30

Д ържавата праща допълнителни полицаи по границата с Турция. Причината, според премиера Борисов, е засилен мигрантски натиск. В последните дни било предотвратено влизането на две големи групи мигранти.

Борисов инспектира състоянието на границата в района на Малко Търново. Премиерът съобщи, че от понеделник на място отиват 50 души от специалните сили, които да са в помощ на вече командированите 40 граничари. От началото на септември те ще разполагат и с нови 70 джипа.

Освен повече хора, се мисли и за повече и по-добра техника по границата.

За една година България е върнала над 2500 мигранти в страните, от които са дошли.  

„Надявам се и тази година да минем пак над 1000-1500 човека, което на практика прави България единствената неуязвима до този момент от мигранти”, коментира Борисов.

"България е единствената неуязвима от мигранти до този момент. Българският вариант, който приложихме, работи добре и се надявам и в Европа да го споделят".

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след инспекция на състоянието на границата в района на Малко Търново.

Премиерът отбеляза, че натискът по границата е голям, но контролът е силен, а споразумението с Турция работи много добре.

Борисов изтъкна, че над 2500 човека са върнати по страни на произход за близо година.

Две групи мигранти са били спрени снощи да влязат нелегално в България, стана ясно по време на посещението на министър-председателя.

Източник: БГНЕС

Борисов: Ние сме за солидарност, преди не бяхме подготвени

Министър-председателят съобщи, че от понеделник ще бъдат командировани още 40 граничари, както и допълнително 50 души от специалните сили. Предстои да бъдат закупени нови 70 автомобила, след като наскоро бяха получени 180. Граничарите са напълно обезпечени и с необходимото им облекло.

"Доволен съм много от усилията, които се полагат. Българите имат храбри и добре подготвени граничари“, заяви премиерът Борисов. Той отбеляза, че има около 200 мигранти в центровете в страната.

Борисов: Аз съм европеец, но българите са на първо място

Бойко Борисов: Няма да приемем връщане на мигранти

"Всички спим спокойно и си мислим, че това е даденост, а то не е – дължим го на всички граничари, които денонощно пазят границата“, каза още министър-председателят и добави, че най-изявените ще бъдат наградени.

Премиерът коментира и случая със заловения в Истанбул Димитър Желязков, като заяви:

"Още вчера се свързахме с турските колеги. Разговаряхме с техния вътрешен министър и час след това беше задържан“.

В момента се работи по документите за екстрадиране. 

Арестуваха Димитър Желязков – Очите в Истанбул

Източник: БГНЕС

Премиерът инспектира работата на граничарите при Малко Търново, тъй като през летните месеци има голям натиск на нелегално влизащи емигранти.

Само вечерта са били задържани две групи, общо 27 души, при опит да влязат от турска страна в България.

След пристигането на Борисов в граничния полицейски участък в Малко Търново, директорът на "Гранична полиция“ главен комисар Светлан Кичиков го запозна с работата на екипите по границата. 

Лидерите на ЕС направиха това, което България е искала

Италия блокира заключителния документ на Европейския съвет

Меркел: Въпрос на живот и смърт

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@