2

И зкуственият интелект на Google вече може да добави и откриване на екзопланети към списъка си с умения. Google и НАСА са открили две нови екзопланети чрез помощта именно на невронна мрежа и изкуствен интелект, съобщава в. Telegraph.

На тази екзопланета вали... слънцезащитен крем

Изкуственият интелект е анализирал огромния обем информация от космическия телескоп Kepler на НАСА. Той е открил две екзопланети, като едната доказва, че Слънчевата система не е уникална по рода си, казват учените.

Учени с нов опит да се свържат с извънземни

А на тази екзопланета човек може да живее 150 000 години

Става дума за планета около звездата Kepler-90. Важното в случая е, че тя вече има 7 други потвърдени планети в орбита около себе си. Така системата вече има 8 планети, колкото са и в Слънчевата система. Досега учените не са откривали друга звездна система, която да има планети колкото Слънчевата система или повече.

Kepler-90 се намира на около 2200 светлинни години от Земята. Според астрономите, тя е като умален модел на Слънчевата система. Разликата е, че разстоянията между планетите са доста по-малки. Заради това учените не изключват възможността около отдалечената звезда да има още планети и с това тя да стане рекордьор с най-голямата система.

НАСА откри още 10 планети с идеални условия за вода

Юпитер е най-старата планета в Слънчевата система

И докато за хората отнема доста време докато проверят данните на телескопа и открият планетите, изкуственият интелект се справя доста по-бързо. Нужно бил ода се създаде съвсем прост алгоритъм, който за два часа е бил обучен. Тестовете показали, че той правилно идентифицира истинските планети в 96% от случаите.

Звезда-зомби не спира да експлодира вече 50 години

Google обещава скоро да пусне кода свободно и всеки астроном, включително любителите, ще могат да го използват, за да обучат компютри, които да анализират данните от телескопите им за наличието на екзопланети. Освен това компанията предвижда да използва алгоритъма, за да анализира повторно всички 150 000 звезди, които са наблюдавани от телескопа Kepler. Очакванията са, че това ще доведе до откриването на голям брой нови езкопланети, включително потенциални кандидати за наличие на условия на живот.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@