152

А мерикански астронавти никога не са стъпвали на Луната, твърди легендарният режисьор Стенли Кубрик.

Във видео заснето на 3 март 1999 г., но публикувано едва през тази година, Кубрик признава, че самият той е режисирал „кацането“ на спътника на Земята.

Документалният филм с изповедта на знаменития режисьор е направен от T. Патрик Мъри, само 4 дни преди смъртта на Кубрик, пише „Дейли Експрес“.

От близо 4 десетилетия кацането на американски астронавти на Луната дава поводи за теории на конспирациите. Съмнения пораждат както техническите трудности в осъществяването на подобна мисия, така и видео материалите от отразяването на събитието.

Официално на 21 юли 1969 г. американският астронавт Нийл Армстронг става първият човек стъпил на Луната, произнасяйки знаменитите думи: „Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството...“

Тридесет години по-късно Стенли Кубрик заявява пред Мъри, че иска да признае нещо. „Теоретиците на конспирацията бяха прави в този случай“, казва Кубрик.

„Извърших огромна измама на американската общественост, която сега ще разясня, включваща правителството на САЩ и НАСА, а именно, че кацанията на Луната са фалшифицирани и аз бях този, който засне фалшификациите“, признава Кубрик.

Той посочва, че в продължение на години не е можел да говори за това, тъй като е подписал декларация за конфиденциалност и работата му е била строго секретна.

„Правителството беше наясно с всичко и се възползва, за да прави измама, след измама, след измама“. Така Кубрик коментира общо шестте кацания на Луната от американски астронавти в периода 1969 - 1972 г.

Режисьорът заснел „2001: Космическа одисея“ признава, че се чувства както виновен, така и горд от работата си за НАСА. Той е работил в продължение на 16 месеца, на специално изградена сцена в Хънтсвил, Алабама, създавайки кадри за първото кацане на Луната.

„Не е тайна, че НАСА винаги е искала да изпълни това пророчество на Кенеди“, отговаря Кубрик на въпроса, как се е стигнало до цялата тази конспирация.

Той е поискал интервюто да не бъде публикувано най-малко 15 години след смъртта му.

Хората, които оспорват теорията на конспирацията твърдят, че руските спътници, наблюдаващи мисиите „Аполо“ щяха да засекат ако не е имало кацания на Луната и СССР щеше да използва фалшификацията като коз в студената война със САЩ.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@