4

В началото на пролетта автосервизите и ликвидационните центрове на застрахователите са препълнени от повредени от лоши пътища коли. Сред най-често срещаните повреди по автомобилите са счупени амортисьори, изкривени джанти, тасове и брони и нарязани гуми.

Щетите по автомобилите заради лошите пътища са за хиляди левове, а кърпенето на дупки за големите общини ще струва над 60 млн. лв.

Само за столицата за кърпене на дупките са заделени 38 млн. лв. 

"В срок до един месец обстановката ще бъде съвсем различна", заяви Васил Начевски от Столична община за рубриката на Георги Георгиев  "На твоя страна".

В друг голям град - Бургас, бюджетът за оправяне на проблемните зони по пътя е 8 млн. лв. Ремонтите там трябва да приключат преди старта на морския сезон. Парите обаче няма да стигнат за оправяне на всички кратери по пътищата в града.

А един ремонт на колата може да струва от 500 до 2 хил. лв., в зависимост от щетите.

"На практика от една дупка средната цена може да стигне 500 лв. Ако повредите са по-сериозни, може да е в пъти по-скъпо", коментират майсторите в сервиза.

Можем ли да си върнем непредвидените разходи.

Необходимо е да имаме застраховка "Каско" и задължително трябва да се представи протокол от КАТ. Средната щета на спукана гума например е между 100 и 300 лв. в зависимост от увреждането и класа на автомобила. 

След като застрахователят я покрие, предявява иск за възстановяването ѝ от общината. Ако потърпевшият няма застраховка или протокол от КАТ, битката с общината остава в негови ръце.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@