30

„Функциите на председателя на Съвета по киберсигурност са ръководни. Що се отнася до технически и информационни компетенции, аз в рамките на администрацията, в която съм работила, съм преминавала различни обучения, включително притежавам  квалификацията ITcard, но това няма значение”, коментира вицепремиерът Марияна Николова в ефира на „Здравей, България” по NOVA.

Във вторник тя беше назначена от премиера за председател на Съвета по киберсигурност.

„Вижте, как да не разбирам от компютри. Всеки един държавен служител трябва да има минималните нива на техническа и информационна грамотност”, подчерта тя.

„Съветът се състои от 18 ръководителя на важни ведомства в държавата, като тук влизат силовите ведомства – МВР, МО, ДАНС, МВнР, МТИТС, както и ключови ръководители на разузнавателните служби. Също така в представителството ще влезе и представител на президента, който нарочно ще бъде определен от него с указ”, посочи Николова.

Тя поясни, че Съветът по киберсигурност е най-вече координационен орган.  

„Съветът ще трябва да подготви Стратегията по киберсигурност и след като бъде определен националния координатор по киберсигурност, който ще бъде секретар на Съвета, тогава ще започнем работа по Стратегията за киберсигурност”, каза Николова.

По нейните думи киберсигурността не е по-проблемен сектор от другите в държавната администрация.

„След като аз съм поела този ресор, за мен е предизвикателство да работя по тази тема. Не считам, че в държавата може да се определи някакъв сектор като „горещ картоф”, посочи Николова.

„Тук обаче специфичното е, че след като бяха извършени хакерските атаки в НАП, държавата предприе редица ключови фактори, които вече настъпиха като административни мерки. Това, което мога да каза за себе си е, че внесох в Министерски съвет спешна наредба, която поставя условия, ред за информационната сигурност, както и дадохме нарочни указания на всички ръководители на организационни единици и органи на изпълнителната власт”, заяви Николова.

Вицепремиерът заяви, че има проблем с информационната сигурност и на европейско ниво.

„Ние започнахме вече промени в наредбата за информационна сигурност”, подчерта Николова. „По отношение на кибер рекета вече е сформирана междуведомствена група в Министерството на правосъдието”.

„След като Съветът започне работа, аз лично ще предложа промени в Наказателния кодекс, тъй като считам, че санкциите са изключително занижени. Наказанията, които се предвиждат за компютърните престъпления са от 2 до 8 години. Аз бих предложила от 5 до 15 години затвор. Като под компютърни престъпления се разбира проникване, хакване и т.н. Всеки хакер трябва да знае, че ще го грози санкция от най-високо ниво. На европейско ниво вече санкциите са значителни. Като една от санкциите ще бъде да не може да влиза в нито една страна-членка на ЕС. Ще му бъдат блокирани банковите сметки и имуществото”, заяви Николова.

Тя посочи, че се планира да се направи хранилище за цялата информация на държавата.

Николова отрече да има връзка между нейното назначаване и напрежението между НФСБ и ГЕРБ в управляващата коалиция.

„Тук става въпрос за ресорна отговорност и експертиза”, заяви вицепремиерът, която е представител на „Обединени патриоти”. Тя добави, че не вижда проблеми в управлението в момента.

„Аз не участвам в коалиционният съвет, тъй като съм експерт, а не политическо лице”, посочи Николова.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@