0

П етък е и то 13-ти, времето на банските мина, а може и днес да е Международният ден на шоколада. Разбира се, и куп учени са изследвали и открили ползите от консумацията на умерени количества шоколад, но май нямаме нужда от друга причина, освен че е много вкусен. 

Колко шоколада на месец са полезни са сърцето

За дълголетие: консумирайте вино и шоколад

Затова днес ви предлагаме 3 любими рецепти със щедро количество шоколад. 

1. Американски шоколадови бисквити

  • За бисквитите:
  • 150 г натурален шоколад
  • 200 г брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 215 г какао
  • 1 шушулка ванилия
  • 230 г масло
  • 100 г захар
  • 1 яйце
  • За крема:
  • 115 г меко масло
  • 215 г пудра захар
  • 1 шушулка ванилия
  • 2 с.л. прясно мляко
Източник: iStock/Getty Images

Разтопете шоколада на водна баня. Разтопете маслото. Към маслото добавете остърганата вътрешност на шушулката ванилия и захарта. Разбъркайте. Добавете разтопения шоколад и разбъркайте. Размесете брашното, бакпулвера и какаото с миксер. Добавете и течната смес от масло и шоколад и разбийте на ниска скорост. Добавете и яйцето

Извадете тестото на плота и с ръце го слепете хубаво. Оформете го на руло с диаметър 6 см. Увийте рулото стегнато в прозрачно фолио, като бонбон. Докато увивате дооформете рулото. Оставете рулото в хладилник за 4 часа да се стегне. Нарежете рулото на парчета с дебелина 5 мм с остър нож. Обелете фолиото от парчетата след като сте ги отрязали. Наредете филийките легнали в плоска тава, постлана с хартия за печене. Печете бисквитите на 160 градуса 20 минути.

За крема разбийте маслото с пудрата захар с помощта на миксер на ниска скорост. Добавете остърганата вътрешност на шушулката ванилия и малко мляко. Прехвърлете крема в пош с гладък накрайник. Нанесете кръгче от крема върху половината от вече изстиналите бисквити. Захлупете с друга бисквита и леко притиснете.

2. Шоколадови мини мъфини с чили и зехтин

  • 400 г натурален шоколадов кувертюр
  • 150 г масло
  • 4 г чили на прах
  • 80 г брашно
  • 20 г какао
  • 2 яйца
Източник: iStock/Getty Images

В стъклена купа, поставена на водна баня, начупете шоколада на парчета и нарязаното на кубчета масло. Добавете и чилито. Разбъркайте докато шоколадът и маслото се разтопят. Добавете брашното и какаото, малко по малко, докато разбивате с миксер.

Разбийте яйцето предварително и добавете и него на тънка струйка, при непрекъснато разбиване. Разпределете сместа в миниатюрни хартиени кошнички, подредени в тавичка или в специална форма за мъфини. Печете кексчетата в предварително загрята фурна на 180 градуса 12 минути.

След като изстинат, извадете кексчетата от хартиените кошнички и ги подредете върху поднос. Поръсете с тънка струйка зехтин.

3. Топла шоколадова пяна с карамелен сладолед

  • за карамела:
  • 310 г захар
  • 100 г вода
  • 180 г течна животинска сметана (над 30% масленост)
  • за шоколадовата пяна:
  • 200 г натурален шоколад (70% какао)
  • 170 г белтъци
  • 150 г течна животинска сметана (над 30% масленост)
  • за гарниране:
  • зехтин екстра върджин
  • морска сол на вкус
  • за крем "Англез":
  • 1 кг течна животинска сметана (над 30% масленост)
  • 100 г захар
  • 8 жълтъка
  • сол на вкус
Източник: iStock/Getty Images

За сладоледа първо пригответе карамела като загреете захарта и водата в касерола. Оставете на котлона, докато захарта се карамелизира и потъмнее. Дръпнете от огъня. Загрейте и сметаната и постепенно я изсипете в карамела, при постоянно бъркане. Карамелът трябва да поеме цялата сметана.

След това пригответе крема „Англез“. Загрейте сметаната с половината от захарта и оставете да заври. Жълтъците разбъркайте с останалата захар. Към тях бавно, на тънка струя и при постоянно бъркане добавете горещата сметана. По желание поръсете с щипка сол. Сложете сместа на котлона и оставете, докато достигне 81 градуса като разбърквате с шпатула по дъното, за да не загорят жълтъците. Когато температурата на сместа достигне 81 градуса, дръпнете съда от огъня.

Смесете карамела с крема „Англез“. Получената смес поставете за една нощ в хладилник. След това изсипете в машина за сладолед и разбъркайте до получаване на пухкава смес.

За шоколадовата пяна загрейте сметаната. Излейте я върху начупения на парченца шоколад и разбъркайте, за да се получи хомогенна смес. Прибавете белтъците и разбийте сместа с тел. Готовата смес изсипете в сифон, който се зарежда с два патрона. Вкарайте въздух, разклатете добре и поставете сифона в тенджера с вода с температура 55-60 градуса, докато пяната ви потрябва.

Разпределете топлата шоколадова пяна в чаши за сервиране. По средата на всяка чаша сложете по една топка карамелен сладолед. Полейте с малко студено пресован зехтин и поръсете с морска сол. Консумирайте веднага.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

 

 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@
Коментирай
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

<p>Нова <strong>уникална</strong>&nbsp;находка от&nbsp;&quot;Вълчата бърлога&quot; на <strong>Хитлер</strong></p>
Ексклузивно

Нова уникална находка от "Вълчата...

Преди 10 часа
Стефан Данаилов
Ексклузивно

Стефан Данаилов е излязъл от комата

Преди 12 часа
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Водещи новини