0

Д ревните египтяни са били известни с много неща, едно от които е съзнателното запазване на мъртвите тела чрез процеса на мумифициране. Въпреки че египетските мумии са известни в цял свят, може би ще се изненадате да откриете, че в торфените блата на Северна Европа са открити над хиляда забележително запазени "случайни мумии".

Известни като "блатни хора" или "блатни тела", труповете на хора предимно от желязната епоха са мумифицирани по естествен начин от биохимичния състав на торфените блата. Този природен феномен е съхранил тела, датиращи от 8000 г. пр.н.е. и от Втората световна война.

Нещо повече, много от хората от торфищата са претърпели доста ужасна, продължителна и тревожна смърт.

Хора от блато са открити в цяла Северна Европа - най-вече в Ирландия, Дания, Обединеното кралство, Германия и Нидерландия - а обединяващият фактор между всички открития е наличието на торф. Телата на блатни хора се намират в торфени блата - среда, която най-добре се описва като гъста влажна зона, изпълнена с частично разлагаща се растителност, предимно мъх сфагнум. Когато той се натрупва с течение на времето, се образува торф.

Тази уникална среда се поддържа чрез набор от специфични физически условия, като ниски температури и постоянна влага. Това, от своя страна, прави околната вода силно кисела и бедна на минерали и кислород, което спомага за потискане на бактериалния растеж и следователно предотвратява разлагането на органичните вещества. На практика торфището е идеалният природен хладилник за съхранение на човешки тела.

Виртуална разходка из изгубените съкровища на Египет

Въпреки че са открити тела от блатото отпреди хиляди години, повечето открити тела датират от определен период през желязната епоха и римската епоха, приблизително между 700 г. пр. н. е. и 200 г. от н. е.

За общностите от желязната и римската епоха торфените блата са били важен ресурс за използване - те са събирали торфа, за да го използват като източник на гориво; събирали са форма на желязна руда, известна като торфено желязо, която е можела да се използва за създаване на оръжия и инструменти; ловували са птиците, които са живеели в блатото, и са използвали мъха за тъкане и създаване на предмети за употреба.

Известни хора от блатото

Практиката на копаене на торф продължава през вековете и през 1600 г. копачите на торф започват да се натъкват на трупове. Много от първите намерени са били извадени и погребани по християнски на територията на местната църква, тъй като се е смятало, че телата не са толкова стари.

С нарастването на интереса към антиките през XIX в. хората започват да гледат по различен начин на телата от блатото и осъзнават, че те могат да бъдат с древен произход. Оттогава са направени няколко открития.

В Обединеното кралство най-забележителните от тях са Мъжът от Линдоу и Жената от Линдоу, които са открити по различно време в торфено блато в Чешир. Жената от Линдоу е открита за първи път през 1983 г. от търговци, занимаващи се с рязане на торф. Научен анализ разкрива, че запазената ѝ човешка глава все още съдържа части от мозъка, както и очна ябълка. Въглеродното датиране определя, че жената е жива по времето на римска Великобритания, около 250 г. от н.е.

Човекът от Линдоу е открит година по-късно от същата фирма за рязане на торф, а въглеродното датиране показва, че е живял някъде между 2 г. пр. н. е. и 119 г. от н. е. По-непокътнат от жената от Линдоу, той предизвиква голям медиен шум, тъй като се разкрива, че е умрял от доста насилствена смърт.

Извън Обединеното кралство много добре запазени находки идват от Дания. Човекът от Толунд е намерен през 1950 г. близо до датския град Силкеборг и е датиран към V в. пр. Хр. и вероятно е най-добре запазеното тяло (особено лицето) от древния свят. Въпреки че околната среда на торфеното блато е причинила кожата на човека от Толунд да придобие тъмносин и черен цвят, чертите на лицето му са забележително детайлни. Всъщност, когато тялото е открито за първи път, хората са смятали, че гледат жертва на скорошно убийство.

Сред другите забележителни примери е човекът от Граубел, също открит в Дания и датиран от края на III в. пр. Хр. и е бил толкова добре запазен, че изследователите са могли да вземат дори пръстовите му отпечатъци. Момичето от Иде от Нидерландия, за което се смята, че е било на 16 години, когато е починало, е живяло някъде между 54 г. пр. н. е. и 128 г. от н. е. Все още към главата ѝ била прикрепена дългата ѝ червеникаво-руса коса.

Причина за смъртта

Последователна тема сред всички трупове е насилственият характер на смъртта им. Човекът от Толунд е бил обесен, а въжето, с което е бил обиден, е останало завързано около врата му. Момичето от Иде е било удушено, на мъжа от Граубел е прерязано гърлото, а мъжът от Линдоу е имал същата съдба, но с допълнително насилие. Твърди се, че той е бил убит три пъти от човек, който е знаел как да убива бавно. Човекът от липите е бил ударен по главата (достатъчно, за да бъде зашеметен, но не и убит) и удушен до смърт, преди гърлото му да бъде прерязано.

Това кара експертите да смятат, че много от хората от блатата са били човешки жертви, убити по ритуален начин, за да успокоят боговете. Изследвано е дори съдържанието на стомаха на жертвите, като се предполага, че резултатите подкрепят теорията за жертвоприношението. Мелето от съставки в последните им ястия подсказва за ритуално значение.

Например преди да умре, човекът от Граубел изяжда каша, приготвена от около 60 различни вида растения, която съдържа съставки, които биха го накарали най-малкото да халюцинира, а в най-лошия случай да изпадне в кома.

Човекът от Линдоу е ял овъглено ястие на основата на ечемик, вероятно древен грилник. Овъгляването е от решаващо значение, тъй като подсказва за древна форма на вземане на късата сламка. Лицето, което е извадило обгорялото парче торта от торбичка, е било доброволецът. Следователно човекът от Линдоу е бил доброволен участник в церемония за човешко жертвоприношение?

Начинът, по който Човекът от Толунд е бил поставен гол в ембрионална позиция в блатото, също кара изследователите да смятат, че той е бил убит при ритуално жертвоприношение. В блатата са открити и предмети като котли, което подсказва, че хората от желязната епоха са използвали жертвоприношения, за да успокоят боговете, и може би човешката жертва е била най-висшата жертва във времена на отчаяна нужда.

Необичайно голям брой тела от блатата показват и признаци на физически деформации - от болни стави и изкривени гръбначни прешлени до джуджета и допълнителни палци. Дали тези хора са били смятани за специални и са били обект на жертвоприношения? Като се има предвид ефирната природа, която торфищата излъчват, лесно е да се разбере как древните хора може да са ги разглеждали през призмата на духовното и божественото.

Теорията за човешкото жертвоприношение обаче не може да се прилага към всяко намерено тяло от блато. Възможно е някои от тях да са били истински случаи на смърт от блато - хора, които са се заблудили в опасната среда и никога не са се върнали. Други може да са обикновени случаи на убийство, при които тялото на жертвата е захвърлено в блатото, за да бъде скрито.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 3 часа

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Свят Преди 4 часа

Той ще се срещне с министри от блока на арабските държави от Персийския залив

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

Свят Преди 6 часа

Те са били отвлечени от екстремисти по време на атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

България Преди 7 часа

На място е изпратен сапьорски екип на Специализирания отряд за борба с тероризма, който ги е обезвредил

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Свят Преди 8 часа

Самата Спиърс е похарчила над 4 милиона долара за адвокати

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 8 часа

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Свят Преди 8 часа

О Джей Симпсън почина на 76-годишна възраст в дома си в Лас Вегас на 10 април

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 9 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Свят Преди 9 часа

Подобен ход би дал на посетителите по-добро изживяване

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 9 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 10 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 10 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 10 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 10 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 11 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 11 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия