Защо България на Борисов и Нинова много прилича на Унгария на Орбан
Източник: BGNES
103

П реди дни Европейският парламент гласува решение, според което Унгария, премиерствана вече десетилетие от Виктор Орбан, подлежи на санкции за нарушаване на основни европейски ценности. Българските евродепутати от ГЕРБ и БСП се опълчиха на своите партийни „семейства” (респективно ЕНП и ПЕС), за да застанат на страната на Орбан; единствено Светослав Малинов (ЕНП) и Сергей Станишев (ПЕС) подкрепиха европейските си колеги. Ден по-късно лидерът на БСП Нинова публично подкрепи Орбан и заклейми европейските депутати, гласували против неговата политика.

Не става дума за шепа безлични „евро-чиновници”, нападащи „гордия Орбан”, както ни се внушава от крайните национал-социалистически (и социал-нацитоналистически) кръгове. Става дума за парламента на обединена Европа, чиито 751 депутати са пряко избрани от съответните европейцки нации. И не става дума за нападение срещу някакъв национален герой; а за наказание срещу човек, правещ заслон за кражбите на своите приятели и семейства и поради тази причина нарушаващ елементарни законови норми, изразяващи ценностите на Европа.

И различното мнение на Тончо Краевски

Според тазгодишен доклад на ОЛАФ (европейската служба, разследваща кражби на еврофондове), зетят на Виктор Орбан днес усвоява около една-трета от всички европейски фондове в Унгария, което го обогатява с около 1.5 милиарда евро годишно. В разследване от миналата година, Ройтерс разкрива, че група десетина унгарски „бизнесмени”, събрала се покрай въпросния зет и един съученик на унгарския премиер, е усвоила общо към 9 милиарда евро публични средства от 2010 година насам. А докато преди 2010 година тази групичка е усвоявала под 2 процента от стойността на всички обществени поръчки в Унгария, то към 2017 година този процент чудодейно е стигнал 28 процента.

За да се поддържа крадене в такива размери е задължително да се случат няколко неща.

Първо, да няма ефективно налагане на закона. Защото, съгласете се, ако има професионални разследващи, преследващи и законораздаващи институции, крадящите много бързо ще се оказат в затвора. Затова Виктор Орбан преустанови върховенството на закона в Унгария, като подчини съдебните органи пряко на своята воля.

Второ, да няма независими медии, които да си вършат работата. Напомням дефиницията за такива, дадена още от Джордж Оруел, един голям разбирач на диктаторския манталитет: „Журнализъм – това е да публикуваш нещо, което властта не иска да види публикувано”. Такива публикации в Унгария отдавна няма, защото 100 процента от всички медии са директно подчинени на властта.

Трето, обществото да бъде убедено да не се вглежда прекалено внимателно в делата на политиците си. За целта е необходимо, след ликвидирането на правосъдието и свободата на словото, да бъдат притиснати другите среди, в които се форимира обществено мнение – неправителствените организации и университетите. И това Орбан вече направи, като прокара ред закони, правещи работата на НПО на практика невъзможна. Със закон се опитва да закрие и единствения частен (т.е. независим) университет в Унгария, а напоследък лично диктува на държавните университети, какви предмети могат и какви не могат да преподават. Звучи като Туркменистан от времето на Сапармурат Туркменбаши Великолепни; но се случва днес в Европа...

Европейският парламент гласува наказание за Унгария именно за тези три неща, а не, както смехотворно се изказа унгарският външен министър – защото било имало заговор на „либерални” политици, които искали да залеят Унгария с мигранти.

Защо тогава евро-депутатите на ГЕРБ и БСП застанаха не на страната на европейските ценности, а на Орбан? Отговорът е очевиден. С двете изключения (т.е. Малинов отдясно и Станишев отляво) представителите на ГЕРБ и на БСП виждат в Орбан... себе си. И го бранят днес, за да може, ако утре Европарламентът се заеме с тях, неговите депутати да застанат на тяхна страна. ГЕРБ, например, вече практикува и трите гореописани нарушения на европейските ценности, заради които Орбан се оказа наказан от Европарламента.

Колко човека, мислите, „усвояват” днес у нас парите на европейските и на българските данъкоплатци? Наистина, още не са сведени до 10, но не са и 1 000. Публичните средства, предназначени от ЕС да стигат до хората, стигат до олигарсите. Според различни български и международни изследвания, повече от една-трета от всички пари на данъколпатците се крадат директно по линия на обществените поръчки.

След като някой в България краде по начина, по който правят хората около Орбан, то този човек ще трябва и да прави онова, което прави Орбан. Да нарушава всекидневно европейските ценности, за да ги замести с азиатски произвол.

Дълбоко симптоматично е, например, че часове след гласуването в Европарламента, български и румънски разследващи журналисти се оказаха свалени с лице върху земята и оковани в белезници от българската полиция. Защо? Защото раследваха нещо, което според европейските ценности е недопустимо, но според азиатските е правило: краденето на обществени пари от фирма, собственост на приятел на министър-председателя.

Досущ като в Унгария, властта в България е принудена да преследва свободата на словото, за да прикрива кражбите на свои приятели. Досущ като в Унгария е принудена да ликвидира законността, за да могат тия приятели да продължат да крадат. Оттук и липсата на съдебна реформа, както и появата на извънредни наказателни органи, лишаващи гражданите от справедлив процес (случаят „Иванчева”). Оттук и, подобно на Унгария, натискът върху български неправителствени организации, както и задаващият се натиск върху частните университети (в които, оня ден се закани властта, кандидатстването щяло да бъде ограничавано).

България на Борисов и Нинова вече много прилича на Унгария на Орбан. Вместо европейски ред – произвол и азиатско крадене. Затова двете държави се подкрепят. Не е изключено тия дни пропагандата на ГЕРБ да започне да ни обяснява, какъв герой е Орбан (и особено зет му); Нинова вече тръгна в тази посока.

Което би било смешно, тъй като във визията на Орбан на нашия регион е отредена ролята на паркинг за мигранти, например. В програмна реч от септември 2015 година, Орбан формулира своя отказа да приема каквито и да е мигранти с тезата, че те вече са си добре там, където са: „Нищо не заплашва техния живот в Турция, в турските бежански лагери; нито има някаква опасност за тях в Гърция, Македония или в района около Белград”. България не е спомената единствено, за да може да се разчита на подкрепата на Борисов в ключови моменти; но България граничи и с Турция, и с Гърция, и с Македония, и със Сърбия.

По отношение на мигрантите, интересът на Унгария (да държи бежанците в нашия регион) и на България (да не ги държи) са коренно противоположни – факт, към който ГЕРБ и БСП проявяват престъпно нехайство. Дали обаче има нещо привлекателно за българите в модела общество, изградено от Орбан в самата Унгария?

Да започнем с главното. Орбан твърди, че гради общество, което не е основано върху човешките права, както е в Европа; а е основано върху принадлежността на гражданите към християнството и към унгарската етническа група. „Унгария за унгарците-християни” – приложимо ли е това към България?

За разлика от България, Унгария е етнически хомогенна страна. Доста над 90 на сто от населението е и християнско, и унгарско. Защото Унгария още през 1940-те години изтребва евреите си, а следвоенните мирни договори и от 1919 г. и от 1947 г. отрязват от нея територии, в които живеят не-унгарци. България е съвсем различна. Те не изтребва, а спасява евреите си; освен това в нея живеят поне 15 на сто мюсюлмани и поне 12 на сто не-етнически българи. Няма как да се провикнем „България за българите-християни”, тъй като веднага ще възникне въпросът: какво правим с не-българите и с не-християните?

Затова България има интерес да се придържа не към схващанията на Орбан, а към схващанията на Васил Левски, според който (нали помни?):

„Братство всекиму, без да гледаме вяра и народност... Всичките народи в нея (България) щат живеят под едни чисти и святи закони, както е дадено от бога да живее човекът; и за турчинът, и за евреинът и пр., каквито са, за всичките еднакво ще е само ако припознаят законите равно с българинът. Така ще е в наша България!”.

България само печели от привързаността си към европейските ценности, следващи линията на Левски – т.е. към онова схващане за правата, според което всички хора имат еднакви права, бидейки хора; и според което не може правата да са обвързани с произход или религия.

Да не говорим за настойчивия призив на Орбан унгарците да не мислят за нищо друго, а само за „труд, семейство, преданост към Отечеството”. Едва ли е перспективна държавата, в която никой не гледа, какво правят държавниците (дали не крадат, например), защото единствените права, които съществуват, е човек да си наляга парцалите, да си гледа семейството и да слави вождовете на Отечеството...

Накрая: нашите хубавци се заплесват по човек, който откровено не е добре в психическо отношение. Чуйте го, в голямата му предизборна реч от февруари тази година, как свързва Джордж Сорос (който, да не забравяме, преди време му плати образованието в Оксфорд, а днес е обявен за главен враг) с въпроса за мигрантите:

„...неотдавна един от основните идеолози на мрежата на Сорос... беше дочут да споделя, че преди години са разработили тайна програма за развъждане на Соросо-подобна човешка раса, наречена от тях сркомно Homo sorosensus... Аз внезапно разбрах, че от тяхна гледна точка ние, хората които имаме държави, култури и религия ... сме безполезни. От тяхна гледна точка, мигрантите са по-добра суровина...”

Да затвърдим. Орбан вярва, че в тайни лаборатории агенти на Сорос развъждат нова човешка раса, която да ашладисат върху мигрантите, след като изтребят коренното европейско население. Съгласете се, привържениците на теорията за „плоска Земя” на този фон изглеждат като безобидни аматьори.

Нашите представители в Европейския парламент подкрепиха този човек – покриващ чудовищни по размера си кражби, вярващ в чудовищно по своята налудност конспиративни теории – в противовес на европейските ценности, които у нас развива още Васил Левски.

Помислете си за това, когато утре ГЕРБ, БСП или техните приятели започнат да се бият в гърдите, че са честни, чисти като момински сълзи патриоти...

Романсът между Салвини и Орбан може да разруши ЕС

Защо Орбан и Салвини се обявиха за опоненти на Макрон

Меркел: Начинът, по който се справим с мигрантите ще определи пътя на Европа

Викор Орбан: Трябва да спрем Брюксел, не сме слуги

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 103
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

103 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>&bdquo;Лъжите в нас&ldquo; &ndash; най-новият български сериал</p>

„Лъжите в нас“ – най-новият български сериал

България Преди 19 минути

Драматичната семейна поредица стартира през пролетния телевизионен сезон по NOVA

Владислав Горанов

Владислав Горанов отново е извикан на разпит в Главна дирекция "Национална полиция"

България Преди 1 час

Бившият финансов министър отиде в ГДНП, за да даде обяснения във връзка с автомобила, с който беше спрян в края на 2021 г. на граничния пункт "Калотина"

<p>Като средновековен замък, гордо кацнал на скала: Гложенският манастир</p>

Като средновековен замък, гордо кацнал на скала: Гложенски манастир „Свети Георги“

България Преди 3 часа

Той наподобява средновековен замък, кацнал на една отвесна скала и отбраняващ своите обитатели

<p>Ще забрани ли Берлин автомобилите на голяма част от територията си</p>

Ще забрани ли Берлин автомобилите в центъра

Технологии Преди 3 часа

Скоро Берлин може да стане градът с най-голяма територия, забранена за автомобили.

Архив

Сближаването на Windows и Android влиза в нова фаза

Технологии Преди 4 часа

Скоро игрите за Android ще са достъпни за другата платформа

Наш скиор спечели златен медал в биатлона

Наш скиор спечели златен медал в биатлона

Любопитно Преди 11 часа

Младата ни надежда спечели титлата в индивидуалната дисциплина на 15 километра

Потенциално опасен астероид прелетя край Земята

Потенциално опасен астероид прелетя край Земята

Любопитно Преди 12 часа

Телескопът на Института по приложна математика на Руската академия на науките ОРИ-22 в Италия го е заснел

Джокович купи 80% от акциите на компания, разработваща лекарство срещу COVID-19

Джокович купи 80% от акциите на компания, разработваща лекарство срещу COVID-19

Теми в развитие Преди 13 часа

Тя разработва пептид, който предотвратява заразяването на човешки клетки с коронавирус

<p>Денков каза обсъжда ли се&nbsp;удължаване на учебната година</p>

Денков: Не е обсъждан вариант за удължаване на учебната година

България Преди 13 часа

Ще има доста сериозна работа и по учебните програми, отбеляза министърът

Кои ще са най-търсените професии през следващите години

Кои ще са най-търсените професии през следващите години

Любопитно Преди 13 часа

За много младежи следващите няколко месеца ще са решаващи в избора на подходящото висше образование и бъдеща професия

Арестуваха братя, изнасилили и пребили до смърт мъж във Велинград

Арестуваха братя, изнасилили и пребили до смърт мъж във Велинград

България Преди 14 часа

Сигнал, че мъжът е починал, е бил подаден на 16 януари

<p>Забраняват пиротехниката в София</p>

Забраняват пиротехниката в София, Нова година ще е изключение

България Преди 14 часа

Глобите за нерегламентирана употреба ще са от 500 до 2000 лв.

Ръст на таксите при използване на банкомат

Ръст на таксите при използване на банкомат

България Преди 14 часа

Поскъпнало е и обслужването на гишe

Президентът на Украйна Петро Порошенко

Порошенко остава на свобода

Свят Преди 15 часа

Той ще трябва да се явява лично при поискване от прокурорите и разследващите

Принц Андрю закри профилите си в социалните мрежи

Принц Андрю закри профилите си в социалните мрежи

Любопитно Преди 15 часа

Принцът вече не използва и титлата си Негово кралско височество

Увеличават броя на COVID леглата в София (ЗАПОВЕД)

Увеличават броя на COVID леглата в София (ЗАПОВЕД)

Теми в развитие Преди 16 часа

Това става със заповед на СРЗИ