22

В ариантът на SARS-CoV-2 Омикрон, за който светът научи на 24 ноември 2021 г., се разпространи бързо сред хората в над 130 държави и буквално взриви системите, отчитащи броя на новите случаи, покачвайки нивата до недостигани при никоя от предишните вълни на пандемията стойности.

По данни на Европейския център за контрол и превенция на заболяванията (ECDC) Омикрон е единственият доминиращ в момента вариант на SARS-CoV-2, който предизвиква безпокойство, каза в интервю за БТА проф. д-р Радостина Александрова от Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей към Българската академия на науките.

Проф. Огнян Кунчев с прогноза за COVID-19 през март

Проучванията разкриват, че успешното предаване на Омикрон от човек на човек се дължи на

изплъзването му (в някаква степен) от имунния отговор на преболедували и ваксинирани срещу COVID-19. Тази му способност с основание привлича вниманието на учените. Причината е, че чрез S-белтъка вирусът разпознава своята "входна врата" върху клетката (рецепторът АСЕ2) и взаимодействайки с нея, поставя началото на инфекцията, напълно обяснимо, същият този S-белтък е и основната мишена, срещу която организмът ни изработва неутрализиращи антитела.

Какво да правим, ако се заразим с Омикрон: Шест полезни съвета

Микробиолог: След Омикрон идва краят на пандемията

Така мутациите в него са нож с две остриета. От една страна те помагат на вируса да бяга от антитяловия имунен отговор, но от друга може да му попречат да се свърже с рецептора. Омикрон се справя удивително добре с това предизвикателство. Съдържащите се в него мутации (а те са повече от 50 и над 30 от тях са в S-белтъка) взаимно си помагат, демонстрирайки на практика, че съвместното им действие е нещо много повече от сбора на индивидуалните им особености, обясни проф. Александрова.

Какво означава "ваксинален пробив" и от какво зависи

От обявяването на Омикрон за вариант на безпокойство (ноември 2022 г.) до момента COVID-19 е причинил смъртта на половин милион души.

Проф. Радостина Александрова каза, че в информация за COVID-19, на 10 февруари 2022 г., ECDC за първи път отбеляза, че Омикрон се свързва с намалена тежест на клиничната картина. Този вариант се размножава по-активно в горните дихателни пътища в сравнение с варианта Делта. Едно от обясненията е, че след свързването с рецептора АСЕ2, Омикрон предпочита да използва път за проникване в клетката, различен от този при останалите варианти.

Учен: Това е най-големият риск за света в момента 

Според друга хипотеза

Омикрон се нуждае от по-високо ниво на изява на молекулата АСЕ2, каквото е налично именно в горните отдели на дихателната система. Здравните институции обаче предупреждават, че заболяване с по-малка тежест не означава автоматично леко заболяване и Омикрон може да е сериозен проблем за уязвими групи хора.

"Няма да се ваксинираме. Това си е наш личен риск!"

По данни на СЗО от 8 февруари 2022 г.

в седмицата преди това броят на регистрираните нови случаи на инфекции със SARS-CoV-2 е около 19 милиона, а 68 000 души са загубили живота си. От обявяването на Омикрон за вариант на безпокойство (ноември 2022 г.) до момента COVID-19 е причинил смъртта на половин милион души, принос за което имат всички варианта на вируса, включително доминиращият до скоро вариант Делта, каза вирусологът.

Доклад на Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ (CDC)

от 28 януари 2022 г. съобщава, че в условията на Омикрон честотата на посещенията на спешно отделение (87 на 1000 случая), хоспитализациите (27 на 1000 случая) и смъртните случаи (9 на 1000 случая) е по-ниска от наблюдаваната през пиковите периоди през зимата на 2020-2021 г. (стойностите са съответно 92, 68 и 16) и по време на предизвиканата от варианта Делта вълна (съответно 167, 78 и 13). Въпреки това, случаите и хоспитализацията поради COVID-19 през януари 2022 г. са били най-високи от началото на пандемията, подхранвани от бързото разпространение на варианта Oмикрон (доклад на CDC от 11 февруари 2022 г.).

Имат ли доживотен имунитет преболедувалите COVID-19

Смъртните случаи също достигат високи стойности. При пациентите, хоспитализирани с COVID-19 по време на вълната от Омикрон, болничният престой и времето прекарано в интензивно отделение са били по-кратки. Обяснението се дължи не само на особеностите на варианта, но и на обхвата на ваксинацията и приемането на бустерна доза сред отговарящите на условията за това хора. Към 10 февруари 2022 г. 64,3 процента от населението на САЩ, са получили първична серия от ваксина срещу COVID-19, съобщи проф. Александров.

Сигурни признаци, че сте прекарали COVID-19

Според Световната здравна организация твърде рано е да се обявява победа над коронавируса, защото се проследяват още няколко варианта на Омикрон

Според експертите от Световната здравна организация твърде рано е да се обявява победа над коронавируса - има няколко варианта на Омикрон, чието поведение се проследява в момента. Специално внимание сред тях заслужава подвариантът ВА.2., за който има данни, че се разпространява с 30 процента по-добре от изходния ВА.1., особено сред членовете на едно и също домакинство, подчерта проф. Александрова.

Тя обясни, че BA.1 и BA.2 споделят 32 мутации, но се различават по 28 - различията между тях не са достатъчно отчетливи, за да може ВА.2 да получи "статут" на отделен вариант. "Разстоянието" между BA.1 и BA.2 обаче е по-голямо отколкото това между изходния вариант на SARS-CoV-2, изолиран в град Ухан в края на 2019 г., и варианта Алфа. Благодарение на съдържаща се в него специфична мутация, родителският Омикрон може да бъде разпознат още при PCR тест, а последващото разчитане на целия геном на вируса (секвениране) подвърждава резултата. Тази мутация липсва при ВА.2, поради което специалистите находчиво му поставиха наименованието "стелт Омикрон" (stealth - потаен, англ.), тъй като подобно на преобладаващата част от вариантите на SARS-CoV-2 може да бъде разпознат само чрез секвениране на генома.

Подвариантът ВА.2 е достигнал до поне 69 държави.

Дания преживя един от най-ранните скокове в разпространението на този подвариант. В края на януари 2022 г. ВА.2 представлява почти половината от случаите на SARS-CoV-2 в тази страна - на 27 януари 2022 г. бяха отчетени рекордните 45 000 нови случая (средно за период от 7 дни). Добрата новина е, че това не беше последвано от драматично увеличаване на броя на хоспитализираните и смъртните случаи. В Дания повече от 80 процента от населението е ваксинирано срещу COVID-19, а над 60 процента са с трета доза, отбеляза вирусологът.

Предполага се, че ВА.2 е "направил" по-добър "избор" на броя и вида на мутациите в сравнение с ВА.1,

което му позволява да се справя още по-успешно с баланса между бягство от антитела и способност за предаване от човек на човек. Все още не разполагаме с данни за тежестта на клиничната картина на ВА.2, каза проф. Радостина Александрова.

Тя съобщи, че към 3 февруари 2022 г. в света са доказани по-малко от 400 случая на инфекция с ВА.3. Предполага се, че този подвариант е стъпил в поне 19 държави. ВА.3 носи 33 мутации в S-белтъка, който изгражда шипчетата на вируса. 31 от тях споделя с ВА.1, а останалите две - с ВА.2. Тежестта на предизвиканото от ВА.3 заболяване, както и ефективността на ваксините срещу него, са обект на проучване. Допуска се, че причина за по-бавното му разпространение е липсата в него на 6 мутации, които се съдържат в ВА.1.

Надеждата на учените е, че COVID-19 постепенно ще се превърне в ендемично заболяване, но към момента не може да се предвиди как ще продължи еволюцията на SARS-CoV-2

Няма как да предвидим в каква посока ще продължи еволюцията на SARS-CoV-2. Вариантът Омикрон се различава значително от всички останали варианти, а произходът му все още не е изяснен. Обект на проучване са различни хипотези, сред които постепенно натрупване на мутации (изчислено е, че SARS-CoV-2 се изменя със скорост от 2 мутации на месец); продължителна инфекция на човек (или хора) със сериозен имунен дефицит; настъпване на промени при циркулацията му сред животни; рядко генетично събитие (рекомбинация), при което едновременното заразяване на една и съща клетка с два различни коронавируса позволява обмен на генетична информация между тях.

Тази държава отмени маските на закрито, вижте защо

Все още не знаем как точно стои въпросът с продължителния COVID след инфекция с Омикрон,

но това е тема, която все по-често ще фокусира вниманието ни. Надеждата е COVID-19 постепенно да се превърне в ендемично заболяване. Да не забравяме обаче, че маларията също е ендемична, но отнема живота на 600 000 души годишно, немалка част от които деца. А ендемичният грип ежегодно причинява смъртта на до 72 000 жители на Европа, отбеляза вирусологът.

След две години в пандемия целият свят очаква с нетърпение да се завърне към нормалния си начин на живот.

SARS-CoV-2 очевидно ще остане с нас. Със знанията, които имаме и продължаваме да надграждаме, с натрупания опит, с поставени над 10 милиарда дози ваксини срещу COVID-19 и с огромен брой хора, които са се срещали с вируса, ние определено държим в ръцете си мощни инструменти, с които да продължим напред. От нас зависи как ще ги използваме и усъвършенстваме, коментира проф. Радостина Александрова.

Коментари 22
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

22 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Стажът във Vivacom: Менторите не показват пътя, а вдъхновяват младежите сами да го открият

Стажът във Vivacom: Менторите не показват пътя, а вдъхновяват младежите сами да го открият

Любопитно Преди 57 минути

Вижте кариерното развитие на двама ментори, стартирали от стажанти в компанията

<p>Ако не си посрещал изгрева там, не знаеш какво е парти</p>

Ако не си посрещал изгрева със Solar Summer поне веднъж, не знаеш какво е парти култура

Любопитно Преди 1 час

След няколкогодишно прекъсване Yalta Club w/ Solar Summer се завръщат в Слънчев бряг

Нов пакет помощи за Украйна в Министерски съвет

Нов пакет помощи за Украйна в Министерски съвет

България Преди 1 час

България подкрепя целия пакет от мерки за подпомагане на Украйна

Каква е цената на "бързата мода"

Каква е цената на "бързата мода"

България Преди 2 часа

Носенето на дрехи, закупени от онлайн платформи, може да доведе до здравословни проблеми

Те знаеха, че ще бъдат известни: 10 звезди, който предсказаха съдбата си

Те знаеха, че ще бъдат известни: 10 звезди, който предсказаха съдбата си

Любопитно Преди 2 часа

Вижте кои звезди винаги са знаели, че ще бъдат популярни

Задържаха мъж за палеж на седем къщи

Задържаха мъж за палеж на седем къщи

България Преди 2 часа

Обвиняемият е задържан за срок до 72 часа

Вижте как ще изглеждат новите влакове на Софийското метро

Вижте как ще изглеждат новите влакове на Софийското метро

България Преди 2 часа

От Skoda пуснаха кадри на 8-те влака, предвидени за експлоатация в столицата

Пожар гори в землището на пазарджишкото село Овчеполци

Пожар гори в землището на пазарджишкото село Овчеполци

България Преди 3 часа

Запалили са се сухи треви, храсти и стърнища

Земетресение в Черно море между България и Румъния

Земетресение в Черно море между България и Румъния

Свят Преди 3 часа

Трусът е станал в 12:43 ч. българско време

„И просто ей така...“: Ким Катрал отрече слуховете, че ще се завърне в сериала

„И просто ей така...“: Ким Катрал отрече слуховете, че ще се завърне в сериала

Любопитно Преди 3 часа

Слуховете за завръщането на Катрал в сериала се засилиха, след като се появи във финала на сезон 2

"Възраждане": Единствено остава да разберем кога ще са следващите избори

"Възраждане": Единствено остава да разберем кога ще са следващите избори

България Преди 3 часа

От партията коментираха връщането на втория и предстоящото връчване на третия мандат

БСП призова президента за нови консултации преди третия мандат

БСП призова президента за нови консултации преди третия мандат

България Преди 3 часа

Социалистите ще направят опит за експертен кабинет, ако президентът избере тях

<p>Евентуалното завръщане на Тръмп ще направи това още по-сложна задача</p>

Войната в Газа – голямото предизвикателство пред отношенията между САЩ и Израел

Свят Преди 3 часа

Докато критиките срещу Израел се засилват, международната общност не спира да призовава за прекратяване на огъня в Газа

Агенцията за търговия и развитие на САЩ си партнира с България за увеличаване на преноса на електроенергия в Югоизточна Европа

Агенцията за търговия и развитие на САЩ си партнира с България за увеличаване на преноса на електроенергия в Югоизточна Европа

България Преди 4 часа

Безвъзмездната помощ на USTDA ще финансира предпроектно проучване за оценка на разширяването на преносната мрежа

Сигнал за бомба на Летище София вдигна на крак службите за сигурност

Сигнал за бомба на Летище София вдигна на крак службите за сигурност

България Преди 4 часа

След проверка било установено, че се касае за забравен багаж

Съветът на ЕС удължи икономическите санкции срещу Русия

Съветът на ЕС удължи икономическите санкции срещу Русия

Свят Преди 4 часа

Те включват ограничения на търговията, финансите, технологиите и стоките с двойна употреба, производството, превозите и луксозните стоки