18

Б ългарските граждани показват висока степен на одобрение към Европейския съюз и неговите институции и са склонни да се доверяват повече на тях, отколкото на собствената си държава.

Българите искат мониторингът от Брюксел да продължи

ЕК препоръча да изготвим нов Наказателен кодекс

Това сочат резултатите от допитването Евробарометър, проведено в края на миналата година, съобщиха от Европейската комисия.

Половината (49%) от българските граждани имат доверие на Европейския съюз, докато 34% изпитват недоверие.

Така страната ни се нарежда на шесто място сред всички-страни членки по степен на доверие към Съюза след Литва (55%), Малта (52%), Румъния (52%), Люксембург (51%) и Финландия (51%).

Също 49% от българите имат доверие на Европейския парламент, докато доверието в българското Народно събрание е едва 15%.

Доверието в Европейската комисия е 47%, а това в националното правителство, водено от Бойко Борисов към момента на проучването през есента на 2016 г. е само 22%.

Традиционно, българските граждани свързват Европейския съюз и членството на страната в него с възможността за свободно придвижване, работа и живот в другите държави в Европа.

Именно свободата на движение е европейската политика, която се ползва с най-висока степен (87%) на обществено одобрение у нас.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@