118

И звънредната епидемична обстановка в страната остава до 15 юли. Решението прие Министерски съвет.

Здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че нови тежки мерки няма да се налагат, но ще се засили контрола по спазване на досега наложените.

"Силно ще завишим контрола, мерките трябва да се спазват", заяви Ананиев.

Пореден ден с рекорден брой случаи на коронавирус у нас

Предложението се базира не само на последните данни за разпространението на COVID-19, но и на задълбочен анализ на седмична и двуседмична основа за развитието на болестта, мотивира предложението здравният министър Кирил Ананиев.

Ангел Кунчев: Вирусът удря там, където не се спазват правилата

Анализът показва, че за последните 4 седмици – след 9 юни има значително завишаване на отчетените бройки на хората, които са носители или болни от коронавирус.

"Увеличихме броят на изследванията, вече има 36 лаборатории към лечебни здравни заведения и регионални здравни инспекции", посочи Ананиев, като допълни, че в последните две седмици пробите на ден са близо по 2 хиляди.

COVID-19 представлява сериозна опасност за общественото здраве, каза още Ананиев. 

"Безспорно мерките, които въведоха вършат резултат за здравето на хората", каза от своя страна премиерът Бойко Борисов, след като предложи на министрите кабинетът да подкрепи предложението на Ананиев.

"Професорите, лекарите явно не разбират. Колко пред мен щяха да си късат дипломите, че лятото заразата ще намалее. Не само не намаля, а ни заля", каза Бойко Борисов.

"Направихме всичко, за да не притесним и психически хората. Ето, спряхме и брифингите", посочи премиерът.

"Същевременно бяхме единствените, които дадохме на нашите футболисти да играят пред публика. А какво направи публиката – струпа се на куп, без маски", продължи Борисов и отбеляза: "Медиите си взимат информациите, не ние всяваме страх".

"Какво да демонстрират. Затова има тази рестрикция сега по 1000 души на сектор. Пак гледам, че не го спазват. Най-вероятно, ако така продължат, Кралев, ще затворим стадионите както в Испания, Германия, Франция, Испания, Италия. Явно когато направиш жест, той не се отчита", каза Борисов.

Борисов посочи също, че след отварянето на дискотеките положението е същото – мерките отново не се спазват. "Съжалявам, демокрацията е за дисциплинираните", отбеляза още министър-председателят.

Към 22 юни са регистрирани близо 9 млн. души носители на коронавируса, като има 468 257 души, които са починали в световен мащаб. В Европа – 1 511 801 случая на коронавирус, което е 16,9% от заболелите на територията на ЕС и 174 791 починали –процентът е 37,33%.

Това заяви малко по-късно на брифинг в Министерски съвет здравния министър Кирил Ананиев.

В България общо са 4 114 души, починали 208. имаме 130 нови случая и един нов случай на починал. От 9 юни се отчита значително повишение на дневно регистрираните случаи в страната.

От 27 май до 9 юни среднодневно случаите са 26. За периода от 10 до 23 юни среднодневните случаи са 84. В рамките на два двуседмични периода имаме увеличение от 3,2 пъти, посочи Ананиев. Увеличихме и броя на лабораториите, които изследват гражданите. Открити са 36 лаборатории в различни лечебни и здравни заведения. За първите две седмици се правеха около 1200 проби, сега се правят около 2000 проби. Завишава се интензивността на епидемичния процес и се увеличава разпространяването на коронавируса в страната ни, подчерта Ананиев.

Тревожно е увеличението на заболяванията сред медиците. Техният брой вече е 371, за последното денонощие имаме един смъртен случай и представлява 9.14% от общите случаи. Предприехме мерки за откриване източниците на инфекцията, идентифициране, карантиниране на близките контактни лица. причинителят на заболяването е вирус с неизяснен произход и неизвестна инфекциозност. Няма налични данни за изграждане на ефективен постимунизационен имунитет. COVID-19 представлява сериозна опасност за общественото здраве, добави Ананиев.

Днес внесох в МС проект на решение за удължаване на противоепидемичната обстановка до 15 юли. Ние няма да въведем нови или стари нови мерки от близкото минало. Но има важни мерки за спазване – забрана за влизане в страната и карантиниране на лица от държави с висок риск на заболяването, хигиена на ръцете, дистанция, дезинфекция, маски, шлемове на закрити обществени места, дистанционна форма на работа. Ограничаване събирането на голяма група от хора и провеждането на масови мероприятия, добави още Ананиев. 

Доц. Ангел Кунчев от своя страна каза, че все още има отделни клъстъри на заболяването, но има и възникване на нови случаи на отделни места в страна. В момента разпространението е смесено и клъстерно и дифузно.

Няма официална позиция за това, че България е ранно разпуснала мерките. Според него не е проблемът в отпадането на мерки, а в контрола върху тях. Там, където не са спазени, веднага след това, ако е имало носител, се образува нов клъстер на заболяването.

На въпрос за детските градини Ананиев заяви, че там е създадена необходимата организация за дистанция в отделните групи и са дадени инструкции на персонала, които трябва да предприемат мерки да няма струпвания. За сега няма притенителна информация за нещо, което се е случило в детските градини.

За ресторантите се спазва отстояние на не по-малко от метър и половина, Посетителите трябва да са четирима на маса. По лична преценка клиентът може доброволно да си сложи маска, но персоналът задължително трябва да носи маска, шлем или друго предпазно средство.

Доц. Кунчев допълни, че ако разстоянието между хората е малко на различни събирания и те имат интензивен контакт, и не носят лични предпазни средства, има риск. Поради което той подкрепя призива на МОН да бъдат отложени баловете. Защото не става въпрос само за учениците, а за големи групи родственици, които се събира. Рискът не е за децата, а за семействата, каза доц. Кунчев. Той призова доколкото е възможно баловете или да бъдат отлагани или провеждани по начин, по който се спазват мерките.

Предстои разговор с министъра на образованието, след който ще стане ясно дали ще се допълва заповедта за провеждане на баловете, допълни министър Ананиев.

Той заяви също, че има риск и в парламента, където седалките са на 20-30 см. Ще трябва да се проведе разговор с ръководството на НС, което има идеи за форми на участие в заседания и форми на гласуване, за да се избегне този риск, заяви министърът.

Ананиев обаче беше категоричен - който е без маска, макар и депутат, ще бъде санкциониран. (Днес имаше случаи на народни представители без предпазни средства, въпреки че те са задължителни на закрити места, а глобите са от 300 до 1000 лева.)

"Какво да кажа, ще бъде откровен - рискова е средата в парламента, разстоянието между седалките е може би не повече от 20-30 см. А и като се сложат лактите един до друг, става още по-малко. Ще се проведе разговор с ръководството на Народното събрание, те имат някакви идеи за форми на участие в заседание, форми на гласуване, за да се избегне риска", каза министър Ананиев.

"Много са близко, на заседание на Министерски съвет имаме маневреност, в която да сме на по-голямо разстояние, но там това е невъзможно, седалките са неподвижни, тоест трябва да се измисли организация за присъствие, за да се осигури поне седалка разстояние между народните представители", продължи той.

"Няма прошка за никой, санкции за всички, които нарушават правилата", категоричен бе той по повод законотворците без маски в пленарната зала днес.

Той отново повтори, че не са известни още всички форми на вируса и може да сме с маски и на два-три метра и пак да се появи заразяване.

Доц. Ангел Кунчев уточни, че все още няма научни доказателства, че вирусът е започнал да намалява.

На заседанието на Министерския съвет здравният министър Кирил Ананиев посочи и основните изводи: причинителят е вирус с неизяснен произход и инфекциозност.

"Няма данни за изграден ефективен имунитет. COVID-19 нанася сериозна опасност за обществото - асимптомен вирусоносител може също да е източник на заболяването, а не само заразен. Няма ваксина, нито специфична профилактична мярка", настоя той.

Той се зарече, че властите няма да налагат нови или стари тежки мерки.

"Ще заложим на тези, които прилагаме и в момента.

Основно:

забрана за влизане в България или карантиниране на лица от определени държави

хигиена

дезинфекция

маски за закрити обществени места

дистанционна работа

ограничаване на събирането на групи хора и масови мероприятия

"Силно ще завишим контрола. Новата най-важна насока – много строг и повсеместен контрол", подчерта министърът.

Кирил Ананиев каза още, че има аргументи размерът на глобата, която се налага на хората без предпазни маски в градския транспорт, да стане по-поносим.

Наистина има аргументи за по-поносими, но събираеми приходи от глоби, допълни министърът, като направи уговорката, че целта не е да се събират приходи от глоби, а хората да спазват мерките, за да няма разпространение на коронавируса.

Министър Ананиев съобщи, че вчера със столичния кмет Йорданка Фандъкова е била обсъдена темата за евентуалното намаляване на размера на глобата и допълни, че е поел ангажимент този разговор да се състои първо в МС, а след това и в парламентарната комисия по здравеопазване.

Щабът ще поиска удължаване на извънредната епидемична обстановка

Маските отново стават задължителни

Нов ръст на случаи на COVID-19, 8 души са починали

Гришо отказал да се тества за COVID-19, зверска атака срещу него

Актуални данни за разпространението на COVID-19 по света можете да намерите тук.

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

Коментари 118
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

118 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Максуел носи дрехи от хартия срещу опит за самоубийство

Максуел носи дрехи от хартия срещу опит за самоубийство

Свят Преди 22 минути

Има явни притеснения, че тя може да навреди на себе си или че други затворници може да се опитат да я нападнат

COVID-19: РЗИ проверява заведения и молове в София

COVID-19: РЗИ проверява заведения и молове в София

Теми в развитие Преди 2 часа

Поводът е драстичният скок на нови случаи на заразени с коронавирус

Учени установиха нов симптом на COVID-19

Учени установиха нов симптом на COVID-19

Теми в развитие Преди 4 часа

Учените подчертават, че това са само първите стадии на изследването

Джони Деп в съда: Никога не съм удрял жена

Джони Деп в съда: Никога не съм удрял жена

Любопитно Преди 4 часа

Деп твърди, че обвиненията, повдигнати от Хърд са „измама”

Без забрана за пристигащите от 70 страни във Великобритания

Без забрана за пристигащите от 70 страни във Великобритания

Теми в развитие Преди 5 часа

Милиони британци ще могат да отидат на лятна ваканция, без да се налага се поставят под карантина след завръщането си

Нидерландия изправя Русия на съд заради полет MH17

Нидерландия изправя Русия на съд заради полет MH17

Свят Преди 6 часа

Роднините на нидерландски жертви подадоха жалба с искане Русия да поеме отговорност за инцидента, който уби всички на борда

Майкъл Джаксън

Майкъл Джаксън се страхувал от убийство дни преди смъртта му

Любопитно Преди 6 часа

Това разкрива таен дневник на Краля на поп музиката

От 14 юли - в Гърция само с негативен текст за COVID-19

От 14 юли - в Гърция само с негативен текст за COVID-19

Свят Преди 7 часа

Това е една от допълнителните мерки, взети по време на заседанието на гръцкия премиер с ресорните министри

<p>След Брекзит: &quot;Пожарен&quot; фонд, предупреждение за бизнеса&nbsp;</p>

ЕС с "пожарен" фонд за последиците от Брекзит, Барние предупреди бизнеса

Свят Преди 8 часа

Очаква се правителството на Борис Джонсън да представи преразгледани планове за своята гранична политика през следващата седмица

Дигиталната реклама в България надхвърли 122 млн. лева

Дигиталната реклама в България надхвърли 122 млн. лева

България Преди 8 часа

19,4% e ръстът на нетния обем на инвестициите, според проучването AdEx 2019 на IAB България

"Пътна полиция" с акция срещу високата скорост

"Пътна полиция" с акция срещу високата скорост

България Преди 10 часа

Ще се извършват и проверки и за шофиране след употребата на алкохол и наркотици

Къде мобилният интернет е най-скъп и къде най-евтин

Къде мобилният интернет е най-скъп и къде най-евтин

Технологии Преди 11 часа

Има ясно разделение между страните по отношение на цените на мобилните данни

Затварят за свиждания социалните услуги с целодневна грижа

Затварят за свиждания социалните услуги с целодневна грижа

България Преди 11 часа

Близките на настанените ще могат да получават информация по телефон, електронна поща или друг, изключващ директен контакт

„Излекувани“ в „Темата на NOVA“

„Излекувани“ в „Темата на NOVA“

България Преди 11 часа

Истории от първо лице за живота след коронавируса

Интересът към компютрите се завръща, но за кратко

Интересът към компютрите се завръща, но за кратко

Технологии Преди 11 часа

Покупките на нови устройства се увеличават въпреки пандемията

<p>Прокуратурата откри нарушения при строежа на небостъргачa &quot;I tower&quot;</p>

Прокуратурата откри нарушения при строежа на небостъргачa "I tower" в столицата

България Преди 11 часа

Издадени са две заповеди за спиране на изпълнението на строежите

Николов: Кандидатстване само с матура е шанс за висшето ни образование

Николов: Кандидатстване само с матура е шанс за висшето ни образование

България Преди 11 часа

Онлайн формата на подготовка е особено подходяща и за системата на обучението през целия живот