61

О ценката за новите министри ще я даде парламентът. Това каза държавният глава Румен Радев пред журналисти във връзка с дебата в парламента за новите министри в кабинета "Борисов 3".

"Нека поработят. Тогава ще им дам оценка“, допълни Радев и продължи:

"Парадоксално е.

Премиерът маха министър на вътрешните работи заради "мърлявата“ работа на полицията. По закон тази работа се планира, организира, ръководи и контролира от главния секретар на МВР, който се предлага за министър“,

каза президентът. Във връзка със съгласувателната процедура по указа, държавният глава заяви: "Самият факт, че най-сетне правителството склони да изпълни тази съгласувателна процедура е малка, но важна крачка напред в битката за законност“.

По отношение на изказването на Цветан Цветанов, че "Румен Радев цели конфронтация", държавният глава заяви, че е престанал отдавна да го слуша.

Президентът съобщи също, че проучва и обсъжда номинации за конституционен съдия. 

"За мен са важни не само високите професионални, но и високи морални качества и възможностите и умението да отстояваш своята позиция“, заяви Радев.

"Оказва се, че страната ни има две позиции за Унгария – едната за пред българската публика, а другата за пред Съвета на ЕС",

каза президентът. Същевременно той заяви, че изключването на държава членка от процеса на вземане на решения в съюза противоречи на самите европейски принципи:

„Въпросът е много комплексен, многовекторен и трябва да се разглежда цялата всеобхватност на политиката на Унгария. Не приемам изключването и отнемането на думата да  бъдат европейски инструмент“, заяви Радев.

"Позиция по тази тема трябва да изрази министър-председателят. Той представлява България в Съвета на ЕС, но и аз, както и Вие, сме затруднени да проследим тази позиция, защото се оказва, че има две позиции. Едната е за пред българските граждани, другата е за пред Европейския съвет. Така че такова амбивалентно поведение не мога да коментирам“, каза държавният глава.

Борисов: Водим достатъчно твърда политика

Каракачанов: България ще подкрепи Унгария в ЕС

Каква е играта на Орбан 

Защо България на Борисов и Нинова много прилича на Унгария на Орбан

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@