108

"От екологична гледна точка проектът за АЕЦ "Белене“ е спазил изцяло международното законодателство, включително и българското. Имаме всички необходими документи“, заяви пред NOVA министърът на околната среда и водите Нено Димов, с което потвърждава, че строителството на атомната електроцентрала е възможно.

"Щом има действаща оценка за въздействието, това означава, че от екологична гледна точка не е опасно да се построи АЕЦ "Белене”, заяви Димов.

В студиото на "Здравей, България“ темата коментираха и председателят на АБВ Румен Петков и председателят на Движение "България на гражданите" Димитър Делчев.

Президентът Радев в Русия, поиска "Български поток"

Румен Петков остава объркан защо през 2008 г. процесът по строежа беше спрян и защо сега правителството реши да рестартира проекта.

"Това е едно от малкото действия на правителството, които трябва да бъдат подкрепени“, все пак смята Петков.

Според председателя на АБВ пред страната ни има две възможности – България да излезе от клуба на ядрените държави, да влезе в зависимост от доставката на електроенергия, и втората – да направи решение, което ще гарантира между 40 000 и 50 000 работни места.

ГЕРБ иска да строи АЕЦ „Белене“ без държавно участие

Димитър Делчев пък намира като единствено обяснение за спирането и рестартирането на АЕЦ "Белене“ това, че тя отдавна е престанала да бъде икономически проект.

"Отдавна е политически такъв. Свързан е с това България да избере политически партньор, с който да го прави“, смята председателят на Движение "България на гражданите“.

Но подчерта и друго – че за хората от Северна България не е без значение къде ще се съхранява отработеното гориво.

"През 2017 г. България не е изпращала отработеното ядрено гориво, което е вредно за хората, за преработка в Русия”, обясни Делчев.

Икономист: С АЕЦ „Белене” взимат пари от Запад и ги дават на Изток

След протестите "за“ и "против“ строежа, новото обединение вдясно "Демократична България“ определи проекта като опасен и неизгоден, докато АБВ организира митинг в защита на новата централа. 

Многоброен протест пред сградата на президентството се събра тази вечер с искане да не се прави рестарт на проекта за изграждане на АЕЦ „Белене”. В контрапротест застанаха, представители на АБВ, които изтъкнаха какви биха били ползите от изграждането на новата мощност. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@