0

Ч арлз Буковски пише следното за жените:

"Докато мъжете гледат футбол, пият бира или играят боулинг, жените са тези, които мислят за нас, съсредоточават се, изучават и решават: дали да ни приемат, да ни изхвърлят, да ни заменят, да ни убият или просто да ни оставят".

Истината е, че жените правят много по-голям избор - да се образоват, да се борят за правата си, да следват мечтите си и да променят представите ни за медицина, изкуство, наука и спорт. 

Днес ще ви представим 8 силни и смели жени, които доказват, че никога не трябва да се отказвате от целите и мечтите си. 

1. Франсоаз Баре-Синуси - благодарение на нея СПИН вече не е "смъртна присъда"

Франсоаз е учен и активист в борбата за спиране на разпространението на СПИН. 

Нейната голяма заслуга за медицината е участието ѝ в откриването на ХИВ. След това вече е възможно да се правят кръвни тестове, които да откриват инфекцията, също така са разработени антиретровирусни лекарства, които превръщат СПИН от "смъртна присъда" в управляемо хронично заболяване. Днес Франсоаз е неуморен застъпник за хората по света, които нямат достъп до антиретровирусни лекарства. 

През 1982 г. вирусолог от парижка болница идва при нея и колегите ѝ, за да поиска помощ. По това време има тревожна нова епидемия, която изглежда се разпространява сред хомосексуални мъже. Само за две седмици Франсоаз и нейният екип изолират това, което по-късно ще бъде наречено Човешки имунодефицитен вирус или ХИВ. 

След нейното откритие тази болест вече не е смъртна присъда

"Не правим наука заради науката. Ние правим наука в полза на човечеството", казва Франсоаз.

„Никога досега науката и медицината не са успявали толкова бързо да открият, идентифицират произхода и да осигурят лечение на ново заболяване“, се казва в прессъобщението, в което се съобщава, че Франсоаз Баре-Синуси и Люк Монтание са носители на Нобелова награда за физиология или медицина за 2008 г.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Evelin (@evelinmonroy) on

2. Катрин Джонсън – „жената-компютър” на НАСА

Катрин Джонсън се ражда през 1918 г. в Западна Вирджиния, в малкото градче Сулфур Спрингс. Още от ранна детска възраст проявява забележителен интерес към математиката. Интерес, който не стихва до сетния ѝ дъх.

Джонсън започва работата си в НАСА (тогава все още НАКА) през юни 1953 г. Това само по себе си е огромен успех предвид нейния афромерикански произход и предвид това, че е жена. Това все още се гледа на жените в науката с недоверие.

Жената, която отведе човечеството до Луната

Катрин участва в организацията и подготовката на излитането на първия американец в космоса Алън Шепърд през 1961 г., полета на Джон Глен от 1962 г., както и в мисията „Аполо 11”.

Приносът на Джонсън се състои в това, че тя успява да направи точни изчисления, които да позволят траекторията на лунния модул с Бъз и Нийл на борда да се засече с тази на командния модул, който обикаля в орбита около Луната, докато те двамата се разхождат по лунната повърхност.

Джонсън се пенсионира от НАСА през 1986 г. след 33 г., прекарани там. На 97-годишна възраст Катрин е удостоена с президентския медал на свободата, връчен ѝ от Барак Обама. На 24 февруари 2020 г. Джонсън напусна този свят на 101-годишна възраст.

3. Ту Йоуйоу - жената, която намери лек за малария

Тя се обърна към традиционната китайска медицина, за да намери лекарство срещу маларията. Така откри артемизинина и успя да спаси милиони човешки животи. Нейният голям принос към медицината ѝ донесе Нобелова награда през 2015 г. 

Ту Йоуйоу е първият китайски учен, който получава Нобелова награда в научна категория и то без да има медицинска степен на образование или обучение в чужбина. 

Ту Йоуйоу - жената, която спаси милиони животи

Но пътят до огромното отличие не е лесен: На Йоуйоу ѝ се налага да прекъсне обучението си, когато е на 16 години, защото се разболява от туберкулоза. Когато се връща в училище, тя знае какво точно иска да учи: медицина. Ту иска да намери лекарства за болести като тази, която е засегнала и нея. 

По време на войната във Виетнам Ту е назначена за ръководител на "Проект 523" (който трябва да намери лек срещу маларията, устойчива на хлорохин). Първата ѝ работа е да започне да изследва ефектите от маларията in situ.

Затова тя пътува до остров Хайнан, където тогава има огнище на болестта. В тези тропически гори Ту става свидетел на пагубното влияние на болестта върху човешкото тяло. Тя оставя едногодишното си дете на своите родители, а по-голямото - в детска ясла. 

"Работата беше най-важният приоритет и затова бях готова да пожертвам личния си живот", споделя по-късно тя. 

Голямата ѝ отдаденост на работата и науката са вдъхновение за много млади учени. 

Източник: Getty Images/Guliver

4. Мария Кюри – първата жена с Нобелова награда

Мария Склодовска се ражда на 7 ноември 1867 г. във Варшава, Полша, като най-малкото от пет деца в семейството на бедни учители. 

Още като дете губи майка си. През 1891 г. заминава с по-голямата си сестра за Париж, където успява да влезе в Сорбоната и започва да се обучава по физика и химия. Именно там, през 1894 г., Мария се запознава с Пиер Кюри, за когото се омъжва година по-късно.

Мария и съпругът ѝ Пиер нямат лична лаборатория, а по-голямата част от опитите им са направени в пристройка до Физико-химическата гимназия. Проветрението там е лошо и постройката не е водоустойчива. Семейството учени не знае за вредните последици от облъчването и по време на работата си не използват защитно облекло.

През юли 1898 г. Кюри и съпругът ѝ публикуват съвместен документ, в който се съобщава за съществуването на елемент, който те наричат полоний, в чест на родината на Мария - Полша. На 26 декември 1898 г. Кюри обявява съществуването на втори елемент, неоткриван до този момент. Те го наричат радий, от латинската дума за лъч. 

През 1903 г. заедно с Пиер Кюри и Анри Бекерел, Мария Кюри е наградена с Нобелова награда за физика, като по този начин става първата жена носителка на това престижно отличие. 

Пет години по-късно тя получава Нобелова награда за химия „като награда за нейните заслуги за развитието на химията чрез откриването на елементите радий и полоний, чрез изолацията на радия и изучаването на същината и съединенията на този елемент“.

Тя е първият човек, който е награден с две Нобелови награди и е един от двамата Нобелови лауреати, на които са присъдени награди в две различни области на науката.

5. Оксана Мастърс - шампионката от Чернобил

Оксана Мастърс е родена в Украйна през 1989 г. - три години след атомната катастрофа в Чернобил. Момичето се ражда с няколко физически увреждания, вследствие на радиацията.

Източник: Getty Images/Guliver

"Дадена съм за осиновяване веднага след моето раждане. Родена съм с шест пръста на всеки крак, липсваха ми едни от основните кости на краката, имам пет пръста на ръцете, но без палци, липсват ми и някои органи. Имам само един бъбрек и нямам емайл на зъбите. Когато дойдох в Америка, открих, че единствената причина емайлът да падне преди раждането, е радиацията". 

Чернобил я превърна в шампион, а не в жертва

Момичето е осиновено от университетски професор от САЩ. Тя знае, че левият крак на дъщеря ѝ ще трябва да бъде ампутиран. Операцията е извършена, когато момичето вече е при нея в САЩ и е на девет години. През 2002 г. и другият крак на Оксана е ампутиран.

Освен ампутациите на двата ѝ крака, Оксана има и множество операции на двете си ръце. Тя започва да се занимава с гребане през 2002 г. През 2012 г. печели първия си медал на параолимпийски игри. За игрите в Сочи през 2014 г. тя се преориентира към ски бягането. Оксана вече знае, че принадлежи на този свят и ще му се посвети изцяло. 

Източник: Getty Images/Guliver

"Не искам следващото поколение млади момичета и деца да пораснат, без да имат човек, на когото да се възхищават. Преди всяко дете имаше снимка на Майкъл Джордан на стената си. Защо не може това да е някой, който е претърпял инцидент или е роден с увреждане? Не искам да казвам така, защото това не е „увреждане“. А просто термин, който обществото като цяло поставя на всеки, който изглежда различно".

А Оксана може да бъде такъв вдъхновител - два от петте медала, които тя печели в Пьонгчанг през 2018 г., са златни. Тази година в Токио тя ще се състезава на параолимпийски игри за пети път.

Източник: Getty Images/Guliver

6. Бебе Вио – силата на духа е по-силна от предизвикателствата на съдбата

Биатрис Вио е само на 22 г., но в живота си се е изправяла пред трудности, които много възрастни не са и сънували.

Бебе, както я наричат, е параолимпийски състезател по фехтовка, европейски шампион през 2014 г. и 2016 г., световен шампион през 2015 г. и 2017 г., параолимпийски шампион от 2016 г.

Бебе се ражда на 4 март 1997 г. в италианския град Венеция. В края на 2008 г., когато е само на 11 г., тя страда от менингит, което довежда сериозна инфекция и ампутацията на двата ѝ крака от коляното надолу, както и на двете ѝ ръце от лактите надолу.

Въпреки всичките трудности, които я сполетяват в живота, Бебе продължава да се усмихва и да не губи вярата в доброто. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Astrofísica Cosmológica (@afcosmologica) on

7. Джоан Морган - единствената жена в контролната зала на „Аполо 11”

Джоан Морган е жена, която решава да рискува, впускайки се в един свят, доминиран от мъжете. И, разбира се, плаща цената на този риск скъпо.

По време на първия ѝ работен ден ръководителят на екипа събира всички служители с изключение на нея, притеснен от това как ще я приемат и се опитва да ги убеди да я третират като равностоен колега.

Джоан Морган – единствената жена в контролната зала на „Аполо 11”

Вследствие на това получава следния въпрос: „Можем ли поне да я помолим да ни направи по едно кафе?”. Отговорът е повече от ясен: „Не! Не можеш да молиш един инженер да ти прави кафе”.

В един кръг от учени и инженери, всички с високи научни степени и постижения, Джоан работи трудно и ѝ се налага да се справя всеки ден със сексистки коментари и мъже, които непрестанно подценяват качествата ѝ.

Организаторите трудно приемат идеята Джоан да присъства в контролната зала на изстрелването на „Аполо 11”. Сама жена в зала пълна с мъже. На всичкото отгоре, милионната телевизионна публика щяла да бъде свидетел на това…

Работи в НАСА повече от 40г., а последната мисия, в чието изпълнение участва, е тази, която изпраща първите марсоходи.

Източник: Getty Images/Guliver

8. Коко Шанел – „Истинското щастие не е скъпо"

На 19 август 1883 г. в дома на Албер Шанел и Жан Дьовол проплаква втората им рожба – малката Габриел Боньор Шанел, която впоследствие светът ще познава просто като Коко.

Когато е едва на 12г., Коко е принудена да приеме загубата на най-близкия си човек – майка ѝ, която умира от туберкулоза. Малко след това Албер Шанел изоставя петте си деца под претекст, че тръгва да търси по-добра работа, за да може да изхранва семейството. Останали сами, без родителска грижа, Коко и нейните братя и сестри са пратени в приют за сираци в католически манастир.

"Истинското щастие не е скъпо". Коко, която създаде "Шанел"

На 18-годишна възраст Шанел напуска приюта и започва работа в местна шивашка работилница. През живота си се запознава с много високопоставени мъже, които допринасят за нейната мечта да постигне велики неща в модата.

Един от нейните отличителни знаци са шапките, които я правят популярна из целия свят.
Дизайнерката за пръв път предлага парфюм, който е смесица от няколко аромата. Chanel N5 е парфюм, който се продава в магазините на марката и до днес.

Коко облича и едни от най-уважаваните дами в Холивуд като Лиз Тейлър и Одри Хепбърн. Тя е ценител на изкуството, неведнъж помага финансово на Салвадор Дали и Пабло Пикасо.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Прокуратурата с нови експертизи за записите с премиера</p>

Прокуратурата с нови експертизи за записите с премиера

България Преди 18 минути

От държавното обвинение припомнят, че вече има образувано разследване за ползване на незаконни записи

Проф. Христова: Умира се от коронавирус, а не с коронавирус

Проф. Христова: Умира се от коронавирус, а не с коронавирус

Теми в развитие Преди 53 минути

При по-силно говорене вирусът се предава по-далече

<p>Тежка катастрофа с автобус на градския транспорт в София</p>

Тежка катастрофа с автобус на градския транспорт в София

България Преди 2 часа

Инцидентът е станал в района на УНСС

TikTok

САЩ може да забранят още китайски приложения

Технологии Преди 2 часа

Microsoft ще продължи преговорите за придобиване на TikTok в САЩ

<p>Кметът на Стара Загора: Днес ще разговарям с протестиращите</p>

Кметът на Стара Загора: Днес ще разговарям с протестиращите

България Преди 3 часа

Живко Тодоров, който е и член на Изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ, коментира и записите, за които се твърди, че са с гласа на премиера Борисов

СЗО предупреди за ковид -19 да не се въвежда отново карантина

СЗО предупреди за ковид -19 да не се въвежда отново карантина

Теми в развитие Преди 3 часа

Керхов призова държавите да използват наличните в момента инструменти

<p>Вера Иванова от &bdquo;Системата ни убива&rdquo;: Полицаите посегнаха на децата ни</p>

Вера Иванова от „Системата ни убива”: Полицаите посегнаха на децата ни

България Преди 4 часа

В Благоевград ОД на МВР прави проверка за нападение на полицай над протестиращ

Катастрофа между пътнически влак от Варна и автомобил

Катастрофа между пътнически влак от Варна и автомобил

България Преди 5 часа

От силата на удара автомобилът се е преобърнал

Рекорден брой починали с ковид-19 в България за седмицата и месеца

Рекорден брой починали с ковид-19 в България за седмицата и месеца

Теми в развитие Преди 5 часа

Болните от ковид-19 настанени в лечебни заведения нараснаха до рекордните 814

<p>Tesla е готова да сподели тайните си с конкурентите</p>

Мъск е готов да сподели тайните на Tesla с конкурентите

Технологии Преди 6 часа

Илон Мъск е отворен към идеята да даде лиценз за софтуера на Tesla, както и да доставя задвижващи системи на конкурентите.

Илон Мъск

Мъск: Пирамидите са от извънземни. Египет: Не, не са

Технологии Преди 6 часа

Дръзките изказвания на милиардера отново предизвикаха реакция на институции

Боб Бенкен и Дъг Хърли

Капсулата „Спейс Екс” се приводни успешноешно

Любопитно Преди 14 часа

Капсулата с форма на жълъд се приводни край бреговете на Флорида

<p>Джипове продължават да превозват туристи в Рила</p>

Джипове продължават да превозват туристи в Рила

България Преди 15 часа

Кметът на Сапарева баня Калин Гелев се разпореждал бариерата да бъде винаги вдигната, защото в противен случай правата на превозвачите щели да бъдат нарушени

Пълнолуние във Водолей: Очаквайте неочакваното

Пълнолуние във Водолей: Очаквайте неочакваното

Любопитно Преди 16 часа

Пълнолунието ще настъпи на 3 август в 18:00ч., предизвиквайки ни да се разделим с всичко ненужно и да дадем свобода на съзнаниет

Вера Иванова

Вера Иванова обвини министър Сачева в тенденциозност

България Преди 18 часа

„Министър Сачева, откакто е министър, злоупотребява с децата ни, с хората с увреждания и по всякакъв начин саботира всичко, което сме постигнали”, заявява Иванова

<p>Имунолог за протестите: За мен това е абсолютно неприемливо</p>

Имунолог за протестите: За мен това е абсолютно неприемливо

Теми в развитие Преди 18 часа

„Срам ме е, че има политици, които приканват хората да излизат на протести в тази тежка ситуация на COVID-епидемия”, заяви академик Богдан Петрунов