52

К ирил Петков бе избран от Народното събрание за министър-председател на Република България.

"За" кандидатурата му гласуваха 134 народни представители, "против" - 104 и "въздържали се" -0.

След това Народното събрание прие структурата и състава на Министерския съвет, съобщава БГНЕС.

"Днес е важен ден да продължи промяната, промяната на мисленето, промяна на управлението. Трябва да работим заедно, ако искаме едно по-добро бъдеще за България", каза Петков.

"Направихме общо споразумение 4-те партии, за да осъществим промяната. Но заедно трябва да работим и с опозицията, когато говорим за конституционни промени. Трябва да се избегне увеличаването на цената за битовите потребители от 1 януари. Новата стратегия в сферата на енергетиката: ниски цени и диверсификация. Трябва да се преборим с COVID кризата, не трябва да чакаме следващият щам да удари икономиката. Трябва да се ваксинираме. Това е единственият път напред, ако не искаме да затваряме децата си вкъщи и да не пълним болниците", подчерта Петков.

"Мотото ще бъде нулева толерантност към всеки изхарчен неправомерно лев", подчерта Петков.

Извънредно заседание на НС, гласуват кабинета "Петков"

"Всички в управляващата коалиция се обединихме, че Гешев не е постигнал своите задачи като главен прокурор. Какво да кажем когато нашите външни партньори ни показват хората в списъка Магнитски, а нашата прокуратура мълчи. Прокуратурата трябва да бъде реформирана", категоричен е Петков.

Кирил Петков съобщи изненадващо предложение за министър на културата - Атанас Атанасов

"България трябва да настигне европейските си партньори, нашият растеж трябва да бъде над 5%, трябва да бъдем център за нови компании, трябва да привлечем инвестиции. Ние сме с най-ниските данъци, но заради корупцията не можем да привлечем добрите производства", каза Петков.

"Време е да си върнем статута на голям производител на храни.. Крайно време е да свържем Северна и Южна България. Трябва да построим законно АМ Хемус, да изградим нови мостове над Дунав", добави Петков.

Ицо Хазарта: Аз съм нормален човек и много често изпитвам страх

"Трябва да се борим с нашите партньори в ЕС за върховенство на закона. Силата на дипломацията и решаването на конфликти с мирни средства. Добросъседство с РСМ трябва да бъде огромен ангажимент. Българската отбрана трябва да бъде адекватна".

Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на "Продължаваме Промяната"

"Нито едно дете не трябва да бъде оставено зад борда. Знанията трябва да се получават в училищата, а не в частни уроци. Всяко дете трябва да има достъп до спорт. България трябва да стане с конкурентното си предимство – една дестинация, 100 изживявания. Ако не се справим с проблема мръсен въздух и вода, няма как да се наслаждаваме на едно от най-големите си богатства – природата. От днес нататък не трябва да има нито един пенсионер под линията на бедност. Демографската криза е сериозен проблем. Кризата в културата е почти толкова страшна, колкото демографската", поясни Петков. "Нужна е дигитализация, прозрачни обществени поръчки."

"Аз ще бъда пръв между равни, само отборно можем да постигнем своите цели. Призовавам опозицията следете всяка наша стъпка. Разчитам на вас да бъдете конструктивни и критични към нашите действия", добави Петков.

41-годишният Кирил Петков e завършил "Финанси" във Ванкувър и магистратура по "Бизнес администрация" в Харвардския университет през 2001 г. Той е предприемач, който развива проекти в областта на иновации с висока добавена стойност, има успешен бизнес в разработването на пробиотици и биотехнологии. Петков беше служебен министър на икономиката в първия служебен кабинет, назначен през май месец тази година.

ВИЖТЕ СЪСТАВА НА КАБИНЕТА В НАШАТА ГАЛЕРИЯ ТУК

Вижте състава на проектокабинета "Петков"

Кабинетът „Петков” поема държавата със заявката за нулева толерантност към корупцията и амбицията за пълен 4-годишен мандат. Общо петима вицепремиери излъчва четирипартийната коалиция, а трима служебни министри, сред които и служебният премиер, остават в новото правителство. „Продължаваме промяната”, БСП, „Има такъв народ” и „Демократична България” разполагат със 134 народни представители.

Вицепремиер и министър на финансите е Асен Василев – ПП

Другият харвардски възпитаник 44-годишният Асен Василев, който заемаше поста на служебен финансов министър в първия кабинет „Янев” отново влиза в министерството като редовен министър. Той ще бъде и вицепремиер по еврофондовете.

Василев е съосновател и директор на „Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност“. Преподавател е в Програмата за икономически растеж и развитие, филиал към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и към Центъра за стратегии и конкурентоспособност на Стопанския факултет на Харвардския университет („Харвард Бизнес Скул“).

Василев беше министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство на Марин Райков през 2013 г.

Вицепремиер по ефективното управление е Калина Константинова – ПП

Калина Константинова е икономист, специализиран в сферата на икономическото развитие, със силен фокус върху предприемачеството. Тя има и магистърска степен по Устойчиво развитие в Лондонското училище по икономика и политически науки в Лондон, Великобритания. В нейната биография също присъства „Харвард Бизнес Скул“. Опитът ѝ в частния, публичния и нестопанския сектор е изцяло в подкрепа на развитието и модернизацията на малкия и среден бизнес и стартиращите компании в България. В последните две години развива иновативна стартираща компания в сферата на информационната сигурност, носител на множество награди.

Съветник на Асен Василев, министър на икономиката, енергетиката и туризма в състава на служебното правителство на Марин Райков от март 2013 г. до 29 май 2013 г. Заместник-министър на икономиката в първия служебен кабинет на Стефан Янев от 12 май 2021 г. до 15 септември 2021 г., назначен от президента Румен Радев.

Вицепремиер по икономиката и индустрията и министър на икономиката и индустрията е Корнелия Нинова – БСП

Настоящият лидер на БСП в оставка Корнелия Нинова е завършила средно образование в Национална гимназия за древни езици и култури (НГДЕК) "Константин Кирил "Философ". Завършва висше образование в СУ "Климент Охридски" - Юридически факултет. Има юридически опит като следовател и юрисконсулт и управленски - като заместник-министър на икономиката.

Народен представител в 41-ото, 42-ото, 43-ото, 44-ото, 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно събрание. Председател на парламентарната група на “БСП за България“ в 44-ото, 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно събрание. Била е член на комисията по икономика, член и председател на комисията по социална политика.

Вицепремиер на регионалното развитие и благоустройството и министър на регионалното развитие и благоустройството е Гроздан Караджов – ИТН

Караджов завършва английската езикова гимназия в София и право в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Заемал е длъжността програмен директор във фондация „Отворено общество“. От 1997 – 2001 г. е главен секретар на Комитета по пощи и далекосъобщения, главен секретар на Министерство на транспорта и съобщенията и председател на Съвета на директорите на БТК. От 2005 до 2007 г. е ръководител на проекта за изграждане на завод за керамични плочи на испанската компания “Керос” с разкрити над 150 работни места. В следващите години развива редица бизнес начинания в областта на строителството и в сферата на изграждане и поддръжка на телекомуникационни мрежи и съоръжения.

Народен представител в 43-ото Народно събрание и председател на постоянната комисия по транспорт, ИТ и съобщения.

Вицепремиер по климатични политики и министър на околната среда и водите е Борислав Сандов – ДБ

Сандов е завършил Софийския университет „Св. Климент Охридски“, специалност “География”, и е специализирал в направление “Изменение на климата и управление на води”. Участва активно във всички популярни природозащитни кампании от последните 15 години. Бил е зам.-председател на Студентски съвет към Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Координатор е за България на Европейската гражданска инициатива за защита на пчелите.

Сандов е изявен природозащитник, работи като експерт по устойчиво развитие и опазване на климата във водещи неправителствени организации. Има дългогодишен опит като организатор и говорител на кампании по опазване на околната среда и преход към зелена икономика. Той е съпредседател на “Зелено движение” и член на председателския съвет на Демократична България. Председател на постоянната парламентарна комисия околна среда и водите в 46-ото Народно събрание.

Министър на образованието е Николай Денков - ПП

Настоящият служебен просветен министър запазва поста си. Денков беше служебен министър на образованието и науката през 2017 г. Заместник-министър в МОН с ресори "Висше образование" и "Европейски структурни фондове" (2014-2016). Заместник декан за обучение в магистърската степен в Химически факултет на СУ „Св. Кл. Охридски” (2004-2008). Ръководител на катедра "Инженерна химия" в ХФ на СУ „Св. Климент Охридски” (2008-2015). Ръководител на учебно-научна лаборатория „Активни формулировки и материали“ (2017-досега)

Министър на здравеопазването е проф. Асена Сербезова – ПП

Проф. Асена Сербезова има три специалности: организация и икономика на аптечната и дистрибуторската практика, организация и икономика на фармацевтичното производство и клинична фармация.

4 години е изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лекарствата към Министъра на здравеопазването. Била е член на Управителния борд на Европейската Агенция по Лекарствата и член на Комисията за оценка на здравните технологии. Председател е на Управителния съвет на Българския фармацевтичен съюз. Тя има над 20 години опит в лекарствения сектор, заемайки различни позиции в представителства на производители на лекарства, дистрибутори и договорни изследователски организации за клинични изпитвания. Одитор по европейски стандарти за добри практики във фармацевтичния сектор.

Министър на отбраната е Стефан Янев – ПП

Служебният министър-председател влиза в Министерство на отбраната, пост, който заемаше и през 2017 година, но сега като редовен министър. Янев е секретар на държавния глава по сигурност и отбрана до назначаването на първия кабинет през май, който оглави.

Бил е директор на дирекциите „Отбранителна политика” и „Политика за сигурност и отбрана” на Министерството на отбраната, както и аташе по отбраната в Посолството на Република България във Вашингтон, САЩ. Измежду постовете, които е заемал след 2003 г., са началник на отдел „Отбранителна политика и анализи” в Дирекция „Отбранителна политика“ в МО и началник департамент „Трансформации” в Центъра на НАТО за борба с тероризма, Анкара, Турция.

Министър на вътрешните работи е Бойко Рашков – ПП

Настоящият служебен вътрешен министър също запазва поста си. Той има дългогодишен юридически стаж. В професионалната си кариера е заемал редица отговорни държавни постове като директор на Националната следствена служба, директор на Специализираната следствена служба, член на Висшия съдебен съвет.

Народен представител в 39-ото Народно събрание, заместник-министър на правосъдието, председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства.

Министър на транспорта е Николай Събев – ПП

Николай Събев е предприемач, иноватор, визионер и дарител. Той е създател на логистичната група с марката Еконт. Експертният му профил е бизнес моделиране и стратегически анализ. Професионалният му път в частния сектор стартира през 1993 г., а преди това е заемал поста търговски директор в държавното предприятие "Параходство Българско речно плаване". Съставител е на учебника „За капитани близко плаване по р. Дунав“.

Министър на растежа и иновациите е Даниел Лорер – ПП

Даниел Лорер завършва компютърни науки и бизнес управление в университета в Тел Авив. Утвърждава се като инвеститор и предприемач с 20-годишен международен опит. Преподава в Центъра за приложни изследвания и иновации в природните науки и в Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ – т. нар. "Харвардски курсове", заедно с Кирил Петков и Асен Василев.

През 2013 г. Даниел Лорер е съветник на министъра за електронно управление в служебното правителство на Марин Райков. През 2021 г. е съветник в кабинета на министъра на икономиката Кирил Петков и председател на Комисията по прозрачност към министерството на икономиката в първия служебен кабинет на Стефан Янев от 12 май 2021 г.

Министър на културата е Атанас Атанасов – ПП

31-годишният Атанас Атанасов е най-младият член на Министерски съвет. Двамата с Асен Василев са завършили едно и също училище в Хасково. Има бакалавърска степен по “Театрално изкуство” от Whitman College (САЩ), където е приет с пълна стипендия и се дипломира в топ 3% на випуска.

Шест поредни години е организатор на фестивала „Отключено“ в първомайското село Татарево, който се провежда с участието на доброволци и хора на изкуството от България и от целия свят. През 2016 г. възстанови читалището в Първомайската община.

Министър на труда и социалната политика е Георги Гьоков – БСП

60-годишният Гьоков е бил общински съветник и директор на Бюрото по труда в Стара Загора.

От 2013 г. е народен представител в 42-то, 43-то, 44-то, 45-то, 46-то и 47-то Народно събрание на Република България. През тези осем години е член на Комисията по правата на човека и жалбите на гражданите(в 42-то НС) и на Комисията по здравеопазване (в 43-то ,44-то и 46-то НС), зам. председател на Комисията по труда, социалната и демографската политика ( в 42-то, 43-то, 44-то, 46-то НС) и председател на Комисията по труда, социалната и демографската политика (46-то НС) и на Комисията по взаимодействие с неправителствените организации и жалбите на гражданите (44-то НС).

Министър на земеделието е Иван Иванов – БСП

Иванов е от Шумен. Той е магистър по история и по право, доктор на науките по управление на информационни процеси. Има юридически опит като юрисконсулт и адвокат и административен като общински съветник.

От 2013 г. е народен представител в 42-ото, 43–ото, 44-ото, 45–ото, 46–ото и 47–ото Народно събрание на Република България. През този период е член и заместник-председател на Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове и член и заместник-председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, както и член на Комисията по правни въпроси.

Министър на туризма е Христо Проданов – БСП

Проданов е магистър по Индустриален Мениджмън. Собственик и управител на заведения за бързо хранене, член на Съвета на директорите на "Кинтекс" ЕАД, "Галатея" ЕАД. Регионален мениджър компания за проектиране и изграждане на басейни и спа центрове. Член на Комисията по икономическа политика и туризъм 44-то, 45-то, 46-то Народно събрание.

Министър на външните работи е Теодора Генчовска – ИТН

Генчовска е експерт по въпросите на сигурността и отбраната. Професионалната ѝ кариера стартира в Генералния щаб на Българската армия. Последователно преминава през всички нива, достигайки до началник на отдел „НАТО и Европейски съюз“ в Министерството на отбраната. Била е съветник по отбраната последователно в Постоянното представителство на Република България в ЕС и Постоянната делегация в НАТО. Била е част от подготовката и участието на България в срещите на върха на страните членки на Алианса. Участвала е в българските делегации на срещите на върха на НАТО в Истанбул, Уелс, Варшава, Брюксел

Министър на енергетиката е Александър Николов – ИТН

Александър Николов е финансист по образование. Той също участва в служебния кабинет „Янев” като заместник-министър на енергетиката.

През последните няколко месеца е изпълнителен директор на инвестиционно дружество за иновативни проекти за зелена енергия в България, част от международен холдинг. Притежава дълъг опит в телекомуникациите, финансите, инвестициите и капиталовите пазари - изпълнителен директор на фонд за рисков капитал, ръководил проекти за развитие на финтех решения, структуриране на сливания и придобивания на компании - от прогнозиране през планиране и пълна реализация.

Министър на спорта е Радостин Василев – ИТН

Радостин Василев е адвокат. В официално разпространената му биография от пише, че през последните 13 години е един от малкото специалисти в България, които практикуват международно спортно право и консултират допинг казуси. Той е депутат в 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно Събрание. Председател на Правната комисия в 45-ото Народно събрание.

Министър на правосъдието е Надежда Йорданова – ДБ

Надежда Йорданова е един от правните експерти в „Демократична България“ и беше шеф на кабинета на Христо Иванов, когато той беше правосъден министър. Работила е в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, където започва като експерт и стига до началник на дирекция „Правна”. Народен представител от ДБ в 45-ото и в 46-ото Народно събрание. В 46-ия парламент е председател на т. нар. комисия „Магнитски“, Зам.-председател на правната комисия в двата парламента.

Министър на електронното управление е Божидар Божанов – ДБ

Бургазлията Божидар Божанов е ИТ експерт и предприемач, основател на компания за информационна сигурност. Има значителен опит в изграждането на електронното управление, като в ролята си на експерт е участвал в подготовката на редица законови изменения и стратегически документи. Член е на Изпълнителния съвет на “Да, България!” и на тематичната работна група за електронно управление и административна реформа.

Народен представител в 47-ото Народно събрание, избран от листата на “Демократична България” в 26-и МИР София-област.

Източник: Георги Димитров/ Vesti.bg
Коментари 52
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

52 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Европол с предупреждение за ChatGPT

Европол с предупреждение за ChatGPT

Свят Преди 41 минути

Потенциалната експлоатация на този вид системи с изкуствен интелект от престъпници създава мрачна перспектива

ЕС: Санкции при разполагане на ядрено оръжие в Беларус

ЕС: Санкции при разполагане на ядрено оръжие в Беларус

Свят Преди 1 час

Фон дер Лайен ще пътува до Китай заедно с президента на Франция Еманюел Макрон

Шакира

Майката на Пике ударила шамар на Шакира пред децата

Любопитно Преди 3 часа

The Sun разкрива предателство на свекървата на певицата

Дженифър Анистън

Дженифър Анистън: Светът има нужда от повече смях

Любопитно Преди 3 часа

Актрисата участва заедно с Адам Сандлър във филма "Убийствена мистерия 2"

Допълнителна мобилизация в Укарайна

Заради заплахата от Беларус: Възможна е допълнителна мобилизация в Украйна

Свят Преди 3 часа

Това е свързано с обявеното от руския президент Владимир Путин разполагане на тактически ядрени оръжия на територията на северната съседка на Украйна

Порои в Турция: Наводнени улици и къщи

Порои в Турция: Наводнени улици и къщи

Свят Преди 3 часа

Преди 2 седмици 21 души станаха жертва на наводнения

58 досъдебни производства за престъпления против политическите права

58 досъдебни производства за престъпления против политическите права

Избори 2023 Преди 3 часа

Това обобщиха от Върховна касационна прокуратура

Фаворити в Hell’s Kitchen застрашени от елиминация в епизода на шоуто тази вечер

Фаворити в Hell’s Kitchen застрашени от елиминация в епизода на шоуто тази вечер

Любопитно Преди 4 часа

Поне още един готвач ще напусне най-горещото кулинарно състезание в ефира

Споразумение за помиряване между Саудитска Арабия и Иран

Външните министри на Саудитска Арабия и на Иран планират споразумение за помиряване

Свят Преди 4 часа

Външните министри на Саудитска Арабия и на Иран планират среща по време на мюсюлманския свещен месец рамазан

Основателят на "Алибаба" Джак Ма е отново в Китай

След мистериозно отсъствие: Един от най-известните китайски предприемачи се завърна в страната

Свят Преди 5 часа

Основателят на "Алибаба" Джак Ма се завърна в Китай след повече от година престой в чужбина

Снимката е илюстративна

Взривиха автомобила на шефа на полицията в Мариупол

Свят Преди 5 часа

Бомбата е била поставена под колата на полицейския началник

<p>Отново в Лондон: Принц Хари съди таблоид (СНИМКИ)</p>

Принц Хари е в Лондон, заради съдебно дело срещу таблоид (СНИМКИ)

Любопитно Преди 6 часа

Елизабет Хърли, Сейди Фрост, Дейвид Фърниш и Дорин Лорънс са останалите ищци, които застават зад съдебния иск

<p>Ето колко време можем да издържим без сън</p>

Колко време можем да издържим без сън?

Любопитно Преди 6 часа

И какво може да се случи с тялото ни, ако останем будни далеч след времето за лягане?

Алексей Навални

Съдебен спор между "Амнести интернешънъл" и бивша служителка заради Навални

Свят Преди 7 часа

Според Айша Джънг Навални не е "вкаран в затвора заради убежденията си"

Пожар пламна на столичния бул. "Витоша" (СНИМКИ)

Пожар пламна на столичния бул. "Витоша" (СНИМКИ)

България Преди 7 часа

На мястотo са повече от 10 пожарникари

Филмът "Шазам" събира звезден актьорски състав

Работи ли още вълшебната думичка: „Шазам! Яростта на боговете“

Преди 7 часа

Новият филм по DC Comics има ефикасни емоционални семейни моменти, макар и по-малко от предшественика си, коментира редакторът ни за кино Георги Петров