27

"Ако миграцията не ни раздели или успяхме да се справиме - то Европа на две скорости ще счупи Европа и евроскептицизмът ще бъде голям“, заяви премиерът Бойко Борисов пред конгреса на Европейската народна партия в Хелзинки.

Борисов настоя Европейската народна партия да излезе с изработи ясни позиции по въпроси като разширяването на Шенгенската зона с България и Румъния и бъдещето на политиката за икономическо сближаване в ЕС.

"България взе своите мерки и гарантира сигурността, други не го направиха и Европа се счупи по средата от имиграционна криза. Преди 4 г. предупредих какво ще стане в Европа, ако не се вземат незабавни мерки за външните граници. " Това заяви премиерът Бойко Борисов на конгреса на ЕНП.

Борисов е на работно посещение във Финландия, където участва и в Конгреса на Европейската народна партия. Форумът трябва да определи водещия кандидат на партията за предстоящите през май евроизбори.

Претендентите са  двама - сегашният председател на групата на ЕНП в Европарламента Манфред Вебер и зам.-председателят на Европейската инвестиционна банка и бивш премиер на Финландия Александър Стуб.

В Хелзинки от вчера е и делегация на ГЕРБ, водена от премиера и председател на партията Бойко Борисов. Формацията вече обяви подкрепата си за Манфред Вебер.

"Би трябвало да се чуваме, тези, които сме на първа линия. Няма да говоря за двойния стандарт, който бе приложен към България, Румъния и Гърция, но това е друга тема - независимо, че всички институции в Европа казваха, че България и Румъния особено за по въздух са готови за Шенген", подчерта Борисов.

"И договорът за приятелство със Скопие никак не беше лесен за подписване от България, но дадохме пример със Заев как една партия като ГЕРБ и друга в Македония - социалдемократи, могат да постигнат един договор. И го направихме, защото смятаме, че като партия от ЕНП, перспективата на Македония за ЕС и НАТО минава през този договор", отбеляза още Борисов.

Бойко Борисов се срещна с премиера Финландия в Хелзинки

"И като се събираме и вземаме решения в ЕНП, има ли дисциплина или няма? Като ЕНП извикахме ли да питаме колегите в Гърция и Македония, вие къде искате да видите вашата държава в ЕС и НАТО или обратно и те да ни кажат. Ето тук е Вучич - огромна работа върши сръбският президент и то в много трудно място. Трябва максимално да помогнем на Сърбия, добави Борисов. Той посочи според него кои са двете големи опасности за Европа. „И тук не слагам миграционната криза, защото мисля, че сме я овладели и можем да я овладеем – това е Брекзит. Мишел Барние работи много, но не ви беше интересно да го слушате огромната част от залата, а това може да предизвика голям катаклизъм. Шапка му свалям. Другото е Европа на две скорости. Ако миграцията не счупи Европа, това ще счупи Европа – Европа на двете скорости и евроскептицизмът в страните от Източна Европа ще бъде голям”, каза още Борисов. 

Очаква се днес Бойко Борисов да говори пред Конгреса на ЕНП. На форума ще бъдат приети общи позиции по важните за Европа теми, сред които сигурност, миграция, икономически растеж и нови работни места.

България и Финландия ще обменят ученици и преподаватели

Премиерът Бойко Борисов се срещна с финландския министър-председател Юха Сипиле. Двамата разговаряха в правителствената резиденция "Кесаранта" в Хелзинки.

Във фокуса на срещата бяха темите за европейската перспектива на страните от Западните Балкани, сигурността и граничния контрол, образованието, енергетиката и туризма, съобщи пресцентърът на Министерски съвет. 

Финландският министър-председател поздрави Борисов за успеха на първото българско председателство. Сипиле определи като отличен избор приоритетите на страната ни, докато оглавяваше Съвета на ЕС.

"Това е успех на председателството. Поздравих моя скъп колега, премиера Борисов, за воденето на Съвета на ЕС", добави още финландският премиер след срещата. 
Бойко Борисов и Юха Сипиле се договориха за обмен на ученици и преподаватели между двете държави.

"Най-силните университети и може би най-добрата образователна система е във Финландия", каза Борисов и подчерта, че лично премиерът Сипиле е поел ангажимент за обмен на ученици и преподаватели. Борисов посочи, че по-конкретно Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации в Бургас е била обсъждана като възможност за такова сътрудничество. 

Двамата правителствени ръководители дискутираха още разширяването на сътрудничеството в сферата на енергетиката.

"Ще бъдат по-интензивни разговорите в следващите дни за финландския модел с използването на руски реактори в ядрената енергетика. С колегата имаме план как максимално да си помагаме с експертиза в тази сфера", добави българският премиер. 
Бойко Борисов подчерта, че България и Финландия са моделът за опазване на външните граници на ЕС като политическа воля, силна гранична полиция и споразумения с трети страни, които да работят.

Българският премиер съобщи още, че е отчетено и двойно увеличение на броя на финландските туристи у нас.

"Надявам се в следващите няколко месеца Юха да посети България, обещал съм му да го заведа и в Пловдив - европейската столица на културата за 2019 г.", каза министър-председателят Борисов. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@