73

П о време на днешното заседание на кабинета е внесено предложение Министерският съвет да излезе с позиция по повод гласуваното решение в Европейския парламент за санкции срещу Унгария. Това заяви вицепремиерът Красимир Каракачанов след седмичното правителствено заседание.

Министерският съвет ще започне процедура по изготвяне на позиция на България за съответните формати на Съвета на Европейския съюз, в които да се отрази че България не подкрепя предложението на Европейския парламент към Съвета на ЕС за започване на процедура срещу Унгария по член 7 от договора за Европейския съюз.

Каракачанов поясни, че днес на оперативното съвещание в Министерския съвет е било внесено предложение от част от министрите от квотата на "Обединени патриоти", заедно с вицепремиера Валери Симеонов и министър Нено Димов.

"Позицията на "Обединени патриоти" е, че решението е тенденциозно, включително без да се отчитат политиките на Унгария по отношение на някои критики и готовността на страната да разговаря с Европейската комисия по отношение на някои критики към нея. Тенденциозно решение, прокарано по идеологически причини, без дори да се отчете гласа на гласувалите страни "въздържали се“. Смятаме, че това е нарушение на суверенитета на страна-членка на ЕС, смята Каракачанов.

Според него, както подобно решение е прокарано срещу Унгария, има подобни опити срещу Полша, може скоро време да последва и срещу България.

По думите на Каракачанов това решение касае суверенното право на всяка една държава да променя своето законодателство и да провежда политики.

"Ако това не се харесва на една или друга парламентарна група в ЕП, това си е техен проблем, а не на суверенната държава. Като организация, която защитава националните интереси, ние винаги сме възразявали срещу опитите да се унищожи или да се принизи максимално суверенитета на страните-членки и той да бъде иззет от институции, които на практика никой не е избрал по никакъв начин“, коментира още вицепремиерът и военен министър. 

"Всеки от нас поотделно е сходна мишена"

"Страните от Централна и Източна Европа имаме сходни проблеми и всеки от нас поотделно е сходна мишена, но заедно бихме могли да отстояваме тези проблеми".

Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов на брифинг в Министерски съвет.

"Това може би е ярка проява на нещо, за което говорим вече от 2014 г. – в Европа вече има съвсем ясно видим консервативно-либерален разлом и това вероятно е стартът на кампанията в новата координатна система, която се задава. При всички положения това е много ясно изразено ценностно ниво, което малко има общо с дълбоките базови ценности на Европа, която не трябва да забравяме, че вече 2000 години е християнска и основните ценности на ЕС се надграждат над християнските“, коментира министър Димов. 

Той припомни, че веднага след като Полша започна процедура срещу така наречената директива срещу големите горивни инсталации и промените, които бяха направени, България беше първата страна, която я подкрепи и се присъедини към съдебния процес.

"С Унгария имаме съвместни инициативи, с Румъния имаме съвместни инициативи. Това е начинът ние да отстояваме интересите си в рамките на голямото европейско семейство“, допълни министър Димов.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов допълни от своя страна, че точното определение на това, което се случва с Унгария и опитите подобни решения да бъдат наложени спрямо Полша е репресивна мярка.

Каква е играта на Орбан 

Защо България на Борисов и Нинова много прилича на Унгария на Орбан

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@