38

М инистърът на енергетиката Теменужка Петкова коментира пред журналисти в парламента решението на депутатите спорната АЕЦ „Белене“ да бъде изградена. „Ръцете на правителството по този проект са развързани и от тук нататък трябва да поработим доста сериозно, за да има наистина добри резултати за България“, каза тя.  

Петкова заяви, че от тук нататък

предстои изработване на процедура за избор на стратегически инвеститор.

„Важно е тя да е добре конструирана, максимално публична, прозрачна, с обективни критерии, които да дадат възможност за избор на най-добрата оферта“, каза министърът. „НЕК трябва да направи оценка на активите, които притежаваме по този проект“, уточни тя.

АЕЦ „Белене“ – да бъде или да не бъде

Борисов: АЕЦ „Белене“ не е домати, ако не вземем мерки, отива за скрап

Екоминистърът даде "зелена светлина" за строежа на АЕЦ "Белене"

„Да се надяваме, че инвеститорският интерес, който до момента е заявен, ще бъде препотвърден“, каза Петкова. Тя не пожела да каже кой е четвъртият инвеститор, който има интерес към проекта. По думите ѝ, централата може да бъде готова до 7-8 години.

В пленарна зала Теменужка Петкова благодари на депутатите за конструктивния дебат. Тя заяви, че остава с усещане, че

има консенсус по намерението да се намери решение на въпроса с АЕЦ „Белене“, който стои на дневен ред в българската енергетика повече от 37 години.

„Ситуацията от 2012 г. и днес е коренно различна“, обясни министърът. „През 2012 г. нямаше яснота за структурата на проекта. Нямахме яснота как ще приключи арбитражното дело. Политиката на ЕС в областта на енергетиката беше различна от днес“, каза още Петкова. „Друга разлика е наличието на реален инвеститорски интерес и то от компании, които са признати на световно ниво“, допълни тя.

„Никой от нас няма интерес да се връщаме назад, да търсим вина, трябва да гледаме напред и с общи усилия да се опитаме да направим нещо добро за България, което ще гарантира и нашата енергийна сигурност, и ще даде възможност парите, които българските данъкоплатци са вложили в проекта – над 3 млрд. лв., да бъдат използвани по предназначение“, коментира министър Петкова.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@