20

М илиони левове глоба за НАП заради огромния теч на лични данни. Актът срещу Приходната агенция от Комисията за защита на личните данни вече е готов, научи NOVA.

След близо месец Комисията за защита на личните данни вече е готова с проверката си в НАП за безпрецедентната хакерска атака, която засегна личните данни на над 5 млн. души. Открити са нарушения, а актът за тях ще бъде връчен на Агенцията по приходите още в петък.

„Глобата ще бъде индивидуализирана, след като приключат конкретните процедури и след като допълнително чуем мнението на експертите. Според действащия регламент, глобата може да бъде 2.5% от годишния бюджет на НАП. И да достигне 20 млн.лв. или 10 млн.евро”, обясни Венцислав Караджов, Комисия за защита на личните данни.

НАП може да възрази в тридневен срок.

„След което ще бъде издадено и наказателното постановление, което е крайният акт. И той подлежи на обжалване пред съда. Екипът има ясна информация какво е изтекло и то ще бъде обявено от самата Агенция по приходите до края на месеца”, заяви Караджов

В същото време, държавата ще се бори с хакерите с нови стратегии и промени в Наказателния кодекс. Това обяви вицепремиерът Марияна Николова, която вчера оглави Съвета за киберсигурност.

„Аз бих предложила от 5 до 15 години затвор. Искам да го подчертая изрично всеки, който се опита да хаква конкретна система, тъй като компютърните престъпления засягат националната сигурност на една държава, ще го грози най-висока санкция, като например, никога в живота да не може да посети нито една европейска държава”ы заяви вицепремиерът Марияна Николова.

Тя отговори и на въпроса дали  притежава необходимата компютърна грамотност за шеф на Съвета за киберсигурност към правителството.

„Как да не разбирам от компютри? Най-малкото, което е, всеки един държавен служител трябва да има минимална техническа грамотност. Аз в рамките на администрацията, в която съм работила, съм преминавала различни обучения, включително притежавам квалификацията IT card”, заяви Николова.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@