54

П арламентът задължи Министерския съвет да не подписва двустранни споразумения за обратно приемане на мигранти. Решението беше изработено и внесено от всички парламентарни групи и единодушно подкрепено със 177 гласа "за".

Народното събрание задължи правителството да внесе в парламента позиция за общо решение на Европейския съюз по въпросите на миграцията. В срок до 30 септември 2018 г. МС трябва да представи в НС предложение на България за реформа на т.нар. Дъблинска система за прием на бежанци и конкретно на регламент на Европейския парламент и на Съвета от 26 юни 2013 г.

Във връзка с разискванията по питането на Корнелия Нинова към министър-председателя Бойко Борисов относно политиката на правителството по въпросите на миграцията в България и Европа бяха внесени две проекторешения - на ГЕРБ и на БСП. По искане на премиера беше дадена почивка, за да се обмислят предложенията. 

След разговорите на Председателския съвет на Народното събрание, председателят на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова прочете изработеното решение, което е подписано от председателите на всички парламентарни групи. Тя благодари за проявения разум и за подкрепата за проекторешението на левицата, което с разумни предложения било допълнено и засилено. 

Този ход на събитията идва,

след като премиерът Бойко Борисов предложи на опозицията в парламента общо решение за миграцията. А именно - правителството да не може да взима решения по темата без одобрението на парламента.

До идеята за политически консенсус се стигна след предложените решения на управляващите и опозицията. От ГЕРБ предлагат депутатите да подкрепят позицията на Министерския съвет. 

Социалистите обаче реагираха остро и настояха парламентът да възложи на МС да вземе решение срещу обратното приемане на мигранти у нас, както и срещу сключването на двустранни споразумения с други членки на ЕС.

Борисов се обърна към лидера на БСП с думите: "Нищо лошо няма парламентът да вземе решение да не подписва двустранни споразумения. Това се нарича консенсус". 

От левицата искат в срок до 30 септември правителството да представи пред НС предложенията на България за реформа на Дъблинския регламент. 

От ГЕРБ и "Обединени патриоти" предлагат парламентът да подкрепи позицията, изразена от България на заседанието на Европейския съвет на 28-29 юни 2018 г. по въпросите на миграцията, както и МС да отстоява националните позиции по всички законодателни предложения, свързани с реформата в Общата европейска система за убежище.

Каракачанов: Откъде накъде да приемаме 45 хил. мигранти

"Какво подкрепяте, като не знаете каква е била позицията на България? Не знаете, защото позиция на Република България няма. Няма приета такава от НС и от МС. Има личните емоции и намерения на Борисов, според ситуацията, в която се намира - в България - няма да ги пуска, а пред г-жа Меркел - май ще ги пуска", коментира Нинова, обръщайки се към управляващата коалиция. 

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов пък каза, че в предложението за решение на управляващите има последователност и е по-добро от това на опозицията.

"България има изготвена рамкова позиция по реформата за регламент Дъблин, като част от общата реформа на европейската система за убежище. Подкрепяме реформата на регламент Дъблин в посока по-справедливо разпределение на отговорностите и солидарност между държавите членки. Залагаме в българското председателство постигането на съгласие между държавите членки за създаване на работеща и устойчива система за убежище и управление на миграцията със следните елементи: силни външни граници на ЕС, в това число - общата им защита; сключване на споразумения с трети страни на транзит и произход на реадмисия; по-силната им ангажираност на тези страни за управление на миграцията на тяхна територия, в това число изнесени центрове и финансова помощ. Затова ЕС предвижда повече средства за миграция за новия програмен период", посочи Цветанов. 

Каракачанов: Лъжат, че докарваме мигранти с военни самолети

По думите му се предвиждат още възможности за доброволна релокация, а в извънредни ситуации, когато държавите членки са подложени на много силен натиск - задължителна релокация. Тя е ограничена по време и размер. Търсят се възможности за по-широко използване на временна закрила, поясни Цветанов.

"Министър-председателят не подписа споразумение и не водеше разговори по тази тема", подчерта лидерът на ПГ на ГЕРБ.

"Има един безспорен факт - към този момент България е единствената страна в Европейския съюз, която се е справила с мигрантите и е дадена за пример", заяви Борисов от трибуната в пленарна зала.

В изказването си пред депутатите Борисов сравни Нинова с Ангела Меркел. По думите му германският канцлер е казала изречението за покана на мигрантите след мощна хибридна атака. 

"Даваха Средиземно море, трупове, издавени хора, удавено малко детенце", припомни Борисов.

"Удивително ми напомня канцлерът на Вас! Със същите трикове я вкараха нея в тази процедура, както Вас - с козичките!", заяви Борисов, намеквайки за участието на Нинова и в дебата за чумата по животните в Странджа. И допълни: "Аз понеже много обичам животните и Ви завидях - и аз исках да ги погаля".

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@