77

В ицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов коментира в предаването „Здравей, България” по NOVA темата за мигрантите и идеята на германския канцлер Ангела Меркел, те да бъдат преразпределени в солидарните държави.

„И преди казвахме, че политиката на Германия и няколко други държави в Европа, които безотговорно канят нелегални имигранти, ще доведе до проблем. И аз много се радвам, че благодарение на „Обединените патриоти” правителството зае много ясна и категорична позиция. Нещо, което ние повтаряме от 5 години – да не се допуска влизането на нелегални имигранти през българската граница и по никакъв начин да не се допуска връщане на нелегални имигранти в страната ни”, каза Каракачанов.

Борисов: Аз съм европеец, но българите са на първо място

Лидерите на ЕС се споразумяха за миграцията

Бойко Борисов: Няма да приемем връщане на мигранти

Министърът е категоричен:

Тези хора преди 4-5 години не тръгнаха от Близкия Изток, Афганистан или от Африка, за да дойдат в България. Те дойдоха, поканени от Ангела Меркел

и други либерални европейски политици, които казаха, че Европа е отворена за тях. България за тях беше само един транзитен коридор. Откъде накъде България и други потърпевши малки европейски държави, които винаги са изразявали резерви към подобна европейска политика ще бъдат потърпевши.

Откъде накъде ние сега ще трябва да връщаме в България 45 000 нелегални мигранти? Защото какво иска Меркел и някои други европейски държави – искат държавата на първа регистрация да ги приеме. Това Дъблинско споразумение не беше направено в полза на малките държави и още когато беше подписано аз съм се изказвал против него, защото то не е справедливо“.

„Нито предишното, нито сегашното българско правителство са канили нелегалните имигранти да идват в Европа.

България понесе огромни загуби като средства. Все още командироваме полицаи на границата, за да помагат на „Гранична полиция”. Няма да ви казвам колко ни струва изпращането на армията на границата. Тези 160 млн. лв., които ни дадоха от ЕС са предимно за комуникации, камери и т.н.“, отбеляза той.

Каракачанов заяви: „Политиката на България трябва да бъде ясна и категорична. Ние чухме, че Германия била сключила 14 двустранни споразумения, но се оказа, че страни като Австрия, Унгария и други държави отрекоха да са подписвали  съгласие за подобни споразумения. Но не е същото като да направиш такова споразумение с Литва или Финландия, откъдето не минават мигранти.

Това, че Гърция има огромни задължения и срещу обещанието за допълнителни пари е готова да подпише такова споразумение, а каква политика ще провежда след това е друг въпрос, това си е нейна политика. Истината е, че Гърция беше една от най-потърпевшите от мигрантите държави, на първо място Гърция и Италия и след това България и Испания.

Ако бъдат върнати от Германия или други европейски държави, стотина хиляди такива нелегални имигранти в Гърция, те отново след време ще искат отново да бягат.

Тази вълна от хора, която те искат да върнат от Европа в Гърция, отново ще тръгне към Европа. Какъв е смисълът на подобни безумия? И за каква солидарност говорим?”.

Министърът добави: „Нека да помислим и да кажем на хората кой е българският интерес, а той е подобни хора да не бъдат допускани да се връщат в България”.

„Аз мисля че в последните години българската политика започва да се ориентира в правилната посока”, каза още Каракачанов и припомни позицията на страната ни относно плана „Макрон”, който засяга всички европейски превозвачи.

По темата за вдигането на акциза за електронните цигари,

Каракачанов заяви: „Когато имаш идеята да вдигаш някакъв акциз, нещо, което би разбунило обществото, най-малкото вазникват няколко въпроса – защо се прави сега, какъв би бил ефектът. Не може в петък, половин час преди да си тръгнат народните представители от парламента, да отидеш с два листа и да им кажеш: „Хайде, подписвайте, че бързаме”. Малко уважение е необходимо. В края на краищата ние сме коалиционни партньори. И за да няма турболенции, трябва да има диалог, а този въпрос не беше обсъждан”.

Какво още каза министър Каракачанов чуйте във видеото горе.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@