0

О тиващата си 2023 г. беше изключително успешна за българската астрономия. Това отбеляза в интервю за Vesti.bg астрофизикът и комуникатор на науката доц. д-р Владимир Божилов, който е и зам.-декан на Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. По думите му, ролята на българските учени в изследването на далечни екзопланети, на някои от които е възможно да има условия, подходящи за развитието на живот, става все по-значима. Ето какво още заяви той:

Източник: Личен архив

Успешна ли беше 2023 година за българската астрономия? С какви открития ще бъде запомнена тя?

2023 г. беше от огромно значение за българската астрономия. Това се дължи най-вече на наличието на нова инфраструктура под формата на телескопи, с които българските астрономи, особено бъдещите такива, които се обучават във Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, ще могат да работят. Преди няколко години Министерството на образованието и науката стартира националната пътна карта за научна инфраструктура, част от която е проектът „РАЦИО“ – Регионален астрономичен център за изследване и образование. В рамките на този проект, в периода между 2017 и 2023 г. бяха извършени различни подготвителни научни дейности, но през тази година вече можем смело да заявим, че България разполага с нови телескопи.

Ще започна с най-новия и най-голям телескоп, закупен в рамките на проекта „РАЦИО“. Става въпрос за 1,5-метровия телескоп на НАО „Рожен“ към Института по астрономия на БАН. Той на практика представлява най-голямата инвестиция на българската държава в астрономическа апаратура от създаването на обсерваторията до момента. За пръв път от над 40 години България обновява значително наличните си астрономически инструменти. Телескопът беше открит официално през лятото на настоящата година, първите кадри, както и изложба със снимки, направени с негова помощ, бяха представени през есента и в момента предстои телескопът да започне активна научна работа.

Едновременно с това, СУ „Св. Климент Охридски“ и Шуменският университет „Епископ Константин Преславски“ също могат да се похвалят с нови телескопи. Това ще им позволи да продължат да бъдат лидери в правенето на наука и обучението по астрономия. Тук искам да подчертая нещо за всички, които в момента са кандидат-студенти или им предстои да бъдат такива – България е едно изключително добро място за обучение по физика. СУ „Св. Климент Охридски“ е сред най-престижните университети в Източна Европа. Конкретно в областта на астрономията, смело мога да твърдя, че нашите студенти получават не само отлично образование, но и възможност да правят наука още от студентската скамейка.

Може ли да ни разкажете малко повече за проекта Exo-Restart? Какви са неговите основни цели? 

Една от инициативите, които поставят България на картата на най-значимите научни изследвания, е работата на българската група по търсене на екзопланети. Тя е реализирана в рамките на проекта Exo-Restart. Негов ръководител е д-р Трифон Трифонов, който е завършил Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и е учен с огромен опит и престиж, един от най-добрите изследователи на екзопланети в световен мащаб. През 2021 г. д-р Трифонов спечели конкурс за финансиране на научни проекти и създаде научна група в България, която да търси и изследва екзопланети. Тук искам да обясня, че екзопланета е всяка планета, която обикаля около звезда, различна от Слънцето. Благодарение на проекта Exo-Restart и групата на д-р Трифонов, в която работя и аз, вече имаме 17 открити екзопланети. Проектът е изключително успешен, като една от целите му е да подобри параметрите на всички открити до момента екзопланети. Това означава, че ще се направи по-добра оценка на техните орбитални параметри и други важни данни, събрани от експерти от цял свят.

Друга важна задача, разбира се, е търсенето на нови екзопланети. Тук искам да спомена едно откритие, което направихме заедно с екипа и публикувахме статия за него под мое ръководство в края на март. На 936 светлинни години от Земята открихме система, в която има две екзопланети, които обикалят по много специфичен начин около своята звезда. Първата екзопланета прави две обиколки за същото време, за което втората (и по-отдалечена от звездата) прави една обиколка. Такъв гравитационен танц се нарича резонанс от тип 2:1. Подобни обекти са изключително ценни за учените, тъй като пазят спомена за образуването на цялата планетна архитектура. Нашето откритие е втората подобна система, позната на науката въобще.

Освен това, д-р Трифонов е и автор на редица публикации, включително в едно от най-престижните научни списания в света – Nature Astronomy. Имаме открити скалисти екзопланети, т.е. такива, които са с твърда повърхност, подобно на Земята. Третата задача на Exo-Restart е да обясним как са се образували планетните системи и защо имат вида, в който астрономите ги наблюдават днес. Това е нещо като планетна археология. Ние използваме софтуер, с помощта на който създаваме специални модели и се опитваме да „върнем времето назад“, разкривайки как се е формирала дадена система.

Какво представлява софтуерът за търсене на екзопланети Exo-Striker? 

Проектът Exo-Restart всъщност позволява на всеки, който желае да се включи в търсенето на екзопланети, да го направи. Той използва софтуер, разработен от д-р Трифонов, който е с отворен код. Казва се Exo-Striker и може да бъде свален напълно безплатно от всеки от платформата GitHub. Той може да бъде инсталиран на всяка операционна система. След като го изтеглите, вие получавате достъп до публични бази данни. С едно натискане на бутон може да изберете планетна система и да разгледате всичко, което знаем за нея. След това, софтуерът позволява различно моделиране, чрез което в данните да се потърсят сигнали и индикации за наличието на една или повече екзопланети.

Потребителите могат да използват различни модели, за да проверят дали наистина има основание да се смята, че са се натъкнали на подобен обект. Няма да влизам в повече детайли, само искам да отбележа, че все повече учени от цял свят използват Exo-Striker. Горещо препоръчвам на всеки, който иска да стане част от приключението, наречено астрономия, да потърси софтуера и да се опита да анализира данни с негова помощ. Нещо повече - тъй като има много подробно упътване, той е подходящ и за ученици.

По какъв начин изследванията на екзопланетите променят представите ни за Вселената? Наближава ли денят, в който ще получим отговор на въпроса има ли живот извън пределите на нашата планета? 

Надявам се, че ще получим отговор на този въпрос сравнително скоро, може би в рамките на това десетилетие. Всеизвестен факт е, че планетите не светят със собствена светлина, а само я отразяват. Те са и значително по-малки от звездите, поради което е много трудно да бъдат забелязани, особено когато са в далечния космос. Самата идея, че около далечни звезди обикалят планети, всъщност не е нова. Този, който за пръв споделя мнението, че може би не сме сами във Вселената, е Джордано Бруно. В края на XVI в. той наблюдава нощното небе и красивите звезди и си задава въпроса дали съществуват далечни светове, за които не знаем нищо. Трябва да изминат близо четири века, за да научим отговора.

Първата екзопланета е открита през 1992 г. Към днешна дата е потвърдено съществуването на над 5500 такива обекти. Част от тях са много различни от Земята. Повечето са газови гиганти, по-масивни от Юпитер. Това не е изненадващо, тъй като по-големите обекти се забелязват по-лесно. От друга страна, с напредването на технологиите и наличието на апарати като космическия телескоп „Джеймс Уеб“, откриваме все повече екзопланети с размери, близки до тези на Земята. В момента имаме данни за 30 такива обекта, които не само са с размерите на Земята, но и се намират на такова разстояние от своите звезди, което хипотетично би позволило наличието на вода в течно състояние. С други думи, имаме потенциални близнаци на Земята. Една такава екзопланета се намира на около 500 светлинни години от нас и се казва Kepler-186f.

Дали, обаче, животът на Земята е уникален, е много по-сложен въпрос. За момента науката няма общоприета дефиниция за това какво е живот. Учените търсят екзопланети с условия, подобни на тези на Земята, но дори в рамките на нашата Слънчева система има места, които могат да се окажат подходящ дом за развитие на живот като този на Земята. В момента, към спътниците на Юпитер Ганимед, Европа и Калисто лети мисията Juice (Jupiter Icy Moons Explorer), стартът на която беше даден през април. Тя ще достигне Юпитер след около седем години. А защо тези спътници се радват на такъв интерес? Причината е, че те са с ледени повърхности, под които има океани. Тук виждам потенциал за истинска научна революция. Може би търсенето на извънземен живот ще намери своя отговор в нашата Слънчева система.

Още от автора:

По стъпките на СССР – защо някои експерти прогнозират, че Русия може да се разпадне

Какъв е произходът на някои от най-популярните стереотипи

Изследователите на НЛО, които се оказаха измамници

Забравената война между САЩ и Мексико

Въпрос на време - какво представлява атосекундата и как тя променя представите ни за света около нас

Американците, които избягаха в СССР по време на Студената война

Носи ли вина ООН за геноцида в Руанда

Цената на войната в Украйна и неясното бъдеще на руската икономика

Постижима цел ли е прекратяването на конфликта в Близкия изток

Номер или лакомство – изненадващата история на една от най-популярните традиции, свързани с Хелоуин

Как дроновете се превръщат във все по-важен елемент от войната в Украйна

Между гениалността и лудостта – непознатата история на Исак Нютон

Великите учени, създали ужасяващи оръжия

Историческите заблуди, в които много хора все още вярват

Противоречивите теории, свързани с някои от най-значимите събития в световната история

Газа, Украйна и страховете, че се приближаваме към световна война

Изстрелването на „Спутник-1“ и началото на космическата надпревара между САЩ и СССР

Войната в Украйна, Китай и бъдещето на Тайван

Екстрасенсите, които станаха част от Студената война

Изненадващата история на биологичните и химическите оръжия

Виктор Орбан – между патриотизма и авторитаризма

Пожарът, който изпепели Лондон

На края на света – непозната Аляска

Да измамиш Хитлер – как операция „Минсмийт“ помогна на Съюзниците да спечелят Втората световна война

Трябва ли да се страхуваме от изкуствения интелект, мнението на експертите

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 14 минути

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 1 час

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 2 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 2 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 2 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 3 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 3 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи

Земетресение в района на Черно море

Земетресение в района на Черно море

България Преди 5 часа

Епицентърът му е на 100 км от Варна и на 480 км от София

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 6 часа

Машините са пресекли средната линия на протока

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 6 часа

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Свят Преди 6 часа

Неговото здравословно състояние се влошило и лекарите не са могли да го спасят

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

България Преди 6 часа

Заседанието беше анонсирано преди две седмици

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

България Преди 6 часа

Максималните температури ще са между 18° и 23°

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 7 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят