1

М алки, големи, зелен, черни или дори пълнени... има куп начини, по които маслините могат да присъстват на трапезата ви, но почти винаги като ордьовър. За да ви избавим от тази рутина днес ви предлагаме 3 интересни рецепти, в които главен герой е този подценяван плод.

  • Яхния с маслини

250 г маслини
6 глави лук 
1 ч.ч. олио 
2 с. л. брашно
2 с. л. домати
 2 ч.ч. вода
магданоз
червен пипер
черен пипер
сол

Източник: iStock/Getty Images

Нарязаният лук  се запържва. Наръсва се с брашното и се добавя червеният пипер. Прибавят се доматеното пюре и водата. Слагат се маслините и се вари до омекване на продуктите.
Овкусява се със сол, магданоз и черен пипер.

  • Фокача с розмарин и маслини

600 г бяло брашно
200 г зелени маслини (без костилки)
100 мл студено пресован зехтин + за намазване
1 скилидка чесън
8 г суха мая
1/2 ч.л. сух розмарин
1 ч.л. сол

Източник: iStock/Getty Images

В купа смесете брашното, маята и солта. Налейте зехтина и 300 мл топла вода. Разбъркайте хубаво, прехвърлете на плота и замесете меко тесто. Поставете го в намазана със зехтин купа и го покрийте с фолио. Оставете го да втаса.

След това го прехвърлете в тава, намазана със зехтин, направете дупки с пръсти по повърхността му и намажете със зехтин. Оставете тестото да втаса повторно.

Стрийте чесъна на паста с малко сол и го разбъркайте с розмарина и 50 мл зехтин. Оставете настрана.

Загрейте фурната на 220 градуса с вентилатор. Подредете маслините върху тестото и ги притиснете леко с пръсти.

Намажете фокачата с ароматния зехтин и я изпечете до готовност - за около 15 минути. По желание поръсете готовата фокача с прясно смлян черен.

  • Пилешки рула с маслини

600 г пилешки гърди
30 г краве масло
2 скилидки чесън
2 с. л. червен винен оцет
2 с. л. зехтин
2 ч. л. кафява захар
1/2 ч. л. риган
1/2 ч. л. сол
черен пипер на вкус за плънката:
100 г черни маслини (без костилки)
50 г краве масло (със стайна температура)
50 мл бяло вино
1/4 връзка магданоз
1 с. л. зехтин
сол и черен пипер на вкус

Източник: iStock/Getty Images

Месото се разрязва през средата, за да се разтвори и да се получи тънък лист. Слага се между 2 листа фолио за свежо съхранение и се начуква внимателно, за да се изтъни. 

Оцетът, зехтинът, смачканият чесън, риганът, солта, черен пипер на вкус и захарта се разбъркват. Месото се залива със сместа и се маринова поне за час. 

Маслините се накълцват на ситно, магданозът се наситнява. Разбъркват се в купа с маслото и се подправят със сол и черен пипер на вкус. Пилешкото месо се намазва с маслиновата паста и се навива на стегнато руло, което се фиксира с клечки за зъби. 

Нарязва се на шайби и се запържва в сгорещения зехтин – до златисто. Налива се виното и щом се редуцира, съдът се дърпа от огъня. Месото се изваждат, а сосът се връща на котлона и се монтира със студено масло. Пилешките рулца се поднасят със соса.

  • Мармалад от маслини

300 г маслини „Каламата“ (без костилки)
150 г зелени маслини (без костилки)
270 г захар
80 г мед
1 ябълка (сорт „Грени Смит“)
1 лимон

Източник: iStock/Getty Images

Маслините се слагат в касерола, заливат се със студена вода и се кипват. Варят се 1 минута и след това се отцеждат. Това се прави още два пъти, за да се обезсолят добре. 

Захарта се смесва с 350 мл вода и лимона, нарязан на много тънко. Кипва се и се готви 10–12 минути. Течността се прецежда, а лимоните се притискат добре, за да се изцедят. 

Маслините се смесват със сиропа, меда и обелената и нарязана на кубчета ябълка. Сместа се вари 15–20 минути, охлажда се и се пюрира наедро. Поднася се с хляб и сирене. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@