26

Е вропейската комисия частично прекратява наблюдението над България догодина, съобщава БТА.  Комисията представя редовните доклади за Румъния и България по механизма за сътрудничество и проверка. Tова е последният доклад за напредъка на България и Румъния, изготвен от екипа на Жан-Клод Юнкер.

Tри от шестте области за наблюдение над България отпадат. Това са: показателите за независимост на съдебната власт, нормативна уредба и борба с организираната престъпност. Ще продължи, обаче мониторингът в ключови сфери. В доклада се препоръчва продължаване на съдебната реформа с цел нарастване на професионализма, отчетността и ефективността. Страната ни трябва да докаже, че у нас се извършват  професионални и надпартийни разследвания по обвинения в корупция по високите етажи на властта. Нужно е да се вземат по-нататъшни мерки за предотвратяване и борба с корупцията, особено по границите и в местното управление.

Отчетена е по-лоша медийна среда. 

Реакции след доклада - кой какво видя

Въпреки че Румъния ще поеме след два месеца европредседателството, наблюдението над северната ни съседка продължава.

Европейският парламент прие днес резолюция, с която настоява Букурещ да гарантира върховенството на закона.

Европейската комисия е готова да раздели България от Румъния по наблюдението, свързано с механизма за сътрудничество и проверка. Това съобщиха за БТА източници от ЕК. 

За да направи това и ако нашата страна изпълни изцяло изискванията за прекратяването на механизма, комисията ще приеме догодина самостоятелно решение. Това решение няма да бъде необходимо да бъде потвърдено от Съвета на ЕС. 

Все още остава работа за вършене, коментира източникът. Той отбеляза, че се очаква допълнителен напредък у нас в реформата на съдебната власт за повишаване на професионализма, отчетността и ефективността; за извършване на професионални и надпартийни разследвания по обвинения в корупция на високо равнище; за още мерки за предотвратяване и борба с корупцията, особено по границите и в местното управление. 

Докладът е насърчителен, а решението за закриването на механизма може да бъде взето дори непосредствено преди края на мандата на ЕК следващата есен, за да има време страната да изпълни изцяло изискванията, добави експертът. Той отбеляза, че разделянето на България и Румъния е свързано с нагласата всеки да бъде оценяван според собствените заслуги. 

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер беше обещал, че до края на неговия мандат докладите ще отпаднат. 

Вече 11 години София получава препоръки за по-нататъшна работа и оценка на политическа воля на правителството. Миналата година на последния доклад нямаше нови препоръки, но страната ни остана под наблюдение в 6 области.

„Мандатът на Комисията „Юнкер” изтича на 1 ноември 2019 година, което означава, че дотогава трябва да има нов тим. Това обаче ще стане след одобрение на Европейския съвет и европарламента. В отговор на твърденията и слуховете, че комисията „Юнкер” може да удължи работата си – да това е възможно и има прецеденти, като с комисията „Барозу” например, чиято работа беше удължена с 4 месеца”, заяви говорителят на ЕК Маргаритас Схинас.

Механизмът за сътрудничество и проверка беше създаден през 2007 г., когато България и Румъния се присъединиха към ЕС, за да се преодолеят слабостите в съдебната реформа и в борбата срещу корупцията и организираната престъпност. 

Европейската Комисия се оплака, че Румъния се е върнала назад в процеса на съдебни реформи призовавайки Букурещ да възвърне усилията си за борба с корупцията и гарантирането на независимостта на съдебната система.

Източник: ЕПА/БГНЕС

Докладът на комисията подчерта нарастващата европейска тревога за заплахите срещу върховенството на закона и демократичните ценности. Това се забелязва не само в Румъния, но и в други държави-членки на блока като Полша и Унгария.

„Съжалявам, че Румъния не само изостави своите реформи, но също така отвори и се върна към проблеми, по които се работеше в последните 10 години”, заяви вицепрезидентът на ЕК Франс Тимерманс.

„Важно е за Румъния да се върне в пътя веднага в борбата против корупцията и също така да подсигури независимост на съдебната система”, каза още Тимерманс.

Тимерманс издаде 8 препоръки за Румъния включително моменталното спиране на назначаване и уволняване на прокурори.

Той също така призова за замразяването на промените в наказателния кодекс.

Комисията заяви, че ще продължи да наблюдава Румъния отблизо и ще оцени ситуацията преди края на мандата си през следващата година.

Европейският парламент също призова Румъния да се въздържа от реформи подкопаващи независимостта на съда и борбата с корупцията. Това се случва само 2 месеца преди Букурещ да поеме председателството на ЕС.

Вчера румънският президент Клаус Йоханис заяви, че Румъния не е готова на 01 януари да поеме ротационното председателство на ЕС и призова правителството да подаде оставка.

Йоханис посочи, че ситуацията е „излязла извън релси” и има „политическата необходимост от промяна на правителството”, като го нарече „нещастен случай на румънската демокрация”. 

Медиите там отбелязват, че това е най-лошият доклад. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@