21

Д окладът на ЕК отразява обективно стремежа на всички институции за реформа в съдебната система.

Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, след като Европейската комисия оповести по-рано мониторинговия доклад за страната ни.

За първи път се счита, че три от шестте показателя са временно затворени, отбеляза Захариева. Както вече стана ясно три показателя - за независимостта на съдебната власт, законодателната рамка и организираната престъпност, се считат за временно прекратени.

Според нея докладът показва, че България може да приключи механизма до края на мандата на тази комисия. 

Докладът на Европейската комисия е положителен, обективен и ясно подчертава необратимостта на осъществените реформи. Това заяви министърът на правосъдието Цецка Цачева връзка с доклада на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка.

ЕК спря част от наблюдението на България

България оценява изключително изразеното доверие, че страната ни може да приключи мониторинга до края на мандата на тази комисия, заяви още Цачева и отбеляза, че правителството продължава усилията.

От своя страна министърът на вътрешните работи Младен Маринов също потвърди казаното от Цецка Цачева и по-рано от Екатерина Захариева. Той заяви, че приема като обективна оценка отпадането на показател 6 от доклада на ЕК за организираната престъпност.

Силно удовлетворяваща е положителната оценка за положените усилия и постигнатите от България устойчиви резултати, се казва в позиция на ръководството на Прокуратурата по доклада на ЕК относно напредъка на България по Механизма за сътрудничество и проверка.

Коректно е отчетен приносът на Прокуратурата на Република България за значителния напредък и близкото до пълно изпълнение на показателите, определени от ЕК, три от които - приети за изцяло изпълнени, заявяват от ръководената от Сотир Цацаров институция.

"Констатирано е подобряване на ефективността на наказателния процес, като резултат от промените в НПК и в изпълнение на препоръките в Независимия експертен анализ на Прокуратурата.

Положително е оценена активността на главния прокурор за отчетност пред Народното събрание, като гаранция за прозрачност и независимост на Прокуратурата.

Подчертан е същественият напредък и резултатите по показателя „Организираната престъпност“, както и водените редица мащабни разследвания за корупция срещу високопоставени длъжностни лица.

Позитивно е и становището за предприетите от ръководството на ПРБ действия по оптимизиране на структурата на районните прокуратури.

Липсата на нови препоръки и изразената увереност, че България може да приключи процеса по Механизма за сътрудничество и оценка идната година са показателни за необратимостта на напредъка", се казва в позицията на прокуратурата.

Прокуратурата ще продължи действията за пълното изпълнение на препоръките, като отново подчертава, че то е постижимо единствено при добро и конструктивно взаимодействие между всички институции. Ръководството на Прокуратурата изразява благодарност към прокурорите, следователите и съдебните служители и цени приноса им за признатия напредък.

Не е важно да затваряме глави. Важно е да убедим себе си и нашите граждани, че в България има работеща правосъдна система. Такъв коментар за оценката в доклада на ЕК направиха от БСП в лицето на Крум Зарков.

Той обърна внимание, че комисията посочва, че през последната година медийната среда се е влошила. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@