11

У чени от няколко институции обявиха, че са открили голяма супер-Земя, която обикаля около втората най-близка звезда до Слънцето. Звездата се казва Barnard's Star, а планетата е кръстена Barnard's Star b, като ще има и индикатора Gj 699 b, съобщава сп. Nature.

Любители откриха планетарна система около далечна звезда

Глетчери на Марс може да поддържат човешките бази

Звездата се намира само на 5,87 светлинни години разстояние. Тя е червено джудже и е малко по-голяма от Юпитер. Супер-Земята около нея обаче е доста по-голяма спрямо нашата планета.

Колко бихме оцелели на всяка планета от Слънчевата система

На тази екзопланета човек може да живее 150 000 години

Учените изчисляват, че Gj 699 b е поне 3,2 пъти по-тежка от Земята. Те казват, че резултатите им са 99,2% точни и това е минималната стойност. Допълнителни анализи може да покажат, че планетата е още по-масивна.

Екзопланетата е открита чрез анализ на данните от няколко телескопа 20 години назад. Информацията показва, че тя обикаля около звездата си за 233 дни. Орбитата ѝ е в т.нар. "снежна линия" - регион съвсем малко по-далеч от обитаемата зона, където е по-студено, но условията позволяват да има течна вода на повърхността на планетата.

На теория е възможно живот да се е приспособил към по-студените условия. Въпреки това учените изчисляват, че условията на Gj 699 b са доста сурови. Температурата вероятно е около -150 градуса по Целзий. За сравнение, температурите на луните на Юпитер Европа и Ганимед са съответно с 10 и 20 градуса по-ниски. Въпреки това са смятани от учените за едни от най-добрите кандидати за подходящи условия в Слънчевата система.

Изкуствен интелект на Google откри нови екзопланети

Учени от НАСА, които не са участвали в основното проучване, коментират пред BusinessInsider, че супер-Земята може да е задържала водородна атмосфера заради по-големите си размери. Водородът е силен "парников газ", така че при достатъчно налягане, може да осигури по-добри условия на повърхността на планетата. За сега обаче това е трудно проверимо с наличните технологии.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@