38

П ротест срещу строителството на АЕЦ „Белене“ се проведе пред парламента. Сред противниците бяха и от „Демократична България“, които внесоха в парламентарната комисия по енергетика декларация да се спре процедурата по рестартиране на проекта, предаде агенция БГНЕС.

Правителството не изпълни предписанията на Народното събрание от 2012 г. да се проучат условията за изграждане на парогазова централа в Белене. Нищо не беше направено и по проекта за Седми блок в АЕЦ „Козлодуй” със закупеното вече оборудване, отбелязват протестиращите.

Сред протестиращите бяха режисьорът Евгений Михайлов и екозащитникът Петко Ковачев, които коментираха, че

не са съгласни строителството на втора атомна без да е нужна на България.

Борисов: АЕЦ „Белене“ не е домати, ако не вземем мерки, отива за скрап

Екоминистърът даде "зелена светлина" за строежа на АЕЦ "Белене"

ГЕРБ иска да строи АЕЦ „Белене“ без държавно участие

Мартин Димитров, който е един от организаторите на протеста пък заяви: „ГЕРБ и БСП единодушно ще рестартират проекта. Което е огромна опасност за България - екологична, сеизмична и финансова“.

„България няма нужда от „Белене“ като производство на ток. Кой строи ядрена централа в сеизмично опасна зона?“, попита той, като допълни: „Смятам, че „Белене“ няма да бъде построена, но има опасност да се похарчат още милиарди“, каза още той.

Очаква се докладът за размразяването на строежа да се гледа от парламента в четвъртък.

Междувременно депутатът от ГЕРБ и член на енергийната комисия в парламента Александър Ненков и депутатът от БСП Атанас Костадинов коментираха казуса „Белене“ в „Здравей, България“ по NOVA.

„Трябва да намерим инвеститор, който да построи АЕЦ „Белене“ за своя сметка“,

заяви Ненков. „Докато колегите от БСП са включили в решението си тотална отмяна на мораториума, то в решението на ГЕРБ се дава мандат на енергийния министър и на правителството да преговарят при определени ясни условия – да се намери частен инвеститор, който е готов с наличното оборудване, което ние вече сме платили, да довърши проекта за своя сметка и да понесе целия риск“, поясни той.

Атанас Костадинов обаче не е съгласен: „Решението на колегите (от ГЕРБ – бел. ред.) ми звучи по следния начин – абсолютно за всичко от тук нататък отговаря министърът на енергетиката. Само преди 2-3 месеца бяхме свидетели на казуса „Има министър на енергетиката-няма министър на енергетиката“.

Искаме малко по-институционално да се подходи“.

„Ако свалим целия мораториум, както е в решението на БСП, това ще означава, че дори да няма инвеститор, държавата ще е принудена да осъществи проекта“, контрира Ненков. Според Костадинов обаче мораториумът трябва да отпадне, защото трябва да се даде ясен знак, че държавата иска този проект да има реален живот: „Сега сме абсолютно задължени да поставим нещата на реална основа. Трябва да се отвори врата“.

„До момента цялата история на този проект е еманация на влияние от политически решения, политическа ситуация. Идва време, когато политическата класа трябва да поиска прошка и извинение за това, че си играе с този проект“, смята той.

Още по темата вижте във видеото горе.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@