12

М ного български туристи останаха заклещени в Халкидики заради водното бедствие на полуострова, но не само. Колите им бяха наводнени и това оставя сънародниците ни с вързани ръце.

Какво се прави в случаите, когато наводнение повреди автомобила ни и се намираме в чужбина, в "Здравей, България" отговори председателят на Българската асоциация на застрахователните брокери Ивета Кунова.

"Категорично не трябва да опитват да запалват колата, когато е била под вода, за да не пострада двигателят съвсем", подчерта тя.

Халкидики е потопен във вода, улиците са реки

Но друг важен въпрос е коя застраховка ще покрие щетите, които са ни се случили?

"Дъждовете са природно бедствие. То се покрива, ако колата има каско", поясни Кунова.

Тя обаче предупреди, че ако автомобилът има само „Гражданска отговорност”, щетите, нанесени от пороите, няма да бъдат обезщетени. Също така експертът посъветва гражданите да използват застрахователен брокер, който да ги координира и насочва при възникнали проблеми.

"Първото, което трябва да направим е да се обадим на този, който ни е сключил застраховката, защото той най-добре знае къде се намира тя, при какви условия е сключена, има ли допълнителна опция за автоасистанс за България или чужбина. Може да се окаже, че застраховката не покрива автоасистанс", поясни тя.

Какъвто е случаят с Георги Папазов, който в момента се намира в Халкидики и очаква обаждане с отговори на въпросите от своя застраховател.

"Колата ми не може да се движи, трябва да се извози от "Пътна помощ", но още чакам обаждане от застрахователите", сподели той пред камерата на Nova.

 Акумулаторът му е пълен с пясък и клечки, а преди това в нея е имало 1 метър вода, разказа той.

В същата ситуация е и друг български турист - Сергей Алексиев, който също очаква какво ще му отговори застрахователят.

Снощи нови валежи в Халкидики не е имало, но в четвъртък там се очакват нови обилни такива от над 60 литра на квадратен метър. 

Продължава и разчистването на щетите от потопите в Северна Гърция. В най-тежко пострадалите региони техника разчиства наносите от дървета, кал и камъни, натрупани от придошлите води. 

В четвъртък за района на Халкидики е обявен оранжев код за силни дъждове и гръмотевични бури. Местните власти предупреждават жителите и туристите да бъдат внимателни. 

Наводнени са хотели, ресторанти. Повредени са автомобили, наводнени с вода. 

Телефони в случай на бедствени ситуации:

Посолство в Атина: дежурен телефони в извънработно време: +30 210 67 48 105, 106, 107

мобилен телефон за спешни случаи: +30 693 70 96 220

Генерално консулство в Солун:

дежурен телефон в извънработно време: +30 2310 869 520

Дирекция „Ситуационен център“ в МВнР приема денонощно сигнали на телефон: 02/948-24-04 или имейл: crisis@mfa.bg.

Вижте още:

Оранжев код в почти цяла България за опасно време

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@