27

САЩ остават основният съюзник на Европа въпреки разногласията, но страните от ЕС не могат повече абсолютно да се доверяват на сегашната администрация във Вашингтон, заяви външният министър на Германия Хайко Маас в интервю за в. „Зюддойче цайтунг“.

„Повече не можем безусловно да разчитаме на Америка с това правителство“, каза германският дипломат №1.

„САЩ остават нашият най-близък партньор извън Европейския съюз, само че ние трябва отново да регулираме това партньорството . Това може да направи само уверена в себе си Европа“, отбеляза Маас. По неговите думи ЕС има нужда от „ясен дипломатически език“. „Има разногласия, които не можем просто да премълчим“, допълни германският политик и уточни, че има предвид отношенията както със САЩ, така и с Русия.

Кошмарен разговор между Макрон и Тръмп, Вашингтон мълчи

Напоследък отношенията между ЕС и САЩ значително се усложниха след редица решения на американския президент Доналд Тръмп. По-конкретно става дума за въвеждането на наказателните мита за вноса в САЩ на стомана и алуминий, включително от ЕС, а също и за излизането на Съединените щати от ядреното споразумение с Иран.

В едномесечен срок ЕС ще разработи ответни мерки на повишаването на митата за внос на стомана и алуминия от САЩ, заяви еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси пред френско радио.

Отговорът на света за митата на Тръмп

Тръмп заплашва, че ще блокира вноса на луксозни немски автомобили

Юнкер: Няма да преговаряме със САЩ с дамоклев меч, който виси над главите ни

„Необходимо е президентът на САЩ Доналд Тръмп да осъзнае, че неговите партньори са решителни. В Европейския съюз ние разработваме еквивалентни мерки в областта на митата. Ние инициирахме процедура за урегулиране на разногласията в рамките на Световната търговска организация (СТО), която ще продължи около един месец. И при завършеното на този месец ние ще въведем в действие еквивалентни мерки по отношение на редица стоки от САЩ, за да демонстрираме с това, че нямаме намерение да допускаме подобна ескалация на ситуацията [от страна на Тръмп]“,каза еврокомисарят.

“Напълно законно е от стнана на държавите, партньори на САЩ, по-конкретно Франция и Канада, на срещата на Голямата седморка, да бъдат приети решителни и мощни ответни мерки“, подчерта Московиси. При това еврокомисарят категорично отхвърли разглеждането на това противопоставяне като „търговска война“ . „Ние няма да се поддадем на съблазънта да водим търговски войни. Този термин не съответства на сегашната ситуация, тъй като нашите ответни мерки се предприемат в пълно съответствие със съществуващите закони по отношение на страни, водещи едностранчива политика“. Според Московиси „при възникването на търговска война губят всички участващи в нея страни“.

Едновременно с това еврокомисарят определи като „агресивни и незаконни“ действията на САЩ за увеличаване на вносните мита за стомана и алуминий. „Това е глупав, безполезен и незаконен конфликт около износа на стомана. Гледам без оптимизъм на ситуацията и предполагам, че след месец Тръмп пак няма да промени решението си.“

От 1 юни САЩ въведоха нови мита за вноса на стомана и алуминий – съответно 25% за стоманата и 10% за алуминия. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram