64

Д ържавите-членки на ЕС са на мнение, че притокът на мигранти към Европа трябва да бъде намален. Това становище беше изразено от германския канцлер Ангела Меркел пред Бундестага в правителствено изявление.

"Всички в Европа са единни в мнението, че трябва да се ограничи нелегалната имиграция", каза тя, отказвайки да се съгласи с позицията на баварския Християнсоциален съюз, според която общоевропейско решение по проблема с бежанците не е възможно.

Според Меркел "такава извънредна ситуация, както през 2015 г. повече няма да има“.

„Броят на пристигащите бежанци е много по-нисък, отколкото преди“, заключи тя. 

Проблемът с нелегалната имиграция може да се превърне във въпрос на живот и смърт за Европа и да постави под заплаха сплотеността в ЕС, посочи още Меркел.

Меркел заяви, че страните-членки на ЕС все още не са готови да постигнат споразумение за обща имиграционна система, така че Германия върви в краткосрочен план към създаване на "коалиция на съгласните" - страните, които ще се присъединят към усилията за борба с нелегалната имиграция.

Лидерите на Европейския съюз се събират в Брюксел за разговори по една от най-чувствителните теми. Новите правила за имиграция в общността ще бъдат главната точка от дневния ред, като отделните държави са силно разделени по темата.

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с председателя на Камарата на депутатите на Чехия Радек Вондрачек. Двамата обсъдиха напредъка по ключовите досиета в дневния ред на Европа по време на българското председателство.

Премиерът запозна Вондрачек с българската позиция по темата "миграция". Министър-председателят заяви, че страната ни е показала как успешно може да бъде защитена външната ни граница и да се справи с миграционната вълна. Борисов ще настоява да бъде намерено съгласие между всички държави-членки по темата с бежанския поток.

Бойко Борисов иска незабавни мерки за затваряне на външните граници на ЕС и строг контрол на влизащите, включително и по вътрешните граници.

Мигранти, прогонени в Сахара

Бойко Борисов: Няма да приемем връщане на мигранти

Брюксел свиква спешна среща на върха заради миграцията

Друго предложение на българския премиер е да бъдат изградени кризисни центрове за прием на бежанци извън територията на Европа. В тях да се прави преглед на молбите и да се определят тези, които имат действителна нужда от закрила.

Българският министър-председател смята, че е необходим и анализ на вече пристигналите и намиращите се в Европа мигрантски потоци.

Най-крайните коментатори вещаят края на Европейския съюз с оглед темата. Имиграцията разделя Европа на север и юг, като Италия и Гърция недоволстват, че са оставени сами да се борят с притока на имигранти. А северните страни ги обвиняват, че години наред са оставяли чужденците спокойно да продължат към Германия, Австрия и Скандинавия.

Трети фронт образуваха страни от Източна Европа. Те са твърдо против това Евросъюзът да разпределя имигрантите на квотен или друг принцип. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@