2

С ветът се е променил значително от началото на епидемията от ХИВ. Разработването на нови лекарства позволи на хората, живеещи с вируса, да водят здравословен живот и дори да не предават инфекцията. Но за да може това заболяване да бъде извадено от списъка на основните заплахи за общественото здраве, е необходима ваксина. 

Заедно с туберкулозата, ХИВ (вирусът на човешкия имунодефицит) е водеща инфекциозна заплаха за здравето в световен мащаб. През 2022 г. е имало 1,3 милиона нови инфекции и около 630 000 души са починали от причини, свързани с ХИВ. Националните и международните организации са си поставили за цел да сложат край на епидемията от ХИВ до 2030 г. Смята се, че наличието на ваксина е много важен инструмент за осъществяването на тази цел. 

Водеща причина за смърт сред хората: Рекорден брой болни от туберкулоза

Стремежът към разработване на ваксина срещу ХИВ 

Създаването на ваксина е трудна задача. Вирусът е приспособим противник и различните подходи, които са били експериментирани през годините, досега не са показали значителна защита в клиничните изпитвания. 

"ХИВ е невероятно коварен вирус, когато става въпрос за избягване на човешката имунна система. Той бързо се скрива в клетките, интегрира се в ДНК, убива имунни клетки и има защитен гликанов щит върху обвивния си протеин, който маскира антигенните цели от имунните ефектори", казва д-р Йохан Векеманс, старши научен и клиничен съветник на разработването на ваксина срещу ХИВ. 

"Той е майстор в предизвикването на имунни реакции и антитела, които не са неутрализиращи и не са защитни. Това са едни от основните научни предизвикателства, но вероятно водещото предизвикателство е свързано с много голямо разнообразие, което проявява протеинът на обвивката на ваксината срещу ХИВ", посочва Векеманс.  

Така че ХИВ може да се скрие и да унищожи имунната система. Ако се получи имунен отговор, той е неефективен. А разнообразието от щамове на вируса, дори в рамките на един човек, прави традиционните подходи неефективни. Тези свойства превръщат в предизвикателство изкореняването на вируса, след като той е заразил даден индивид, и предотвратяването на инфекцията, така че все още не е разработено успешно лекарство или превантивна ваксина. 

Най-новите изследвания 

Неуспехът да се разработи успешен кандидат със сигурност е разочароващ, но изследователите не са се отказали. Всяко неуспешно изпитване дава нови сведения и разбиране за този вирус и се надяваме да разберем как да се преборим с него завинаги. Идеалната ваксина би активирала имунен отговор, който произвежда широко неутрализиращи антитела, убиващи разнообразието от вируси и предотвратяващи заразяването на клетките. Предизвиканото от ваксината активиране на защитни Т-клетки би добавило още едно рамо на имунния отговор, което може да търси и убива заразените клетки, което потенциално би напреднало в перспективите за разработване на лекарство. 

"Преминаваме от подход, който традиционно е доста емпиричен при разработването на ваксини, към подход, който има за цел да бъде по-дедуктивен и основан на доказателства. Такъв е случаят с целевото генериране на неутрализиращи антитела, както и с целевото генериране на защитни Т-клетъчни отговори. Важно е да се разбере, че се учим от природата", казва Векеманс.  

Именно изследването на пациенти с ХИВ с хронични инфекции например е довело до прозрения за широко неутрализиращите антитела. Възможността за предизвикване на такъв имунен отговор се разглежда като важен път за създаване на превантивна ваксина. Направени са някои успешни стъпки напред в тази посока. Кандидат за ваксина успя да развие прекурсори на широко неутрализиращи антитела във фаза I на клинично изпитване, посочват учените.  

В момента се провеждат две клинични изпитвания на ваксината, които се опитват да насочат имунния отговор, като едното се провежда в САЩ, а другото - в Африка от африкански учени. При тези проучвания разработените имуногени, които предизвикват отговора, се доставят чрез технологията на матрична РНК (мРНК). 

"В областта на лечението също се провеждат активни изследвания. И може би е полезно да се подчертае, че в тези две области може да има кръстосано обучение. Бихме могли да разберем по-добре как да предотвратим и как да се отървем от вируса чрез лечебни подходи, като комбинираме инструменти", продължава Векеманс. 

Фаза I на клинично изпитване за дизайн на Т-клетъчна ваксина е приключила през юли миналата година, като резултатите се очаква да бъдат публикувани скоро. Други подходи се проучват в предклинични изпитвания и се базират на знания, натрупани в продължение на десетилетия, както и на нови технологии, включително алгоритми за машинно обучение. 

"Основният урок е фактът, че не трябва да стреляме на тъмно. И е наистина важно да разберем и овладеем защитния имунен отговор", обяснява Векеманс. 

Открит e латентен ХИВ в мозъка на заразени хора

Какви са перспективите за справяне с ХИВ? 

Въпреки че все още няма ваксина, ние не сме беззащитни срещу вируса. Образованието и превенцията са много важни. Някои лекарства могат да предотвратят инфекциите и има нови версии, които биха могли да бъдат по-дълготрайни и дори по-лесни за прилагане. 

Въпреки липсата на лек за хората, живеещи с ХИВ, са направени огромни стъпки напред. Новите антиретровирусни лекарства позволяват напълно здравословен живот. Освен това е доказано, че след като вирусният товар стане неоткриваем, е невъзможно вирусът да се предаде нататък.  

Въпреки напредъка обаче хората, живеещи с ХИВ, продължават да изпитват стигма и дискриминация поради политически, религиозни и социално-икономически условия. Това допринася за това най-застрашените да нямат достъп до животоспасяващи лекарства и важна информация за болестта. 

* Вижте и това видео от архива ни: Отбелязваме Световния ден за борба със СПИН

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 4 минути

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 58 минути

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 2 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 2 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 2 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 3 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 3 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи

Земетресение в района на Черно море

Земетресение в района на Черно море

България Преди 5 часа

Епицентърът му е на 100 км от Варна и на 480 км от София

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 5 часа

Машините са пресекли средната линия на протока

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 6 часа

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Свят Преди 6 часа

Неговото здравословно състояние се влошило и лекарите не са могли да го спасят

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

България Преди 6 часа

Заседанието беше анонсирано преди две седмици

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

България Преди 6 часа

Максималните температури ще са между 18° и 23°

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 7 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят