3

Г отвенето с патладжан не е съвсем лесна работа, понякога горчивата нотка остава, а друг път се оказва прекалено мазен...Това е причина доста домакини напълно да зачеркнат този зеленчук от списъкът си за пазар. 

Днес обаче сме ви подбрали 3 страхотни рецепти, с които уверено да готвите дори с патладжани.

Дип от патладжани

2  малки патладжана
1 скилидка чесън
80 г кисело мляко
50 мл зехтин
1 с.л. лимонов сок
сол
0.5 връзка магданоз
1  нар
тънки питки

Източник: iStock/Getty Images

Опечете патладжаните от всички страни върху котлон. Хубаво е да ги надупчите с нож, за да не пръскат много. Оставете ги да поизстинат в чиния и след това ги обелете, като остраните и дръжките им.

Нарежете патладжаните на ситно и ги сложете в купа. Настържете обелената скилидка чесън. Добавете киселото мляко, лимоновия сок и овкусете със сол. Разбъркайте добре. Добавете зехтина на струйка, като разбърквате.

Разрежете нара на две половини и извадете зърната му. Нарежете листата магданоз.

Поръсете дипа с магданоз и зърна нар. Сервирайте с топли питки.

Тимбали с патладжани

500 г патладжани
1 тиквичка
350 г краве сирене
2 стръка джоджен
1 скилидка чесън
4 червени чушки
2 с. л. зехтин
сол на вкус за дресинга:
100 мл зехтин
30 мл тъмен балсамов оцет
1/2 ч. л. дижонска горчица
1 скилидка чесън
1/2 с. л. мед
2 стръка джоджен
сол на вкус

Източник: iStock/Getty Images

Патладжаните се белят и се режат натънко по дължина. Овкусяват се със сол и се оставят да излезе горчивата им вода. След това се измиват и подсушават. Намазват се със зехтин и се изпичат на грил тиган от двете страни.

Чушките се избушват и се пекат в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор. След това се запарват и се обелват. Тиквичката се реже натънко по дължина. 

Чесънът се стрива на паста с малко сол, а джодженът се наситнява, смесват се с натрошено краве сирене. Лентите патладжани се подреждат в тимбалчета така, че да покриват стените и дъното и да стърчат навън.

След това на пластове се редят сирене, чушки, сирене, тиквички и отново сирене. Стърчащите краища се загъват навътре и формите се оставят в хладилник за поне 3 часа. Чесънът за дресинга се наситнява и се смесва с горчицата и меда.

Добавя се оцетът и после на тънка струйка при постоянно бъркане се налива зехтинът. Накрая се овкусява със сол и наситнен джоджен. Патладжанените тимбалчета се сервират с дресинга.

Супа от патладжани и домати

4 домата
3 патладжана
3 скилидки чесън
1 червена чушка
1 зелена чушка
1 глава лук
4 стръка естрагон
2 стръка мащерка
800 мл зеленчуков бульон
250 мл животинска сметана
80 мл зехтин
1 ч. л. лют сос
за сервиране:
1/2 хляб (с квас)
100 г овче сирене
50 мл зехтин
сол на вкус  

Източник: iStock/Getty Images

Патладжаните се режат на кубчета. Посоляват се и се оставят 20 минути, да се отцеди горчивата им вода. Измиват се и се подсушават. Подреждат се в тава, заливат се с половината от зехтина и се пекат в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор, до златисто – за 30–40 минути. 

Доматите се режат на кубчета, чушките се почистват от семките и заедно с лука се режат на едро, а чесънът се обелва. Доматите, чушките, лукът и чесънът се слагат в тава и се заливат с останалия зехтин. Овкусяват се със сол и мащерка и се пекат 30–40 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор. 

Всички печени зеленчуци се прехвърлят в тенджера. Заливат се с бульона, добавя се естрагонът и се варят 20 минути. Супата се пасира и се прецежда. 

Наливат се сметаната и лютият сос, връща се на огъня и се оставя да кипне. Овкусява се с черен пипер. Хлябът се накъсва на големи залци, залива се със зехтина и се посолява на вкус. Пече се 10 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Супата се сервира с натрошено сирене и хляб.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Професор Тодор Кантарджиев

Проф. Кантарджиев: Липсват контрол и съзнание

Теми в развитие Преди 41 минути

Експертът обясни защо се е нарушило доверието в лекарите

Тези професии ще се появят до 2030 година

Тези професии ще се появят до 2030 година

Вижте какво бъдеще ни очаква

<p>Конспирациите за COVID-19, в които българите вярват</p>

Конспирациите за COVID-19, в които българите вярват

Теми в развитие Преди 2 часа

Вижте кои са те в социологическото проучване на „Тренд“

Бил Гейтс

Гейтс: Ваксините за Covid-19 ще са готови до февруари

Технологии Преди 2 часа

Той обаче предупреждава, че предстоят трудни шест месеца

Опашки от камиони на ГКПП „Кулата“

И днес километрична опашка на ГКПП „Кулата“, спряха тестването

Теми в развитие Преди 3 часа

Превозвачите настояха за спазване на европейското решение за осигуряване на зелени коридори и апелират за адекватна реакция от българските институции

<p>Истината за днешния рекорд на умрелите от ковид-19</p>

Защо България стана първа в Европа по смъртност от ковид -19

Теми в развитие Преди 4 часа

Смъртността от коронавируса в София е в пъти по-малка, отколкото в останалата част от България

Д-р Александър Симидчиев

Пулмолог: Трудно ще ограничим заразата

Теми в развитие Преди 4 часа

Причината да сме в челните редици по смъртност, е поведението ни и отношението ни, нямаме единност, казва д-р Симидчиев

Миа Сантова

Миа Сантова е новият кореспондент на NOVA във Виена

България Преди 4 часа

Емблематичното лице на медията ще отразява актуалните новини от австрийската столица

Иван Маджаров

Шефът на БЛС: Не приемам медиците да живеят в страх

Теми в развитие Преди 4 часа

Д-р Иван Маджаров се обърна към колегите си: „Няма нужда да приемате хора, които преди няколко дни са ви наричали невежи и конспиратори”

<p>Ресторантьори: Наши служители и колеги остават без работа</p>

Ресторантьори: Наши служители и колеги остават без работа

Теми в развитие Преди 4 часа

Според Емил Коларов от Сдружение на заведенията в България затварянето на нощните заведения, които не работят вече от месец, не е довело до намаляване на броя на заразените

Река Струма се оцвети в бяло

Река Струма се оцвети в бяло

България Преди 5 часа

Очевидец заснел изтичането на бялата течност от стар дъждовен колектор

Жена почина след отказан прием в болница в София

Жена почина след отказан прием в болница в София

Теми в развитие Преди 5 часа

Тя била закарана в столичната Окръжна болница

<p>Какво разказва мъжът, задържан без маска в метрото</p>

Какво разказва мъжът, задържан без маска в метрото

Теми в развитие Преди 5 часа

Той категорично заяви, че не вярва в коронавируса

Доналд Тръмп

Тръмп се съгласи, започва преход на властта към Байдън

Свят Преди 6 часа

Доналд Тръмп се въздържа да признае директно победата на Байдън

<p>Застудява, къде ще има мъгли</p>

Застудява, къде ще има мъгли

България Преди 7 часа

Вижте какво ще е времето тази седмица