карелин ще бъдат поставени под стража в продължение на минимум два месеца

Стълб от пепел на над 3 км височина: Изригна вулканът Ибу в Индонезия

Стълб от пепел на над 3 км височина: Изригна вулканът Ибу в Индонезия

Свят Преди 1 час

Изригването, започнало в 00:37 ч. местно време, продължило повече от три минути

Мощно торнадо в Китай уби най-малко петима души

Мощно торнадо в Китай уби най-малко петима души

Свят Преди 3 часа

По официални данни бурята е нанесла щети на 141 производствени обекта, но няма срутени жилищни сгради

Арестуваха руски гражданин в Германия заради двама намушкани с нож украинци

Арестуваха руски гражданин в Германия заради двама намушкани с нож украинци

Свят Преди 3 часа

Това е станало на територията на търговски център в Мурнау, Горна Бавария

Асен Василев: Няма дупка в бюджета

Асен Василев: Няма дупка в бюджета

България Преди 4 часа

Ако се правят разходи извън това, което е гласувано в парламента, тогава въпросът е към служебния финансов министър кои пера се намаляват, заяви той

<p>Готви ли ни изненада времето в неделя</p>

Времето в неделя: Слънчево и с температури до 25°С

България Преди 4 часа

Минималните температури ще са между 5° и 10°, а максималните - между 20° и 25°

AI влошава обслужването на клиентите

AI влошава обслужването на клиентите

Технологии Преди 5 часа

Хората не са доволни от чатботовете, които компаниите използват

Зеленски: Русия атакува газови съоръжения, осигуряващи доставките за ЕС

Зеленски: Русия атакува газови съоръжения, осигуряващи доставките за ЕС

Свят Преди 12 часа

Русия продължава да доставя газ за ЕС през Украйна по силата на транзитно споразумение с руския Газпром

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 12 часа

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон

Харви Уайнстийн влезе в болница

Харви Уайнстийн влезе в болница

Свят Преди 13 часа

72-годишният Уайнстийн излежава 23 години в нюйоркски затвор за две сексуални нападения

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Свят Преди 13 часа

Той ще се срещне с министри от блока на арабските държави от Персийския залив

Австралия ще предостави на Украйна помощ от 100 млн. долара

Австралия ще предостави на Украйна помощ от 100 млн. долара

Свят Преди 14 часа

Това заяви украинският министър-председател Денис Шмигал след среща с австралийския министър на отбраната Ричард Марлес

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Свят Преди 14 часа

Заподозреният Тимо Ворнанен влязъл в словесен спор със свой колега

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

Свят Преди 15 часа

Те са били отвлечени от екстремисти по време на атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

България Преди 16 часа

На място е изпратен сапьорски екип на Специализирания отряд за борба с тероризма, който ги е обезвредил

<p>&bdquo;Целта на Путин не е Украйна. Целта на Путин е Европа&quot;</p>

Германският финансов министър: Целта на Путин не е Украйна, а Европа

Свят Преди 17 часа

Въпреки че руският лидер нападна Украйна, „той има предвид всички нас и нашия начин на живот“, каза Линднер