6

В първите години на ядрените изследвания някои учени се опасяват, че разкъсването на атомите може да предизвика верижна реакция, която да унищожи Земята.

Сцена във филма на Кристофър Нолан "Опенхаймер" се върти около притеснението на някои учени от проекта "Манхатън", че първият опит с атомна бомба ще възпламени земната атмосфера.

Едуард Телър пръв повдига въпроса за тази възможност през 1942 г. Спори се доколко сериозно е било възприето това, но то е развълнувало учените дотолкова, че те са пресметнали цифрите и са стигнали до заключението, че унищожаването на планетата е "малко вероятно".

Подобни пиротехнически страхове обаче предхождат с десетилетия сериозните усилия за създаване на ядрени бомби, като се връщат назад във времето, когато разбиването на атомите е изглеждало за мнозина като чиста научна фантастика. Макар че аналогиите между изкуствения интелект и ядрените оръжия могат да бъдат пресилени, начинът, по който тази загриженост премина от празни спекулации до сериозна загриженост, може да ни научи на уроци по отношение на страховете, които витаят около днешните нови технологии.

Много отдавна римският естествоизпитател Плиний Старши отбелязва, че при наличието на всички горими вещества е цяло чудо, че земното кълбо не е запалено. Но най-дълго време всички приемаха, че - макар предметите да горят - атомите, от които са направени, са стабилни, здрави и неразрушими. Когато в началото на 1900 г. Мария Кюри разкрива на света радиоактивността, това се променя за една нощ.

Откритията на Кюри неочаквано показаха, че в подземията на материята се крие титаничен резервоар от енергия, който е заключен. Докато се разпадат, радиоелементите разгръщат това вътрешно богатство. Но всички атоми, както се смяташе, съдържат такива величини. Тези открития, отбелязва през 1905 г. афроамериканският учен К. Х. Търнър, са "иконоборчески".

Внушавайки, че земната материя - дори рудата под земята - е натъпкана с коркова енергия, това веднага подсказало на учените, че нашата планета може да прилича повече на "склад" за динамит, отколкото на здраво жилище.

В началото на 1903 г. Фредерик Соди, един от основоположниците на ядрената физика, пише, че е необходимо само някой изкусен учен да се натъкне на "подходящ детонатор" и да запали "склада" чрез верижна реакция. Това се случва в края на едно есе, когато той достига до кресчендо, опитвайки се да възхити читателите си. (Соди имал вкус към възвишеното и драматичното.)

Предположенията, че планетите могат да експлодират, датират още от Просвещението, когато астрономите започват да търсят обяснение за необичайно голямата пропаст между Марс и Юпитер: зееща пропаст, видимо запълнена с отломки. Въпреки това никоя известна сила не може да взриви планетарно тяло. През 1903 г. Соди изказва предположение, че радиоактивността може да промени това.

Малко след коментарите на Соди неговият партньор в изследванията Ърнест Ръдърфорд прави подобни изказвания, които са отразени в известни периодични издания. Всеки "глупак", както съобщил Ръдърфорд, "игриво" се заканил, че "в една лаборатория" може да "взриви Вселената ненадейно". Скоро Соди заговори за някой, който е сложил ръка на "лоста", който може да "унищожи Земята".

Това се случва по време на най-голямата незрялост на ядрената физика. Науката е едва на повече от година. Затова подобни коментари бяха необосновани предположения: по-скоро риторични изблици, отколкото сериозни хипотези. Сякаш Соди и Ръдърфорд се хвалеха, опитвайки се да внушат чувство на почит и да привлекат вниманието към своята зараждаща се област.

Всъщност на други места други изследователи сякаш се надпреварваха да изказват все по-невероятни твърдения, сравнявайки една гранула уран в нейната скрита сила с колко тона тротил. Подобни изяви бяха проява на научна демонстрация: опит да се внуши страхопочитание и да се сплаши обществеността по отношение на силата и опасностите на тяхната прометейска професия. За целта Соди и Ръдърфорд не се страхували да използват зловещи, шокиращи образи.

Оттук нататък мотивът се утвърждава и заживява свой собствен живот. В края на 1903 г. вестниците вече съобщават за "докосване на ключ", който може да "взриви цялата Земя" чрез верижна реакция. Тези твърдения се разпространяват и в крайна сметка се превръщат в снежна топка както в научната общност, така и в пресата. Вестниците говореха за "огромен пожар", за Земята, която се разпалва "в изблик на пламък".

Опасенията на Телер, както и на колегите му от проекта "Манхатън", не са се появили спонтанно.

През 1909 г. ирландският геолог Джон Джоли добавя нова съставка към митовете. Той предположил, че това може да обясни новите звезди, които от време на време изгряват на нощното небе. Може би това са далечни планети, разсъждават други, които претърпяват атомно предизвикани нещастия. Предполагаше се, че "избухванията, които се наблюдават в звездите", може да са резултат от "космокластични експлозии", предизвикани от научните похвати на извънземни цивилизации.

С течение на годините сериозните учени продължиха да поддържат това предположение. През 1921 г. химикът Валтер Нернст сравнява човечеството с колония от същества, живеещи върху пушечно кълбо, които ще изчезнат в момента, в който "Прометей им подаде факла". Шарлатаните също дават тласък на мотива. През 1924 г. един инженер от Шефилдския университет се похвали, че е на път да разбие успешно атомите. 

Местните журналисти раздухват сензацията, като съобщават, че експериментите му могат да "изпарят" не само Шефилд, но и цялата Вселена. Инженерът получава ужасени писма, в които го молят да не продължава. "Може би, ако бяхте женен мъж с деца", гласеше едно от тях, "нямаше да сте толкова запален по възможното унищожаване на човешката раса".

През следващите десетилетия подобни ужасяващи предположения придобиват различен тон, тъй като ядреното оръжие постепенно се превръща в конкретно начинание и в крайна сметка в трагична реалност. Стана крайно неприятно да се шегуваме с това, че унищожаването на Земята може да зарадва "слънчевите бани на плажовете на Марс"

И все пак различни интелектуалци, включително Карл Юнг, продължиха да се позовават на теорията, че новите звезди са далечни атомни опити, които са се провалили. През юни 1946 г., в навечерието на следвоенните изпитания на САЩ на атола Бикини, списание Science дори публикува статия по този въпрос. В него се посочва, че не само "неучените" са "разтревожени от перспективата" за запалване на планетата.

Какво трябва да се направи от всичко това? На първо място, то показва, че страховете на Телер, както и на колегите му от проекта "Манхатън", не са се появили спонтанно.

Напълно възможно е те да са стигнали до страха си, независимо от това, че никой преди това не си е представял подобни катастрофи. Възможно е също така вниманието им да е било привлечено от това, че мотивът за "детонацията" е проникнал толкова дълбоко в културното съзнание. Но това зависеше, съвсем правдоподобно, от една закачка, разсеяно направена от Соди, четири десетилетия преди това. Тогава Соди не се е основавал на нито една сериозна проницателност, а на желанието си да популяризира новото си поприще с помощта на тактиката на шока.

Лесно е можел да не я включи. Може би, ако не го беше направил или ако Ръдърфорд не го беше подсилил, то нямаше да се наложи по този начин; може би, ако беше така, то нямаше да набере необходимия импулс или популярност, за да привлече вниманието на Опенхаймер.

Страховете ни не винаги са плод единствено на чиста логика. Те са и продукт на определено минало, в което определени мотиви се утвърждават в разговора, а други се пренебрегват по начин, зависещ от каприза и случайността. Една тема може да се запечата в съзнанието ни, единствено чрез самоподсилването на кумулативната познатост, много преди да има сериозни изследвания, които да ги потвърдят.

Настоящите тревоги също ще бъдат оформени по този начин, от мотиви, които наследяваме, защото са процъфтявали преди, често по причини, които имат малко общо със самата рационалност. Това е причина за внимателен анализ - но съвсем не и за прибързано отхвърляне - когато става въпрос за днешните по-необичайно звучащи сценарии за гибелта на ИИ. В края на краищата, случаят с ядрения страх също показва как една спекулативна грешка може да се превърне от научна фантастика в конкретна реалност много по-бързо, отколкото мнозина очакват.

През 1929 г. например нобеловият лауреат Робърт Миликан пише, че енергията, която се получава при разпукването на атомите, може "да е достатъчна, за да поддържа живота на човека с фъстъците или пуканките на ъгъла", но "това е всичко". Много други обявиха, че такава енергия просто никога няма да се появи.

Никой не е очаквал по-земните опасности, които ядреният взрив е предвещавал на практика. Въпреки това трябва да останем бдителни за начините, по които културните вкусове могат да изкривят нашите прогнози и страхове. Харизматичните видения за глобален пожар се появиха и разпространиха лесно за първите спекуланти, но никой не очакваше ясно по-земните опасности, които ядреният взрив възвести на практика. Тоест, под формата на валежи; облъчената пепел, която пада буквално на Земята и чието отровно наследство все още се понася от общностите - често маргинализирани - днес.

Може би поуката за изкуствения интелект е, че драматичните рискове трябва да привличат вниманието ни, но също така и по-осезаемите, по-малко привличащи вниманието. Нито един от тях не бива да отменя другия, особено когато - за пореден път - нашият свят вероятно е поставен на карта.

Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 48 минути

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Свят Преди 1 час

Той ще се срещне с министри от блока на арабските държави от Персийския залив

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

Свят Преди 4 часа

Те са били отвлечени от екстремисти по време на атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

България Преди 4 часа

На място е изпратен сапьорски екип на Специализирания отряд за борба с тероризма, който ги е обезвредил

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Свят Преди 5 часа

Самата Спиърс е похарчила над 4 милиона долара за адвокати

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 5 часа

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Свят Преди 6 часа

О Джей Симпсън почина на 76-годишна възраст в дома си в Лас Вегас на 10 април

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 6 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Свят Преди 7 часа

Подобен ход би дал на посетителите по-добро изживяване

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 7 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 7 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 7 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 8 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 8 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 8 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 8 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия