58

„Ясно е, че Брюксел няма да позволи съветска техника и китайски инвеститор да дойдат в атомната енергетика в Европейския съюз. Случаят АЕЦ „Белене“ е като срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун – само много шум“.

Такова бе мнението на бившия вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков, който гостува в „Здравей, България“.

Той заяви, че е спокоен по темата „Белене“ и че няма да се стигне дотам България да изтегли заем, за да гарантира държавно участие в големия проект пред евентуалния инвеститор, като в момента няма сериозен такъв.

НС реши: Търсим инвеститор за АЕЦ „Белене“

АЕЦ „Белене“ – да бъде или да не бъде

Екоминистърът даде "зелена светлина" за строежа на АЕЦ "Белене"

Теменужка Петкова: АЕЦ „Белене“ може да е готова до 7-8 години

„За такъв тип инвестиции или трябва да има голям частен европейски инвеститор, какъвто в момента няма, или проектът няма да се случи. Дори и да има такъв инвеститор, той няма да се съгласи на подобен огромен проект без държавна гаранция“, обясни Дянков.

Той обясни, че е имало две държави досега, опитали да работят с китайски инвеститор – Словакия и Унгария, като и двете са спрели.

Според бившия финансов министър правителството трябва да се откаже от АЕЦ „Белене”, защото той представлява губене на политическо време.

Симеон Дянков смята, че е по-важно правителството да насочи вниманието си към чакалнята за еврозоната. Той подчерта, че сега е единственият възможен момент да кандидатстваме в рамките на следващите поне 5 години.

„Ние държим европейското председателство, България определя политиките тези 6 месеца. Сега е моментът да кажем: „Европа трябва да върви по законите, които самата тя е създала”, заяви Дянков.

По думите му изпълняваме всички критерии за това.

„Определено ще сме по-интересни за инвеститорите, ако сме в еврозоната”, заяви Дянков.

Ще обеднеем ли, ако въведем еврото

Велт: Защо България не е готова за еврото

„Важно е да се каже, че сега кандидатстваме за чакалнята, там се чака поне 2 години и половина. Швеция например вече чака 9 години, нарочно, те така са решили. Сега е моментът да тръгнем нататък, защото това веднъж за винаги ще премахне темата България на първа скорост ли е, на втора ли е. Ние трябва да сме на първа скорост, това ни е шансът”, убеден е Дянков.

Бившият финансов министър коментира и заговорилата се през 2014 г. нужда България да стане част от Европейския банков орган, след като фалира банка КТБ. Дянков посочи, че още тогава този въпрос е обсъждан с Българската народна банка, но „тя е консервативна институция, в чийто интерес е това да не се случва, подчерта той, защото влизането в Банковия съюз значително ще намали влиянието й“.

Гешев: Защитата иска делото за „КТБ“ да стане политическо

Съдът даде ход на делото за фалита на КТБ

Дъщерята на Василев: Пеевски поиска КТБ

Цацаров: Не сме се отказали от Цветан Василев

„Случаят с КТБ показва, че ако бяхме част от Европейската система за банков надзор банката нямаше да влезе в несъстоятелност“, категоричен бе Дянков.

Бившият финансов министър заяви още, че следващите 5 години се очертават добри от икономическа гледна точка за Европа.

„Не предстои финансова криза в Европа. Икономически следващите 3 до 5 години ще са добри години за ЕС. И време е и България, и цяла Европа да помисли по-дългосрочно”, призова Дянков.

„Единственото предизвикателство, което имаме, е президентът Тръмп, но не толкова от икономическа гледна точка, а от тази на по-скоро зрелище, отколкото политика, която американският президент се опитва да прави спрямо Европейския съюз”, каза той. 

На Г 7 - напредък със САЩ за търговията, но разговорите продължават

ЕС: Не можем да се доверим на САЩ. Ответни мерки до месец

Що се отнася до срещата Тръмп-Ким Чен-Ун, Дянков заяви, че не очаква нищо „освен много шум”.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@