1

Л ято е и никой не би искал да стои пред пречката по обедно време, затова днес ви предлагаме 3 ястия, които са по-вкусни студени. 

Лазаня със сирена и спанак

500 г кори за лазаня  (без варене)
500 г спанак (почистен, измит и подсушен)
700 г сирене „Рикота“
500 г сирене „Моцарела“
200 г сирене „Горгонзола“
100 г сирене „Пармезан“
3 яйца
1 глава лук
2 скилидки чесън
2 с.л. зехтин
1/2 ч.л. индийско орехче
сол и черен пипер на вкус

За соса бешамел:
1,2 л прясно мляко
60 г краве масло
60 г брашно
1 с.л. мека горчица
сол и черен пипер на вкус

Източник: 24kitchen

За бешамела запържете брашното до златисто в загрятото масло.

Постепенно, при постоянно разбъркване, налейте млякото. Гответе, докато сосът се сгъсти леко. Трябва да остане малко по-рядък от обикновено, защото корите са без варене и ще поемат течността. Изключете котлона и овкусете с горчицата, сол и черен пипер.

Наситнете лука и чесъна и ги запържете в зехтина, докато омекнат и станат стъклени.

Залейте спанака с кипяща вода, за да омекне. След това го охладете под течаща студена вода и отцедете много добре, като го стискате с ръце. Нарежете го на ситно.

Смесете спанака, настъргания пармезан, натрошената горгонзола и рикотата. Разбъркайте добре. Добавете запържените лук и чесън, яйцата, индийското орехче, сол и черен пипер на вкус и отново разбъркайте добре.

На дъното на тава сипете от бешамела. Отгоре подредете кори за лазаня. Залейте с бешамел, поръсете част от спанчената смес и подредете шайби моцарела. Редувайте по този начин, докато свършат продуктите. Завършете с кори, бешамел и моцарела.

Загрейте фурната на 180 градуса с вентилатор. Изпечете лазанята за 40 минути. Оставете леко да се охлади, нарежете и сервирайте.

Гаспачо от печени зеленчуци

800 г домати (сорт „Рома“)
4 червени чушки
3 скилидки чесън
1 краставица
1 глава лук
1 тиквичка
1 царевица
2 филии хляб
80 мл зехтин „Екстра върджин“
1/4 ч. л. кимион
сокът от 1/2 лимон
лют сос, сол и черен пипер на вкус
магданоз за поръсване

Източник: iStock/Getty Images

Лукът и тиквичката се режат на шайби, а доматите и червените чушки се разполовяват. Зеленчуците и кочанът царевица се овкусяват с 20 мл зехтин, сол и черен пипер на вкус. Пекат се на грил и се охлаждат. 

Хлябът също се запича на грил и се охлажда. Зрънцата на царевицата се отделят. 

Зеленчуците се пасират със скилидките чесън, кимиона, лимоновия сок, лют сос, начупения хляб, останалия зехтин, сол и черен пипер на вкус. Наливат се 600 мл студена вода. Смила се добре. Супата се охлажда.Сервира се, поръсена с листенца магданоз и кубчета краставица. 

Руло с тиквички и сирена

за тестото:
450 г брашно
40 г краве масло
200 мл прясно мляко
2 яйца
1 с. л. захар
1 ч. л. сол
1 пакетче суха мая
за плънката:
300 г краве сирене
125 г сирене „Моцарела“
100 г синьо сирене
30 мл зехтин
2 яйца
2 тиквички
2 скилидки чесън
1 ч. л. риган
сол и черен пипер на вкус
черен сусам за поръсване 

Източник: iStock/Getty Images

Тиквичките се оформят на тънки ленти, а чесънът се наситнява. Запържват се в зехтина за кратко. Отцеждат се добре. 

Моцарелата се накъсва и се смесва с настърганото синьо сирене и натрошеното саламурено сирене. Прибавят се тиквичките, яйцата, овкусява се с риган, сол и черен пипер. Охлажда се. 

Маята се смесва със захарта и 50 мл от загрятото прясно мляко. Поръсва се с щипка от брашното и се оставя да шупне. 

В голяма купа се сипват брашното и солта и се разбъркват. Прибавят се шупналата мая, разтопеното в останалото топло мляко масло, чуква се 1 яйце и се разбърква добре. 

Замесва се меко и еластично тесто. Оставя се да втаса в купа, покрито с фолио за свежо съхранение, докато удвои обема си. 

От втасалото тесто се разточва правоъгълник. Прехвърля се върху хартия за печене. Двете крайни третини по дължината на правоъгълника се нарязват на ресни, а върху средната се изсипва плънката. 

Ресните се сплитат така, че да се затвори рулото. Заедно с хартията за печене се слага в тава. След това се намазва с разбито яйце. 

Поръсва се обилно с черен сусам. Оставя се да втаса още веднъж – за около 30 минути. Пече се около 25 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.

Кое е любимото ви ястие това лято?

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@