188

Ф ренското правителство обмисля всички възможности за противодействие на уличните бунтове в Париж, включително налагането на извънредно положение. Това обяви официалният представител на френското правителство Бенжамен Гриво в интервю по радио "Европа 1", съобщава ТАСС.

Няколко полицейски синдиката призоваха правителството да наложи извънредно положение, за да предотврати повторното насилие във френската столица. В коментар на това искане Гриво не изключи да бъдат предприети подобни мерки подчертавайки, че се обмислят всички варианти.

Макрон се върна във Франция, огледа пораженията от протестите

Първият ден на зимата във Франция премина под знака на масови протести и безредици в сърцето на френската столица.

Според приблизителни изчисления около 5,5 хил. демонстранти са излезли по улиците на Париж, а за охрана на реда са били ангажирани 4,6 хил. полицаи. Докато органите на реда се справят с последните огнища на съпротива в града, властите се готвят да дадат решителен отговор на действията на хулиганите.

ВИЖТЕ КАДРИ ОТ ГОЛЕМИТЕ ПРОТЕСТИ ВЪВ ФРАНЦИЯ

Франция оцеля след още един ден на протести

"Това, което се случи в Париж, няма нищо общо с мирно изразяване на недоволство",

заяви президентът на Франция, Еманюел Макрон по време на пресконференция след срещата на върха, на Г-20 в Аржентина.

"Извършителите на такова насилие не искат промени, не искат подобрения, те искат хаос… Те ще бъдат идентифицирани и ще бъдат подведени под отговорност за своите действията в съда".

Източник: ЕПА/БГНЕС

Необходимо е да се отбележи, че по традиция държавният глава не засяга вътрешните за Франция теми по време на важни международни събития.

Сълзотворен газ, ранени и арестувани в центъра на Париж

Министърът на вътрешните работи на страната Кристоф Кастанер съобщи в ефира на телевизионния канал "Бе-еф-ем", че службите за сигурност вече са успели да установят около 3 000 участници в парижките погроми. Според него, както и в предишния уикенд, сред участниците в сблъсъците са били и активисти на крайно десните и ултралеви крила. Обаче, добави Кастанер: "имаше много такива, които дойдоха в Париж, само за да направят погроми".

В същото време както министърът, така и държавният секретар към Министерството на вътрешните работи на Франция Лоран Нунес говорят за извънредно жестоки и координирани, ако не и професионални действия на агресивната част от демонстрантите, които още от сутринта са се събрали на Площада на Звездата- Шарл де Гол оборудвани с противогази, маски и пиротехника, както и приспособления за разрушаване на пътни настилки и тротоарни плочи.

Грабежи и вандализъм

Пораженията, нанесени на френската столица, все още не са известни, а медиите съобщават за случаи на грабежи в магазини с облекло и техника, както и в козметични салони и аптеки. Според министъра на вътрешните работи се е наложило пожарникарите да погасяват 187 пожара из целия град, не само по улиците, но и в сградите. Регистрирани са шест случая на атаки срещу частни домове от страна на хулиганите.

С най-войнствена риторика се отличават случаите на оскверняване на културни и исторически паметници. Триумфалната арка, близо до която през по-голямата част на деня протичаха сблъсъци между полицията и хулиганите, ще бъде затворена до отстраняване на щетите, причинени отвън и отвътре, където вандали унищожиха музейната експозиция и разбиха статуи. Освен това, според министъра на вътрешните работи, вандали са осквернили и сградата на Пантеона, където са положени тленните останки на видни френски личности от края на ХVIII век, както и сградата на кметството на Париж.

Източник: ЕПА/БГНЕС

През изминалия ден в Париж са били задържани 412 души,

от които 387 остават в ареста. Пострадалите са 133 души, включително 23 полицаи, съобщава АФП. 

Вътрешният министър Кастанер заяви, че един от пострадалите демонстранти е в критично състояние, след като върху него и още един човек е паднала вратата на градините на Тюйлери, която не е издържала на натиска на агресивната тълпа.

Съботните събития също засегнаха работата на градския транспорт. Трафикът бе прекъснат в целия участък от 1-ва и 6-та линия на метрото. Също така, управлението за обществен транспорт в Париж съобщи за ограничения по още девет линии. Но през нощта, фактически, почти навсякъде, с изключение на станциите в района на Шанз-Елизе, бяха отменени засилените мерки за сигурност. Също така, автомобилният трафик в района на Площада на Звездата и Шарл де Гол, който бе "отвоюван" от демонстрантите едва в 21:00 ч. местно време, бе възстановен.

Какви действия ще предприемат властите

Еманюел Макрон свика извънредна "междуведомствена среща с компетентните органи", на която също трябва да присъстват министърът на вътрешните работи на страната и министър-председателят Едуар Филип. Последният бе принуден да отмени пътуването си до Полша, където трябваше да участва в Световната конференция на ООН по въпросите за изменението на климата.

На свой ред лидерът на партия "Национален сбор" Марин льо Пен, поиска от президента на Франция, след завръщането си от срещата на върха на Г-20, да организира среща с опозиционните лидери. През деня много политици - както десни, така и леви, публично изразиха възмущението си от откритите атаки на демонстрантите срещу полицейските служители в центъра на столицата.

Полицейският профсъюз "Алианс на национална полиция" призова правителството да въведе извънредно положение, но не уточни дали става дума само за Париж, или за страната в цялост. Те призоваха привличането и на военните в защитата на административните сгради. Тази инициатива беше коментирана от министъра на вътрешните работи Кристоф Кастанер, според когото властите обмислят всички възможни варианти, "които ще позволят да се подобри сигурността".

Размириците замъглиха истинския протест

В същото време привържениците на мирния протест на движението на "жълтите жилетки", което се роди в знак на протест срещу увеличаването на цените на горивата и на данъците, които мирно протестираха, все пак успяха да стигнат до Шанз-Елизе. Според информация на вестник "Фигаро" по обяд, около 200 души, идващи от различни части на страната, са се събрали от вътрешната страна на полицейските заграждения, преминали са по световноизвестната търговска улица, носейки банери и издигайки лозунгите на движението. Някои от тях, в ефира на националните телевизионни канали, осъдиха насилието срещу полицията от страна на протестиращите извън кордона, но медиите не отделиха особено внимание на мирните действия а предпочетоха да отразяват вандализма и жестокостите по улиците на Париж.

Междувременно, според публикацията на вестник "Нувел обсерватьор" поддръжниците на движението са изпратили комюнике от 42 искания до депутати и някои медии. Техните искания включват забрана за увеличаване на данъците, повишаване на минималната работна заплата, намаляване на възрастта за пенсиониране от 62 на 60 години, намаляване на държавните разходи за чиновниците, затягане на контрола върху нелегалната миграция и много други.

Вътрешният министър Кастанер осъди факта, че хулиганите използват жълти жилетки, за да се смесят с обикновените протестиращи.

"Тези, които бяха там, не са "жълти жилетки", те дойдоха, за да се бият, да причинят щети, да убиват", каза той за телевизионния канал Te-еф-1. 

Протестите намаляват, регионите са по-спокойни

За разлика от столицата, димът от пожари практически не витаеше над районите, протестите в големите градове събраха максимум няколкостотин души и се преминаха по мирен начин. Въпреки това, в Нант и Ница хората в жълти жилетки прекъснаха работата на местните летища и специалните полицицейски части се наложи да участват в премахване на блокадите. Но всичко премина без насилие, докато в Страсбург, Марсилия, Тулон, както и в крайбрежна Ница имаше сблъсъци с полицейски служители, които използваха газ, за да разпръснат демонстрантите. Най-сериозният инцидент се случи в град Пюи-ан-Веле, където протестиращите запалиха сградата на префектурата на департамента От Лоар.

Според Министерството на вътрешните работи в събота около 75 хиляди души в цялата страна са взели участие в протестните действия. Миналата събота тази цифра наброяваше повече от 100 хиляди души, а на 17 ноември, по време на първия национален протест, по улиците са излезли 280 хиляди демонстранти. В същото време, на 1 декември, според изявление на френския министър на вътрешните работи, 65 000 полицейски служители и военни са били ангажирани, за да осигурят ред на митингите в Париж и регионите. Освен това, 30 хиляди пожарникари и спасители са участвали в отстраняването на последиците от агресивните действия на протестиращите.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 188
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

188 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 4 часа

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 4 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 10 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 10 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 11 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 11 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 11 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 11 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 11 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 12 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 12 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 12 часа

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 12 часа

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 13 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали

И шефът на БНБ не иска да е премиер

И шефът на БНБ не иска да е премиер

България Преди 13 часа

Димитър Радев: С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

България Преди 13 часа

Мъжът е дърпал вратите на официалния вход на институцията