1

Щ е ви разкажем за няколко Индиана Джоунс в реалния живот. Едни от най-успешните търсачи на съкровища в Америка, са откривали изгубено злато, бижута и други скъпоценни артефакти на стойност стотици милиони долари, благодарение на комбинация от страст, изобретателност, упоритост, постоянство и много късмет, разбира се.

Е. Лий Спенс, обща стойност на намерените съкровища: 100 милиона долара


Като дете Е. Лий Спенс е бил обсебен от историите за изгубените по време на корабокрушение пиратски кораби. Той започнал да си събира екипировка за гмуркане, когато бил още в началното училище и открил първия си кораб през 1959 г. когато бил само на 12-години.

Спенс прекарал тийнейджърските си години в изучаване и търсене на изгубени съкровища. На 23 години прави първото си голямо откритие – подводницата „Хънли“ от Гражданската война, която изчезнала през 1864 г. Спенс картографирал местоположението точно до бреговете на Южна Каролина и съобщил на властите.

Оценявана на 40 милиона долара, подводницата и нейното съдържание са описани като един от най-значимите и ценни находки, правени някога в щата Южна Каролина. Въпреки че „Хънли“ е най-впечатляващата находка на Спенс, експертът по корабокрушения е открил и много други изгубени плавателни съдове.

Освен за „Хънли“, Спенс изиграл важна роля за локализирането на корабите от епохата на Гражданската война Housatonic, Constance и Minho, както и SS Ozama - параход, който претърпял корабокрушение край нос Ромен през 1896 г. Като цяло откритията на Спенс са на стойност 100 милиона долара.

Томи Грегъри Томпсън, обща стойност на намерените съкровища: 150 милиона долара


Томи Грегъри Томпсън станал звезда в света на търсачите на съкровища през 1988 г., след като открил легендарния SS Central America - един от най-великите изгубени кораби на Америка. Океанският инженер от Охайо прекарал години в анализиране на маршрута на кораба и разработване на технологията нужна му, за да го открие.

Корабът, който потънал през 1857 г., бил натоварен със злато на стойност 150 милиона долара в днешни пари и загубата му допринесла за паниката от 1857 г., която се смята за първата истинска световна икономическа криза.

Томпсън успял да убеди инвеститорите да се разделят с 12,5 милиона долара за финансиране на обширната операция по търсенето и спасяването на кораба. От 1988 г. до 1991 г. океанският експерт извадил стотици златни кюлчета, монети и други ценни артефакти на стойност десетки милиони долари.

През 2000 г. Томпсън продал съкровище на стойност 50 милиона долара, което спасил, но не успял да върне парите на инвеститорите. Те започнали да го съдят през 2005 г., спечелили делото и Томпсън в крайна сметка избягал. Заради търсачът на съкровища обаче бил арестуван в хотелска стая във Флорида през 2016 г. и хвърлен в затвора, където и останал.

Брентън Истър, обща стойност на намерените съкровища: 250 милиона долара


Съвсем различен вид търсач на съкровища е специалният агент Брентън Истър - личният Индиана Джоунс на федералните. Служителят на ФБР, който цял живот е бил фен на филмите за Джоунс, се специализирал в проследяването и възстановяването на откраднати предмети на изкуството и антики.

Истър е спасил хиляди артефакти на стойност около 250 милиона долара по време на своята знаменита кариера. Най-добрият агент е разбил сам черния пазар за контрабандни съкровища и неговата проницателна детективска работа е довела до ареста на безброй контрабандисти.

Най-известните престъпници, заловени от Брентън Истър, включват собственик на галерия в Ню Йорк Субхаш Капур, откраднал повече от 2600 артефакта на обща стойност 100 милиона долара, главно от храмове и светилища в Индия.

Продължаващ мисията си да унищожи черния пазар за изкуство и антики, Истър в момента работи по операция „Плодороден полумесец“, която се стреми да възстанови хилядите ценни артефакти, които са били плячкосани от ISIS в Сирия и Ирак.

Бари Клифърд, обща стойност на намерените съкровища: 400 милиона долара


Подводният изследовател Бари Клифърд извадил голям късмет през 1984 г., когато открил останките на пиратския кораб Whydah на Самюел Белами, който бил потопен по време на буря край Кейп Код, през 1717 г. За разлика от другите търсачи на съкровища, които заглеждаме, Клифърд искал да запази 100% от плячката си.

През 1988 г. Върховният съд на Масачузетс постановил, че целият пиратски кораб принадлежи на Клифърд, като на практика му подарил кораба и огромния му товар от злато и сребро на стойност от впечатляващите 400 милиона долара.

Но вместо да продаде 200 000 открити артефакта от кораба, Клифърд създал музей в Уест Ярмут, Масачузетс, за да покаже находките си, и дарил селекция от артефакти на международната туристическа изложба, наречена „Истински пирати“ (Real Pirates).

Възхваляван за усилията си да запази кораба и ценното му съдържание, Клифърд е удостоен с престижни отличия като наградата Лоуел Томас за подводна археология и е обявен за „Изследовател в резиденцията“ от Американския природонаучен музей в Ню Йорк през 2006 г. .

Мел Фишър, обща стойност на намерените съкровища: 500 милиона долара


Покойният Мел Фишър ще остане в историята като един от най-забележителните търсачи на съкровища в Америка. Първо се занимавал с отглеждане на пилета, но имал и талант да намира неща. Фишър започнал да се гмурка през 50-те години на миналия век, за да търси изгубени артефакти от човешката история.

През 1975 г. обаче, се случила голяма трагедия. По време на експедиция, в търсене на съкровища, Фишър загубил сина си, снаха си и един свой приятел, но въпреки това се заклел, че ще продължи. Парите били малко, но Фишър упорито продължавал, като често си казвал „днес е денят“.

През 1985 г. Фишър намерил най-важната находка в кариерата си, когато открил испанския галеон за съкровища Nuestra Señora de Atocha, който потънал в ураган край Флорида Кийс през 1622 г. Стойността на откритото съкровище е невероятна - 450 милиона долара, включително 40 тонове злато и сребро и някои от най-добрите изумруди, добивани някога.

Фишър, който починал през 1998 г., открил също кораба-сестра на Аточа, Санта Маргарита, както и останките на кораб за роби, наречен Хенриета Мари. Неговата едноименна компания, която се оглавява от внука му Шон Фишър, продължава работата на покойния търсач на съкровища.

Грег Стем, обща стойност на намерените съкровища: 1,4 милиарда долара


Като главен помощник на водещата спасителна компания Odyssey Marine Exploration и вече несъществуващата Seahawk Deep Ocean Technology, Грег Стем е открил изгубено съкровище на стойност 1,4 милиарда долара.

През 2007 г. ловецът на корабокруширали кораби и неговата фирма открили испанската фрегата Nuestra Señora de las Mercedes, която била потопена край бреговете на Португалия през 1804 г., превозвайки колосални количества златни и сребърни монети.

Odyssey Marine Exploration открили златни и сребърни монети на стойност 500 милиона долара, но след продължителни съдебни процедури били принудени да ги предадат на испанското правителство, което предявило иск върху съкровището. Сега монетите са изложени в Museo Arqueológico Nacional в Мадрид.

За щастие, компанията успяла да се възползва от откриването на множество други кораби, включително HMS Victory, предшественик на едноименния кораб на английския адмирал лорд Нелсън, който донесъл съкровища на стойност 655 милиона долара.

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Десетки деца със симптоми за хранително отравяне в Сливен

Десетки деца със симптоми за хранително отравяне в Сливен

България Преди 18 минути

Храната се приготвя на място в кухнята на детската градина

Тялото на жена е открито на железопътна линия

Тялото на жена е открито на железопътна линия

България Преди 26 минути

Извършен е оглед на място от дежурна полицейска група

Vivacom стартира футболния сезон със смарт телевизори и революционно ТВ преживяване на топ цени

Vivacom стартира футболния сезон със смарт телевизори и революционно ТВ преживяване на топ цени

Технологии Преди 1 час

Телекомът предлага страхотни смарт телевизори на цени от 9,98 лв. на месец без оскъпяване

Задържаха мъж, намушкал човек в гърдите на Гергьовден

Задържаха мъж, намушкал човек в гърдите на Гергьовден

България Преди 1 час

Той оставил жертвата да лежи на земята и си тръгнал

Huawei Watch 4 Pro Space Edition побира Вселената

Huawei Watch 4 Pro Space Edition побира Вселената

Технологии Преди 2 часа

Специалната версия на умния часовник е направена за ценителите

Трансплантация

С половин присадено лице и трансплантирано око: Да промениш законите на хирургията

Свят Преди 3 часа

Едва ли сте чували името "Арън Джеймс", но е възможно трудно да го забравите скоро

Папата призова правителствата да се справят с демографската криза

Папата призова правителствата да се справят с демографската криза

Свят Преди 3 часа

„Спешно са необходими ефективни политики, смели, твърди и дълготрайни решения"

Мениджър е принуден да разкрие истинската си самоличност в „Шеф под прикритие“

Мениджър е принуден да разкрие истинската си самоличност в „Шеф под прикритие“

Любопитно Преди 3 часа

Каква е причината – не пропускайте да разберете този петък от 22:00 ч. по NOVA

ц

Руски шпиони са се опитали да проникнат през границата в Харковска област

Свят Преди 4 часа

Това е станало на фона на засилен обстрел на град Вовчанск

Започва реорганизация на движението на влаковете от жп гарите София и София-Север

Започва реорганизация на движението на влаковете от жп гарите София и София-Север

България Преди 4 часа

Причината за това са големите закъснения на влаковете от последните дни

ж

Заработи първата за България и региона водородна зарядна станция (СНИМКИ)

България Преди 5 часа

Благодарение на нея се поставя началото на водородната електрическа мобилност в страната

Повишението на пенсиите от 1 юли може да е с по-малко от 11%

Повишението на пенсиите от 1 юли може да е с по-малко от 11%

България Преди 5 часа

Причината за това е в отчетената официално по-ниска инфлация от прогнозните разчети

<p>Стоянов: МВР не е агенция за недвижими имоти</p>

Калин Стоянов: МВР не е агенция за недвижими имоти, паркингите са ангажимент на СО

България Преди 5 часа

Аз съм "за" да бъдат изградени велоалеи в столицата, каза служебният министър на вътрешните работи

Слънчево изригване

Най-силната магнитна буря в последните 20 години удря Земята до часове

Свят Преди 5 часа

Интензитетът на изригването ще е толкова сериозен, че е възможно да видим Полярното сияние от България

<p>&quot;Това е възмутително. Животът на служителите на ООН отново е изложен на&nbsp;риск&quot;</p>

Израелски демонстранти подпалиха комплекс на Агенцията на ООН в Йерусалим

Свят Преди 5 часа

"Това е възмутително развитие. Животът на служителите на ООН отново е изложен на сериозен риск"

Излезе първото класиране за детските градини и ясли в София

Излезе първото класиране за детските градини и ясли в София

България Преди 5 часа

Общо класираните деца са 11 193 при кандидаствали 23 974