52

Т еодора Генчовска е кандидатът за външен министър, Атанас Атанасов ще е министър на културата. Това каза пред журналисти съпредседателят на „Продължаваме промяната“ и кандидат за премиер Кирил Петков след връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на правителство, предаде Агенция „Фокус“.

"Има едно име, което не беше споменавано до този момент.

Това е Атанас Атанасов – министърът на културата. Това е един млад човек, който лично мен много ме впечатли, защото сам беше възстановил едно читалище в едно село близо до Пловдив. Ще дадем нов тласък на българската култура. Надявам се всички от сферата да го подкрепят. Той иска България да стане една от културните дестинации в Европа", заяви Петков.

Атанас Атанасов е на 31 г. и е депутат от хасковската листа на "Продължаваме промяната".

След връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на правителство Кирил Петков каза, че 

Овладяването на цената на тока и COVID кризата

ще бъдат едни от основните приоритети на новото правителство. "Едно от най-важните неща в момента, ще бъде да овладеем цената на тока. Сметките за ток пресират и бизнесите, и по никакъв начин не трябва да даваме възможност цените на тока да се увеличават за битовите потребители", каза Петков. "Втора стъпка е овладяването на COVID кризата, по начин, по който е с дългосрочна перспектива", каза още той. По думите му не може всеки нов щам да предизвиква нова вълна и да затваряме икономиката. Оттук - нататък през убеждение, по никакъв начин насилствено, ще се опитаме да привлечем най-големите експерти в областта и да информираме българските граждани защо ваксинацията е нещо много важно, каза кандидатът за премиер, цитиран от БТА.

Кирил Петков каза още, че

един от първите закони, които се надяват да променят

е свързан със съдебната власт и с КПКОНПИ. Неведнъж сме заявили, че мотото на нашето правителство ще бъде "Нулева толерантност към корупцията", каза Петков. Вярвам, че ще привлечем хора, за които това е мисия, добави той. Петков изрази убеденост, че ще бъде направена и успешна парламентарна антикорупционна комисия.

"Единствената причина да тръгнем по този път е, защото България има остра нужда от промяна", заяви Петков и изрази надежда, че българите, които са им възложили огромно очакване, ще бъдат доволни от тяхната работа.

"Няма да има нито един лев, който ние ще следим да не бъде изхарчен по грешен начин,

ако някой си позволи да го изхарчи по грешен начин, ще се опитаме да го заловим, каза още Петков. Той декларира, че новото правителство ще работи с голям интензитет. По време на служебното правителство нямаше събота, нямаше неделя. Смятаме да работим със същия интензитет, каза кандидатът за премиер.

Кирил Петков коментира, че стабилността на коалиционното правителство ще бъде функция на това колко добре всеки от министрите си изпълнява работата. Петков посочи, че министрите са предложения на коалиционните партньори, а от понеделник те стават министри на България и всички ще бъдат измервани под един аршин. Задачите и политиките са обявени в коалиционното споразумение, ще очаквам ефективност, ще бъдем абсолютно безкомпромисни за всяка стъпка настрани, заяви Кирил Петков.

По думите му всеки един от коалиционните партньори носи отговорност за предложенията си за министри,

но заедно ще носят отговорността за изпълнението на общите уговорки. Отговорността за имената е тяхна до този момент, отговорността за свършената работа ще бъде обща, каза Петков. Той обаче беше категоричен, че няма да се поколебаят да търсят на някого сметка, ако не се свърши работата. С всеки от министрите се чух снощи, и всеки заяви, че са със същия устрем и същите цели, които и ние имаме. Сега е въпрос да видим дали ще има разлика между думи и дела, каза Петков и добави, че ще следят делата.

Кандидатът за премиер очаква още в понеделник да има гласуване на кабинета

в Народното събрание на извънредно заседание. Няма да губим нито минута, знаем, че проблемите са във всички сфери. Смисълът на правителство като служители на народа ще го върнем точно по този начин, заяви Кирил Петков.

Петков се надява, през комуникация да се координират четирите коалиционни партньора. Той отбеляза, че имат и някои различия, включително като идеологически виждания, но проблемите пред страната са толкова големи и остри, че докато се справят с първите задачи, всички тези различия остават настрани. Петков отново посочи, че в над 90 процента са постигнали съгласие по повечето политики, а разликите от 10-те процента не са били ключови и при тях не е имало "червени линии".

Разделението на властите ни кара от този момент да не можем да казваме "трябва да си подаде оставката", но аз лично съм заявил неведнъж, че по никакъв начин не сме доволни от неговата работа досега, каза Кирил Петков на въпрос за призива за оставка на главния прокурор.

Надявам се, че инструменти, които законът ни дава възможност - например Инспектората във ВСС, ще ни даде част от инструментариума да започнем много по-детайлно да виждаме действията, които те правят, или са правили, и какви резултати са постигнати, посочи Кирил Петков. През резултати, през институционалност, през регулаторни органи, които влизат в истинските си правомощия, се надявам, че промяната в съдебната власт ще стане, каза още той.

Относно конституционни промени,

Кирил Петков коментира, че такива промени са задали като по-дългосрочна задача. Но избирателите нямат търпение, нито пък ние. Ще направим всичко възможно с мнозинството, което имаме, да се опитаме на всяко едно от местата, където можем да променим системата, да го използваме, каза Петков. Той заяви, че в момента техните юристи анализират всеки един от законите, в които това ще се случва и даде пример, че смяната на ръководството на КПКОНПИ не изисква конституционно мнозинство. Така че ще започнем оттам, където имаме директен контрол, където нямаме - ще работим заедно с всички регулаторни органи, за да се опитаме да направим промяната. Но не можем да постигнем нулева корупция, въпреки че още от днес имаме нулева толерантност към корупцията, без работеща прокуратура, обобщи Петков и изрази надежда, че в скоро време ще има начин, по който това да бъде постигнато.

На въпрос как ще работят с президента занапред,

който като че ли запазва известна квота от служебни министри в бъдещото правителство, Петков заяви, че всеки един министър, след като се закълне, става министър към Министерския съвет и ще отговаря лично пред него. Това кой откъде е дошъл е факт до днес. Оттук нататък всеки един ще има отговорности да си свършва работата, каза Петков. Той се надява, че с президента Радев ще продължат да имат точно този конструктивен начин на работа и диалог, какъвто са имали досега. Двете институции трябва да работят заедно, с един глас, особено към нашите международни партньори, защото България е малка страна, не може да си позволяваме разделение между различните власти да дава облика на България като страна непрекъснато разделяна от конфликти и некоординация, каза Петков.

Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на "Продължаваме Промяната"

Публикуваха текста на коалиционното споразумение

Кирил Петков за коалиционното споразумение: Трябва да имате още малко търпение

БСП одобри коалиционното споразумение, обяви кандидат-министрите си

Президентът връчва мандата на "Продължаваме промяната" утре

Подписаха коалиционното споразумение за съставяне на правителство

Коментари 52
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

52 коментара
 
Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 3 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 4 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 8 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 9 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 9 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 10 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 10 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 10 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 10 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 10 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 11 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 11 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 11 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 12 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 12 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 12 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба