90

П арламентът препотвърди решението на Комисията по енергетика и даде мандат на министъра на енергетиката Теменужка Петкова да търси стратегически инвеститор за изграждането на АЕЦ „Белене“, предаде агенция БГНЕС.

Решението на депутатите предвижда проектът да бъде реализиран с намирането на стратегически инвеститор, на пазарен принцип и без държавни гаранции. Активите и пасивите ще бъдат отделени в отделно дружество, а министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще трябва да организира и контролира провеждането на преговори с потенциални инвеститори. Действията за разработването на процедурата трябва да бъдат предприети в срок до 31 октомври т. г., а министър Петкова има и задължението периодично да информира депутатите за хода на преговорите.

АЕЦ „Белене“ – да бъде или да не бъде

Борисов: АЕЦ „Белене“ не е домати, ако не вземем мерки, отива за скрап

Екоминистърът даде "зелена светлина" за строежа на АЕЦ "Белене"

Същевременно депутатите отхвърлиха предложението на лидера на БСП Корнелия Нинова, което предвиждаше централата да се построи от държавата със заем от Русия по модела на унгарска АЕЦ „Пакш 2”.

Решението, за което настояваха управляващите, е да се привлече частен инвеститор с участие на държавата от минимум 34%, съобразено с оценката на наличните в момента активи, пасиви и площадката в Белене.

БСП и ГЕРБ се съгласиха, че най-лошият вариант е нищо да не се прави със закупеното оборудване. Те обаче влязоха в спор дали днес трябва да се отмени и мораториумът за строителството на централата, за да се привлекат инвеститори. От „Обединени патриоти“ и „Воля“ също изразиха подкрепа за изграждането на централата. От ДПС посочиха, че няма как да подкрепят решение с неясен изход.

„Няма да има държавни гаранции и няма да има дългосрочни договори, които ще са в ущърб на българската държава.

Нека всичко да бъде на пазарен принцип, защото комунизмът си замина.

Тези опити за корупционни схеми, които бяха приети в тези управления преди десетилетия“, заяви лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на дебатите.

От своя страна енергийният министър Теменужка Петкова изрази задоволство от факта, че съществува консенсус по основния въпрос – намиране на решение и демонстриране на политическа воля за проекта АЕЦ „Белене“. „Това е най-важното. Аз съм изненадана, че темата, свързана с необходимостта от отмяна на решението на парламента от 2012 г. се превърна в основна и сякаш това е основната разлика между двете решения“, смята енергийният министър и подчерта, че на практика разлика в позициите няма.

Жельо Бойчев от левицата коментира, че с първа точка от проекторешението на управляващите се „връзват ръцете“ на правителството и се прави невъзможно проектът да бъде реализиран.

„С това решение се изразява недоверие към вас, г-жо министър“,

каза Бойчев. По думите му един инвеститор ще направи анализ на средата и ще види, че има решение на парламента, в което се твърди, че площадката е сеизмична, и с което се спира проектът. „Да не се отмени решението на парламента от март 2012 г. е лицемерие“, коментира Бойчев.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@