4

И зневеряващи съпруги, венерически болести и демони запълват страниците на наскоро дигитализираните архиви на астролог лечител от XVII в.

Записките принадлежат на Саймън Форман, живял между 1552 и 1611 г. в Англия, и неговия помощник Ричард Найпер.

Форман и Найпер били астролози и като такива през XVI-XVII в. те изпълнявали и ролята на лечители.

Вярвало се е, че движението на небесните тела повлиява човешките животи и тела чрез невидими лъчи, също както днес се вярва, че луната влияе върху приливите и отливите , разяснява Лорън Касел, професор по история в Университета Кеймбридж.

Астролози като Форман са разбирали как тези сили функционират и са предлагали на пациентите различни лекове – от флеботомия (изтичане на кръв) до носене на пантофи, направени от гълъби.

Форман прекарва известно време в Университета Оксфорд,

където изучава астрология и медицина.

Избягва чумата по време на епидемията от 1592 г., с което си спечелва репутацията на лечител.

До днес само неговите медицински архиви от 1596 до 1603 г. са запазени. За сметка на това, те вече са дигитализирани и общият брой от 80 000 случая могат да бъдат разгледани в онлайн архив.

Архивите могат да се намерят по дата, пациент, симптоми и други фактори, които издават колко отдаден е бил астрологът на работата си… дори твърде отдаден.

Наложи ни се да създадем категория за дебнене“, споделя проф. Касел

Форман е бил невъобразим нарцис

с тенденцията да прелъстява пациентките си и да не спазва етичния кодекс на медицина.

Неговите архиви хвърлят светлина върху практиките от този период.

Източник: Wikipedia

Някои от случаите в архивите му са доста трагични. Такъв е случаят на 38-годишната Алис Уудуард, която е прегледана от Найпер във връзка с осмата си бременност. Всяка предишна завършва с мъртво раждане, което навежда астролозите и пациентката на мисълта, че става въпрос за черна магия.

В друг случай 28-годишният Джон Уилкингсън, описан от Найпер като „мръсник“, търси лекарска помощ, тъй като е заразил омъжена жена с гонорея и самият той има болезнено уриниране и уриниране на кръв.

Ранната модерна медицина на Форман и Найпер

предлага на всички тези, отчаяно търсещи помощ пациенти, лек.

За да намерят отговор за разрешаването на различните случаи астролозите лечители използват астрологически карти и предлагат лечение, което пасва на определения астрологически период.

Флеботомията, срязване на вена, за да изтече кръв от нея, била често използван метод, заедно с предписването на билки, сред които и тютюн.

Медицинските практики на отминалите векове

Някои от методите на лечителите от XVII в. са по-крайни

Поглъщане на прах от човешки череп или докосване на ръката на мъртвец спадат към по-малко ужасяващите предписания на лечителите.

В някои случаи астролозите предписвали на болните да разпорят два гълъба и да ги носят като пантофи. 

А доста от предписанията били и токсични, включвайки употребата на химични елементи като живак.

В някои случаи лечителите не предписвали физическо лечение, а духовно.

При Найпер и Форман идват и хора, описани от тях като лунатици или „болни в душата“. В 168 от запазените случаи пациентите са били депресирани и със самоубийствени наклонности – мнозина се самоубиват. В архивите причината за това често е приписвана на магия или демони.

Въпреки че спечелва доверието на пациентите си, Форман е отхвърлен от медицинските среди и прекарва известно време в затвора заради нарушаване на медицинската етика. По-късно отново получава лиценз от Университета Кеймбридж.

Умира през 1611 г., оставяйки след себе си десетки хиляди архиви и възможността днес да надникнем в света на медицината от Елизабетинска епоха в Англия... която както става ясно няма нищо общо с медицината днес.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@