24

„Въпреки това когато в една доверителна сметка постъпват пари, които за една банка са много, за друга не чак толкова, би трябвало вътрешнобанковата структура за сигурност да сигнализира на Комитет по противодействие на изпиране на пари и финансиране на тероризма, който има задължение да уведоми ДАНС”, заяви бившият главният секретар на МВР Калин Георгиев относно скандала с венецуелските пари в българска банка, пред „Здравей, България” по NOVA

По думите му Венецуела не е от 36-те страни, които са в санкционния списък на Европейската комисия, не са в 52-те страни, които са с дефицити в банковата система.

Според него това трябва да направи служител на банката, тъй като тя самата не е разследващ орган.

„Това не е никак лесно. Предполагам, че те са го направили или в момента го правят, но нямат право да дават информация”, обясни Георгиев.

„Нормално е опозицията да се опитва да намери някакъв начин да уязви тези, които са на власт в момента. Нормално е тези, които са на власт да опитват да се защитават. Професионалистите, от своя страна нямат право да говорят заради ограничения от стриктни законови рамки. Не мисля, че службите са допуснали някакви сериозни грешки”. Това заяви Георгиев за поставеното искане на оставки председателя на ДАНС, на главния прокурор и на премиера.

Преди дни стана ясно, че по доверителна банкова сметка в България, на български гражданин са преведени 140 милиона евро от държавната петролна компания на Венецуела. В момента по случая се води разследване от прокуратурата по сигнал от САЩ. Доверителната сметка в момента е блокирана с над 50 млн. евро. От нея са прехвърляни средства към близо 80 други банкови сметки.

Относно случая „Гебрев” и съмненията, че когато има руска нишка в случая, няма желание разследването не се води докрай, бившият главният секретар на МВР заяви, че експертите не са в подчинение на политиците.

„Разследването се води от прокуратурата, която е независима по Конституция. Всяко едно вмешателство в съдебната власт е тежко престъпление. Аз съм убеден, че колегите ми са положили максимални усилия да достигнат до някъде”, коментира Калин Георгиев.

По думите му има чисто обективни причини, които понякога възпрепятстват разследването. „Изчерпва се капацитетът на служителите, ресурсът, възможностите и затова разследването понякога се спира", коментира Калин Георгиев.

„Сигурен съм, че ще се проверят всички възможни версии”, каза още Георгиев.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@