172

И здирваният от българските власти Димитър Желязков-Очите е бил задържан тази нощ в Истанбул.

Операцията е била на турската полиция след сигнал от българските власти, че вероятно Желязков се намира в града.

Димитър Желязков-Очите е отведен в ареста на Истанбул. 

Желязков е бил в Турция с други българи.

По неофициална информация сред тях е заместник-председателят на общинския съвет на Бургас Бенчо Бенчев. 

Името на Бенчев нашумя, след като лидерът на БСП Корнелия Нинова се ядоса на „Ролс-Ройс"-а, който той притежава. Името му не веднъж е свързано с това на Митьо Очите, покрай охранителна фирма, в която Бенчев има процент, а пък тя е свързвана с Димитър Желязков под някаква форма. 

Спецсъдът остави за постоянно в ареста и петимата задържани при спецакцията в Бургас и региона на 2 август сутринта.

Решението беше взето на закрито заседание.

Първоначално бяха задържани 19 души. Прокуратурата обаче поиска зад решетките да останат едва петима. Останалите са освободени или се издирвани.

Според обвинението арестуваните са част от организираната престъпна група на Димитър Желязков – Митьо Очите.

На 30 юли Димитър Желязков тръгнал към Гърция. Три дни по-късно, на 2 август, той отпътувал към Турция, а в същия ден службите нахлуха в Бургас и региона. И обявиха Митьо Очите за издирване. 

Българските власти ще изпратят необходимите документи, Димитър Желязков да бъде екстрадиран у нас. Преди това обаче, трябва да минат съответните процедури в Република Турция. 

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обясни на брифинг, че Митьо Очите е преминал на територията на Турция от Гърция. Тя изрази благодарност към турските власти за бързите и професионални действия по задържането на издирвания.

По думите й Желязков ще остане в турски затвор, докато продължава процедурата по екстрадиция.

"Лично турският министър на вътрешните работи се ангажира със задържането на Димитър Желязков".

Това каза пред журналисти в Малко Търново премиерът Бойко Борисов след инспекция на състоянието на границата в района на Малко Търново.

"Вчера казах, че ще го хванат“, припомни Борисов.

"Още вчера се свързахме с турските колеги и затова казвам, че колкото и да не е модерно, когато имаме такива прагматични отношения с Турция, дават мигновен резултат. Разговаряхме с техния вътрешен министър и един час след това в Истанбул го задържаха“, обясни премиерът.

"Министърът на вътрешните работи на Турция лично се зае да действа заедно с техния главен прокурор да го задържат и го задържаха в рамките на час“, добави Борисов.

Премиерът посочи, че по случая работи специализираната прокуратура под ръководството на главния прокурор Сотир Цацаров.

"Нямам съмнения, че ще ги привлекат като отговорни за това си деяние“, коментира Борисов.

"Трябва и да прощавате за един ден. Не трябва толкова да сте взискателни. Може да избяга някой, но както казах - може да забавят, но винаги хващат“, подчерта Борисов.

Продължава издирването общинския съветник от Несебър - Пейко Янков.

Двамата с Желязков бяха обвинени от прокуратурата за участие в организирана престъпна група за изнудване, рекет и палежи. 

Димитър Желязков-Очите напусна страната преди полицейска операция в Бургас и Несъбър за разбиване на престъпна група, занимаваща се с рекет, лихварство и изнудване. 

Димитър Желязков – Очите бе официално обявен за издирване от Интерпол.

Прокуратурата и антимафиотите знаели, че Желязков е напуснал страната този понеделник, но това е станало законно – тогава той не е бил подсъдим или обвиняем.

В заповедта е посочено, че Желязков се издирва във връзка с участието му в организирана престъпна група, свързана с рекет, изнудване и палежи с цел печалба.

Един от участниците в престъпната група в Бургас е общински съветник в Несебър. Това съобщи ръководителят на Специализираната прокуратура Даниела Начева по време на брифинг във връзка с разкритата престъпна група в Бургас.

 По думите й това "добре говори на всички как криминалната престъпност се е сраснала и с властта".

"Този общински съветник до момента не се е явил. Независимо от това вчера беше извършено претърсване на банкова касета, която е държал същият общински съветник, в която беше открита сумата от 60 хил. лв.“, коментира Начева.

Тя поясни, че са иззети луксозни автомобили, ползвани от групата и наркотични вещества, части за автомати и бойни оръжия, които предстои да бъдат изследвани.

Ръководителят на Специализираната прокуратура припомни, че под ръководството на Спецпрокуратурата вчера на територията на Бургас бе неутрализирана престъпна група, която в продължителен период от време се е занимавала с изнудване, палежи, телесни повреди и други престъплени, които са в процес на установяване.

Бургас осъмна под полицейска блокада, акция срещу Очите

"Основният механизъм на действие на участниците и ръководителя на въпросната престъпна група е била да установяват на теритоиярата на Южното Черноморие и на к. к. "Слънчев бряг“ търговски дружества, които са развивали сериозен и успешен бизнес, като чрез заплахи и палежи са ги мотивирали да си плащат такса спокойствие“, обясни тя.

Димитър Желязков ще бъде хванат. Това каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов във връзка със специализираната акция, която бе проведена в Бургаско.

Относно това защо е допуснато Димитър Желязков да напусне страната и ще търси ли отговорност от ръководството на МВР за това, Борисов коментира:

"Ще го хванат. Знам, че това ви е по-интересно. Има МВР, главен секретар – те могат да обяснят всичко, но вие си нямате на представа колко усилия струва това, което направихме днес“. 

Мащабна акция на полицията се проведе вчера сутринта в Бургас под ръководството на специализираната прокуратура и ГДБОП. При операцията бе задържана организирана престъпна група за рекет, телесни повреди и разпространение на наркотици, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Арестувани  бяха 19 души.

Бандата е ръководена от Димитър Желязков – Митьо Очите. Извършени са множество претърсвания. В момента в Бургас и областта се провеждат действия по разследването. По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров в черноморския град е изпратен заместникът му Иван Гешев за оказване на методическа помощ и координация.

Димитър Желязков е обявен за общодържавно издирване, поясни Гешев на специален брифинг за акцията.

Гешев каза още, че до края на деня ще стане ясно срещу кои от задържаните ще бъдат повдигнати обвинения, както и ще бъде издадена европейска заповед за арест на Желязков. Според прокурора става въпрос за мащабна организирана престъпна група.

При операцията днес са били намерени оръжия. Десетки адреси са претърсени. Гешев посочи, че ще бъдат повдигнати обвинения и за палежи на коли и обекти. Групата е действала по Южното Черноморие, имала е влияние в цяла България.

"В имот в несебърското село Кошарица са открити жена и дъщеря на задържан мъж от Плевен, което говори за връзки на престъпната група в страната“, подчерта зам. главният прокурор.

Паралелно с това тече проверка на луксозните автомобили в Бургас по разпореждане на главния секретар на МВР комисар Младен Маринов. В резултат на двете операции в града се образуваха огромни задръствания.

Истината за българската мафия лъсва в "Слънчев бряг"

Престрелка в "Слънчев бряг": Митьо Очите е ранен, има убит

Област Бургас – лидер по престъпност

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 172
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

172 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Снимката е илюстративна

Двама души загинаха при падане на лавина в Камчатка

Свят Преди 7 минути

Те са били част от по-голяма туристическа група

Менструалният грип: Знаете ли какво представлява?

Менструалният грип: Знаете ли какво представлява?

Любопитно Преди 37 минути

"Менструален грип" е разговорен термин, използван за обозначаване на симптоми, които обикновено се появяват преди и по време на менструация

Психолози разкриха тайната на кошмарите, свързани със смъртта

Психолози разкриха тайната на кошмарите, свързани със смъртта

Любопитно Преди 1 час

Експерти отбелязват, че събуждането преди кулминационния момент на смъртта служи като защитна реакция

<p>&quot;Часовникът на апокалипсиса тиктака&quot;</p>

Гутериш предупреди: Човечеството няма да преживее продължение на "Опенхаймер"

Свят Преди 2 часа

Генералният секретар на ООН се опита да привлече вниманието към риска от ядрена война

Макаците и хората: Как се ограничаваме с възрастта?

Макаците и хората: Как се ограничаваме с възрастта?

Любопитно Преди 2 часа

Макаците се изолират социално като хората с напредването на възрастта

Ряпата - суперхрана за здраве и красота

Ряпата - суперхрана за здраве и красота

Любопитно Преди 3 часа

Ряпата съдържа естествен антибиотик, който потиска развитието на някои гъбички

Някои звуци могат да помогнат на застрашени корали

Някои звуци могат да помогнат на застрашени корали

Любопитно Преди 3 часа

Учените разбират, че специфични звуци отличават живите, здрави местообитания от тези, които са увредени от избелване, болести или човешка намеса

Apple преговаря с Google, за да използва Gemini в iPhone

Apple преговаря с Google, за да използва Gemini в iPhone

Технологии Преди 3 часа

Компанията обмисля да използва и ChatGPT на OpenAI

Снимката е илюстративна

Как купуват боеприпаси за Украйна от съюзници на Русия

Свят Преди 10 часа

Основен инициатор на сделката е малка Чехия

Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

Свят Преди 10 часа

Той е поискал от апелативния съд да отложи крайния срок за внасяне на гаранцията

Митрополит Николай: Не желая да съм кандидат за патриарх

Митрополит Николай: Не желая да съм кандидат за патриарх

България Преди 11 часа

Считан е за един от основните претенденти за патриаршеския престол

Две къщи изгоряха в смолянския кв. "Устово"

Две къщи изгоряха в смолянския кв. "Устово"

България Преди 12 часа

В изгорелите къщи са живеели седем души, сред които три деца

Затварят временно два участъка от АМ „Тракия”

Затварят временно два участъка от АМ „Тракия”

България Преди 12 часа

Агенция „Пътна инфраструктура“ се извинява на шофьорите

Борел: Това е най-голямото "открито гробище" в света

Борел: Това е най-голямото "открито гробище" в света

Свят Преди 12 часа

27-те държави членки на ЕС се затрудняват да намерят единен отговор на войната в Газа

„Като две капки вода: ФИНАЛЪТ“ – невиждано шоу на живо пред повече от 10 000 души

„Като две капки вода: ФИНАЛЪТ“ – невиждано шоу на живо пред повече от 10 000 души

Любопитно Преди 12 часа

Финалът на дванадесети сезон на предаването ще бъде на 13 май в „Арена София“

Там Путин загуби изборите

Там Путин загуби изборите

Свят Преди 14 часа

Даванков води с 44 процента, а Путин събира 7% от гласовете