118

И звънредната епидемична обстановка в страната остава до 15 юли. Решението прие Министерски съвет.

Здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че нови тежки мерки няма да се налагат, но ще се засили контрола по спазване на досега наложените.

"Силно ще завишим контрола, мерките трябва да се спазват", заяви Ананиев.

Пореден ден с рекорден брой случаи на коронавирус у нас

Предложението се базира не само на последните данни за разпространението на COVID-19, но и на задълбочен анализ на седмична и двуседмична основа за развитието на болестта, мотивира предложението здравният министър Кирил Ананиев.

Ангел Кунчев: Вирусът удря там, където не се спазват правилата

Анализът показва, че за последните 4 седмици – след 9 юни има значително завишаване на отчетените бройки на хората, които са носители или болни от коронавирус.

"Увеличихме броят на изследванията, вече има 36 лаборатории към лечебни здравни заведения и регионални здравни инспекции", посочи Ананиев, като допълни, че в последните две седмици пробите на ден са близо по 2 хиляди.

COVID-19 представлява сериозна опасност за общественото здраве, каза още Ананиев. 

"Безспорно мерките, които въведоха вършат резултат за здравето на хората", каза от своя страна премиерът Бойко Борисов, след като предложи на министрите кабинетът да подкрепи предложението на Ананиев.

"Професорите, лекарите явно не разбират. Колко пред мен щяха да си късат дипломите, че лятото заразата ще намалее. Не само не намаля, а ни заля", каза Бойко Борисов.

"Направихме всичко, за да не притесним и психически хората. Ето, спряхме и брифингите", посочи премиерът.

"Същевременно бяхме единствените, които дадохме на нашите футболисти да играят пред публика. А какво направи публиката – струпа се на куп, без маски", продължи Борисов и отбеляза: "Медиите си взимат информациите, не ние всяваме страх".

"Какво да демонстрират. Затова има тази рестрикция сега по 1000 души на сектор. Пак гледам, че не го спазват. Най-вероятно, ако така продължат, Кралев, ще затворим стадионите както в Испания, Германия, Франция, Испания, Италия. Явно когато направиш жест, той не се отчита", каза Борисов.

Борисов посочи също, че след отварянето на дискотеките положението е същото – мерките отново не се спазват. "Съжалявам, демокрацията е за дисциплинираните", отбеляза още министър-председателят.

Към 22 юни са регистрирани близо 9 млн. души носители на коронавируса, като има 468 257 души, които са починали в световен мащаб. В Европа – 1 511 801 случая на коронавирус, което е 16,9% от заболелите на територията на ЕС и 174 791 починали –процентът е 37,33%.

Това заяви малко по-късно на брифинг в Министерски съвет здравния министър Кирил Ананиев.

В България общо са 4 114 души, починали 208. имаме 130 нови случая и един нов случай на починал. От 9 юни се отчита значително повишение на дневно регистрираните случаи в страната.

От 27 май до 9 юни среднодневно случаите са 26. За периода от 10 до 23 юни среднодневните случаи са 84. В рамките на два двуседмични периода имаме увеличение от 3,2 пъти, посочи Ананиев. Увеличихме и броя на лабораториите, които изследват гражданите. Открити са 36 лаборатории в различни лечебни и здравни заведения. За първите две седмици се правеха около 1200 проби, сега се правят около 2000 проби. Завишава се интензивността на епидемичния процес и се увеличава разпространяването на коронавируса в страната ни, подчерта Ананиев.

Тревожно е увеличението на заболяванията сред медиците. Техният брой вече е 371, за последното денонощие имаме един смъртен случай и представлява 9.14% от общите случаи. Предприехме мерки за откриване източниците на инфекцията, идентифициране, карантиниране на близките контактни лица. причинителят на заболяването е вирус с неизяснен произход и неизвестна инфекциозност. Няма налични данни за изграждане на ефективен постимунизационен имунитет. COVID-19 представлява сериозна опасност за общественото здраве, добави Ананиев.

Днес внесох в МС проект на решение за удължаване на противоепидемичната обстановка до 15 юли. Ние няма да въведем нови или стари нови мерки от близкото минало. Но има важни мерки за спазване – забрана за влизане в страната и карантиниране на лица от държави с висок риск на заболяването, хигиена на ръцете, дистанция, дезинфекция, маски, шлемове на закрити обществени места, дистанционна форма на работа. Ограничаване събирането на голяма група от хора и провеждането на масови мероприятия, добави още Ананиев. 

Доц. Ангел Кунчев от своя страна каза, че все още има отделни клъстъри на заболяването, но има и възникване на нови случаи на отделни места в страна. В момента разпространението е смесено и клъстерно и дифузно.

Няма официална позиция за това, че България е ранно разпуснала мерките. Според него не е проблемът в отпадането на мерки, а в контрола върху тях. Там, където не са спазени, веднага след това, ако е имало носител, се образува нов клъстер на заболяването.

На въпрос за детските градини Ананиев заяви, че там е създадена необходимата организация за дистанция в отделните групи и са дадени инструкции на персонала, които трябва да предприемат мерки да няма струпвания. За сега няма притенителна информация за нещо, което се е случило в детските градини.

За ресторантите се спазва отстояние на не по-малко от метър и половина, Посетителите трябва да са четирима на маса. По лична преценка клиентът може доброволно да си сложи маска, но персоналът задължително трябва да носи маска, шлем или друго предпазно средство.

Доц. Кунчев допълни, че ако разстоянието между хората е малко на различни събирания и те имат интензивен контакт, и не носят лични предпазни средства, има риск. Поради което той подкрепя призива на МОН да бъдат отложени баловете. Защото не става въпрос само за учениците, а за големи групи родственици, които се събира. Рискът не е за децата, а за семействата, каза доц. Кунчев. Той призова доколкото е възможно баловете или да бъдат отлагани или провеждани по начин, по който се спазват мерките.

Предстои разговор с министъра на образованието, след който ще стане ясно дали ще се допълва заповедта за провеждане на баловете, допълни министър Ананиев.

Той заяви също, че има риск и в парламента, където седалките са на 20-30 см. Ще трябва да се проведе разговор с ръководството на НС, което има идеи за форми на участие в заседания и форми на гласуване, за да се избегне този риск, заяви министърът.

Ананиев обаче беше категоричен - който е без маска, макар и депутат, ще бъде санкциониран. (Днес имаше случаи на народни представители без предпазни средства, въпреки че те са задължителни на закрити места, а глобите са от 300 до 1000 лева.)

"Какво да кажа, ще бъде откровен - рискова е средата в парламента, разстоянието между седалките е може би не повече от 20-30 см. А и като се сложат лактите един до друг, става още по-малко. Ще се проведе разговор с ръководството на Народното събрание, те имат някакви идеи за форми на участие в заседание, форми на гласуване, за да се избегне риска", каза министър Ананиев.

"Много са близко, на заседание на Министерски съвет имаме маневреност, в която да сме на по-голямо разстояние, но там това е невъзможно, седалките са неподвижни, тоест трябва да се измисли организация за присъствие, за да се осигури поне седалка разстояние между народните представители", продължи той.

"Няма прошка за никой, санкции за всички, които нарушават правилата", категоричен бе той по повод законотворците без маски в пленарната зала днес.

Той отново повтори, че не са известни още всички форми на вируса и може да сме с маски и на два-три метра и пак да се появи заразяване.

Доц. Ангел Кунчев уточни, че все още няма научни доказателства, че вирусът е започнал да намалява.

На заседанието на Министерския съвет здравният министър Кирил Ананиев посочи и основните изводи: причинителят е вирус с неизяснен произход и инфекциозност.

"Няма данни за изграден ефективен имунитет. COVID-19 нанася сериозна опасност за обществото - асимптомен вирусоносител може също да е източник на заболяването, а не само заразен. Няма ваксина, нито специфична профилактична мярка", настоя той.

Той се зарече, че властите няма да налагат нови или стари тежки мерки.

"Ще заложим на тези, които прилагаме и в момента.

Основно:

забрана за влизане в България или карантиниране на лица от определени държави

хигиена

дезинфекция

маски за закрити обществени места

дистанционна работа

ограничаване на събирането на групи хора и масови мероприятия

"Силно ще завишим контрола. Новата най-важна насока – много строг и повсеместен контрол", подчерта министърът.

Кирил Ананиев каза още, че има аргументи размерът на глобата, която се налага на хората без предпазни маски в градския транспорт, да стане по-поносим.

Наистина има аргументи за по-поносими, но събираеми приходи от глоби, допълни министърът, като направи уговорката, че целта не е да се събират приходи от глоби, а хората да спазват мерките, за да няма разпространение на коронавируса.

Министър Ананиев съобщи, че вчера със столичния кмет Йорданка Фандъкова е била обсъдена темата за евентуалното намаляване на размера на глобата и допълни, че е поел ангажимент този разговор да се състои първо в МС, а след това и в парламентарната комисия по здравеопазване.

Щабът ще поиска удължаване на извънредната епидемична обстановка

Маските отново стават задължителни

Нов ръст на случаи на COVID-19, 8 души са починали

Гришо отказал да се тества за COVID-19, зверска атака срещу него

Актуални данни за разпространението на COVID-19 по света можете да намерите тук.

Коментари 118
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

118 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

.

Нов антирекорд на избирателната активност очакват социолози

Избори 2022 Преди 1 час

Очакванията на хората са със сигурност за съставяне на кабинет

<p>Русия: Това е абсолютно безпрецедентна ситуация</p>

Огромна газова авария под Балтийско море: Може да е саботаж

Свят Преди 2 часа

Песков не изключи възможността разрушаването на тръбите по газопровода да са резултат от саботаж

"Подценявали сме риска": Катастрофален сценарий за Европа

"Подценявали сме риска": Катастрофален сценарий за Европа

Любопитно Преди 3 часа

Ако не се приложат бързи и ефективни мерки, сушата може да се превърне в норма до средата на века

.

Учени алармират за ръст на зоонозните заболявания

Свят Преди 3 часа

Глобалното затопляне води до ръст на зоонозните заболявания, предупреждава турски експерт

„Тайният син“ на Камила и Чарлз обиден, че останал без титла

„Тайният син“ на Камила и Чарлз обиден, че останал без титла

Любопитно Преди 4 часа

56-годишният aвстралиец твърди, че е готов да съди "родителите" си

<p>Медицински пробив в бъбречните трансплантаци&nbsp;</p>

Медицински пробив в съхранението на бъбреци за трансплантации

Технологии Преди 4 часа

Учени изобретиха нов метод за съхранение на бъбреци за трансплантации

Украйна

Бежанците от Украйна са увеличили населението на Германия до исторически максимум

Свят Преди 4 часа

Жените са се увеличили с 1,2 на сто, значително повече от мъжете (с 0,8 на сто), тъй като предимно жени и деца са избягали от войната в Украйна

<p>Луиза Григорова:&nbsp;Не можеш да спасиш всички</p>

"Никой не е очаквал това": Луиза Григорова с разкрития за ролята си в "С рeка на сърцето"

Любопитно Преди 4 часа

Tя сподели през какви предизвикателства преминава героинята ѝ в интервю за Vbox7

Авторът на „Водна паша“ Павел Койчев: Оцеляваме - това е оптимизъм

Авторът на „Водна паша“ Павел Койчев: Оцеляваме - това е оптимизъм

България Преди 4 часа

Според него оптимизмът в творбата му се дължи именно на неговия характер

<p>Певица съсипа сватбата на&nbsp;бившия си&nbsp;(ВИДЕО)</p>

Певица случайно се озова на сватбата на бившия си и съсипа тържеството (ВИДЕО)

Любопитно Преди 5 часа

Александра Стар сподели цялата история с последователите си в TikTok

с

Шофьор загина при катастрофа в Плевенско

България Преди 5 часа

Установено е, че водачът на автомобила се е блъснал трактор с влекач

Безопасността и здравето са сред най-важните ценности на работното място

Безопасността и здравето са сред най-важните ценности на работното място

България Преди 5 часа

„Дънди Прешъс Металс Челопеч“ е отличник в две категории на годишните награди на минерално-суровинния бранш

.

Бурни реакции на недоволство след освиркването на мача България - РСМ

Свят Преди 5 часа

Местните медии и държавни институции излязоха с позиция относно унизителното действие спрямо страната ни

<p>Внимание! Това са най-опасните дни&nbsp;през октомври</p>

Бъдете внимателни! Шест опасни дни дебнат през октомври

Любопитно Преди 5 часа

Те ще бъдат съсредоточени в края на месеца

Русия реши да не излъчи кандидат за "Оскарите"

Русия реши да не излъчи кандидат за "Оскарите"

Любопитно Преди 6 часа

Американската киноакадемия ще връчи за 95-и път наградите на 12 март 2023 г.

д

Четири украински области, които са напът да бъдат анексирани от Русия

Свят Преди 6 часа

Вижте някои ключови подробности за тези области