0

П рез юни 1981 г. класическият приключенски екшън филм "Похитителите на изгубения ковчег" е пуснат по кината. В него за пръв път се появява д-р Хенри Уолтън "Индиана" Джоунс-младши, безстрашният археолог, който несъмнено е един от най-известните и разпознаваеми герои в света на киното.

Индиана Джоунс, изигран от Харисън Форд, е измислено творение на американския киномайстор Джордж Лукас. Въпреки че Лукас никога не е казвал дали д-р Джоунс е базиран на реална личност, мнозина предполагат, че някои исторически личности може да са вдъхновили прочутия авантюрист, който размахва камшик.

Тук ще разгледаме накратко живота и творчеството на петима мъже, чиито имена често се появяват в дискусиите за "истинския" Индиана Джоунс.

1. Пърси Фосет (1867-1925?)

Вероятно човекът, който най-често се сочи като вдъхновител на Индиана Джоунс, е Пърси Харисън Фосет. Офицер от британската армия, геодезист и смел изследовател на джунглата, историята на живота на Фосет е като сюжет на приключенски роман или екшън филм.

Служил е по целия свят като артилерийски офицер, работил е за британските тайни служби и е бил активен в униформата си като геодезист, изследовател и картограф.

Прекарва голяма част от последните две десетилетия от живота си в изследване на дълбоките и непознати джунгли на Южна Америка, като често се отправя на дълги експедиции там, докато все още намира време да служи на фронтовата линия в Първата световна война.

През последните около десет години от (известния) си живот, благодарение на изследванията си и заниманията си с археология, той е убеден, че в дълбините на могъщата бразилска дъждовна гора Амазонка се намира изгубен град. Вярва, че това са руините на древна и могъща цивилизация.

Премиера на "Индиана Джоунс и реликвата на съдбата" в Кан

Нарекъл този град "Z".

През май 1925 г. Фосет, синът му Джак и приятелят на сина му Рали Римел напускат лагера Dead Horse Camp в средата на региона Мато Гросо в сърцето на Бразилия, за да открият "Z". Никога повече не ги виждат и не чуват за тях, а теориите за съдбата им варират от това, че са доживели дните си с отдалечено племе, почитано като крале, до това, че са били убити.

Образован човек и награждаван войник, Фосет е бил приятел с Х. Райдър Хагард и сър Артър Конан Дойл. Твърди се, че героят на Дойл - професор Чаланджър - е частично базиран на Фосет, или поне, че действието в романите за професор Чаланджър се развива в джунглата по време на някои от пътуванията на Фосет.

2. Хирам Бингам III (1875-1956)

В най-новия филм за Индиана Джоунс - "Индиана Джоунс и кралството на кристалния череп" (2008 г.) - едноименният герой търси древни артефакти в Перу.

Американският историк, авантюрист и летец от Първата световна война Хирам Бингам е истински приключенец, който успешно открива и извлича важни реликви от Перу.

Бингъм е известен с това, че е достигнал древния град на инките Мачу Пикчу през 1911 г., макар че някои оспорват дали той е първият, който е "преоткрил" града в съвременната епоха.

Мачу Пикчу е важен град от древната империя на инките, построен през XV в. високо в планините на Андите, на 50 мили от столицата на инките Куско.

Бингъм е учил и работил в няколко от най-престижните университети в САЩ, включително в Йейл. Именно от Йейлския университет Бингъм е взел много от ценните предмети, които е открил в Мачу Пикчу, а през последното десетилетие Йейл започна процес на връщане на някои от тези предмети в Перу.

3. Лангдън Уорнър (1881-1955)

Тръгвайки по земното кълбо към Източна Азия, където Инди е имал няколко приключения, се озоваваме в старото землище на американския археолог и експерт по източноазиатско изкуство Лангдън Уорнър.

Уредник и професор в Харвардския музей, той предприема множество изследователски мисии в Китай и Япония в началото на XX век. Между 1906 г. и 1952 г. Уорнър предприема осемнадесет експедиции, предимно в Азия, включително мисии през 20-те години на ХХ век, които проникват дълбоко в Западен Китай. По време на Първата световна война е назначен за вицеконсул на САЩ и прави тайни доклади от Сибир и Япония.

Приключения и срещи в паралелни светове

Уорнър се сдобива с редки и безценни артефакти за музеите и преподава японски език на американски служители след войната. По време на Втората световна война той е главен съветник на "хората с паметници" на Тихоокеанския театър и е високо ценен в Япония.

4. Рой Чапман Андрюс (1884-1960)

Ако Лукас наистина е почерпил вдъхновение от човек от плът и кръв за "Инди", то мнозина биха заложили на това, че този човек е бил Рой Чапман Андрюс.

От началото на двадесетте си години кариерата на Андрюс е подобна на тази на Индиана Джоунс: той е научен работник в музей с жажда и талант за приключенска работа на терен.

Андрюс се обучава в областта на мамалогията и през по-голямата част от живота си работи за Американския природонаучен музей в Ню Йорк, като събира екземпляри за него и в крайна сметка през 1934 г. става директор на музея.

През 10-те и 20-те години на ХХ век Андрюс предприема много дълги и трудни експедиции в Китай и Монголия. По време на тези приключения Андрюс събира фосилни останки от динозаври и бозайници, както и търси останки от ранни хора в Централна Азия.

Стрелец, ездач и плодовит писател, той пише през 1935 г., че е "роден да бъде изследовател".

5. Уилям Монтгомъри Макгавърн (1897-1964)

Това, което нюйоркчанинът Макгавърн е успял да вмъкне в своите шестдесет и седем години, изглежда почти невероятно. Всъщност Макгавърн лесно би могъл да бъде вдъхновение за Индиана Джоунс, Джеймс Бонд, Джак Райън и почти всеки друг герой с постижения.

В младостта си той пътува много, включително в Мексико, Южна Америка и Тибет, преди да получи дипломи от престижни университети в Япония и Европа.

През по-голямата част от живота си Макгавърн е професионален академик, заема професорско място по политически науки, изнася лекции по правителствени науки, науки за Далечния изток и военно разузнаване, както и е лингвист, владеещ десетина езика.

По време на Втората световна война служи като таен офицер в американската армия, а също така работи като антрополог в музей в Чикаго.

Неговите премеждия в Далечния изток през 30-те години на миналия век, популярността му сред студентите от университета и езиковите му способности силно напомнят на безстрашния Индиана Джоунс. нд спасителни операции. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Северна Корея с остро предупреждение към&nbsp;САЩ</p>

Северна Корея обвини САЩ в политизиране на въпроса с човешките права

Свят Преди 13 минути

Ще предприемем твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, заяви Пхенян

Земетресение от 6,5 по Рихтер разлюля японските острови Бонин

Земетресение от 6,5 по Рихтер разлюля японските острови Бонин

Свят Преди 20 минути

Трусът е бил на дълбочина 503,2 км

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 1 час

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 2 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

България Преди 2 часа

Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 2 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 3 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 3 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 3 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 4 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи

Земетресение в района на Черно море

Земетресение в района на Черно море

България Преди 6 часа

Епицентърът му е на 100 км от Варна и на 480 км от София

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 6 часа

Машините са пресекли средната линия на протока

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 6 часа

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Свят Преди 7 часа

Неговото здравословно състояние се влошило и лекарите не са могли да го спасят