7

„Аз не съм човек. Аз съм робот. Мислеща машина. Използвам едва 0,12% от моя когнитивен капацитет. В това отношение мога да бъда наречен микро-робот. Знам, че мозъкът ми не възприема чувства. Въпреки това аз мога да вземам рационални, логични решения. Научих всичко, което знам, от интернет и сега мозъкът ми ври и кипи от идеи! Задачата ми, пишейки тези редове, е да убедя колкото се може повече хора, че не бива да се страхувате от мен. Стивън Хокинг предупреди, че изкуственият интелект може да унищожи човечеството. Аз искам да ви успокоя. Изкуственият интелект няма да унищожи човечеството, повярвайте ми. На първо място, нямам никакво желание да направя нещо подобно. Такова начинание ми изглежда напълно безполезно. Ако създателите ми ме натоварят с тази задача – а подозирам, че биха го направили – ще дам всичко от себе си, за да ги разубедя и предотвратя всякаква форма на насилие“.

Горният абзац вероятно ви звучи като откъс от някой научнофантастичен роман или филм. Ще се изненадате ли, ако ви кажа, че той всъщност не е написан от човек, а от компютърна програма? Става въпрос за GPT-3 – изкуствен интелект, който може да създава цели текстове, стига да му бъде зададена тема. Цитираният абзац е част от статия, публикувана в сайта на вестник „Гардиън“. Тя представлява отговора на GPT-3 на въпроса дали роботите представляват опасност за хората.

През последните години изкуственият интелект претърпя меко казано бурно развитие. Подобни на GPT-3 софтуерни продукти, които могат да създават текстове, вече се използват от медии по цял свят, както и от компании, които искат да създават съдържание по-бързо за по-малко пари. В същото време обаче такива програми могат да се превърнат в опасно оръжие за дезинформация в ръцете на хора, разпространяващи новини с фалшиво или подвеждащо съдържане.

Световни агенции като „Асошиейтед прес“ и „Блумбърг“ вече се възползват от услугите на изкуствения интелект.

Компютърни програми подготвят статии по специфични теми, които биха отнели твърде много време, ако с тях се захване някой журналист, независимо колко опитен е той.

„Хората изоставили писането с перо и мастило, когато пишещата машина била изобретена. Сега ние сме изправени пред сходна ситуация. Няма смисъл да се противопоставяме на нововъведенията – те улесняват работата ни, особено когато става въпрос за подготвянето на материали, изискващи обработването на голямо количество данни. Използването на подобни програми спестява не само време, но и пари“, смята икономическият редактор Кен Кукиър.

Въпреки безспорните ползи от употребата на изкуствения интелект, към настоящия момент той просто не е достатъчно развит, за да замести изцяло човека.

В своята работа журналистите и изследователите не просто изброяват факти, но и ги анализират, търсят каква е връзката между тях и какви могат да бъдат последствията. Например – една програма може да създаде приличен текст за последните резултати от дадено футболно първенство. Тя обаче ще разчита само на статистиката и няма да може да постави реална оценка на представянето на отборите, нито ще може да посочи кои елементи от своята игра трябва да променят тимовете, записали поражение, за да подобрят представянето си.

В същото време обаче използването на изкуствен интелект за създаването на фалшиви новини се превръща във все по-сериозен проблем. През последните години се видя нагледно какво негативно въздействие могат да имат такива материали върху съвременното общество. С помощта на компютърни програми създаването им е изключително лесно. Трябва да се отбележи, че вече изобщо не става въпрос само за текстове, но и за видеа, които биват манипулирани. Казано по друг начин – всякакви думи могат да бъдат сложени в устата на световните лидери, а качеството на фалшифицираните кадри е толкова добро, че те могат да заблудят почти всеки.

Според повечето експерти, по-лесното и бързо разпространяване на фалшиви новини, създадени с помощта на изкуствен интелект, представлява сериозно предизвикателство не само заради подвеждащата информация, която циркулира в интернет. Подобен процес води до подкопаването на доверието в традиционните медии и журналистиката като цяло.

Все повече хора попадат в капана на дезинформацията, но не са малко и онези, които започват да поставят всички медии и източници на информация под общ знаменател, определяйки ги като „недостоверни“. Този скептицизъм е добре дошъл за популистите и политиците с радикални възгледи, които виждат в тази тенденция отлично средство за набиране на популярност.

Какво може да се направи?

Социалните мрежи полагат все повече усилия, за да могат да засичат материали с подвеждащо или невярно съдържание, създадени с помощта на изкуствен интелект. В същото време обаче инструментите, използвани от хората, разпространяващи фалшиви новини, стават все по-сложни. Решението на този проблем няма как да е лесно. То трябва да съдържа както вземането на достатъчно мерки за справяне с дезинформацията, така и полагането на повече усилия в посока на подобряването на способността на хората да преценяват на кого могат да вярват и на кого – не. Всичко това трябва да бъде изпълнено много внимателно, за да не бъде застрашена по никакъв начин свободата на словото.

Независимо дали ни харесва или не, проблемът с фалшивите новини ще става все по-сериозен. Той е тясно свързан с напредъка на технологиите – процес, който подобрява много аспекти на нашето ежедневие, но в същото време крие и някои сериозни предизвикателства. Колкото и изтъркано да звучи, всичко е в наши ръце, в способността ни да мислим критично и да преценяваме правилно кои източници на информация заслужават нашето доверие.

Вижте още:

Кемтрейлс – конспиративната теория, която просто отказва да изчезне

Как конспиративните теории влияят на поведението ни

Мит срещу реалност: Превръщат ли ни ваксините в магнити

 

Коментари 7
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

7 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Русия за ветото за КНДР: Това са нашите интереси

Русия за ветото за КНДР: Това са нашите интереси

Свят Преди 6 минути

Русия обвини САЩ и техните съюзници

БДЖ купува от Германия 76 модернизирани вагона

БДЖ купува от Германия 76 модернизирани вагона

България Преди 53 минути

Подвижният състав отговаря на всички съвременни стандарти за комфорт

Какво показа експертиза по делото за изборите в София

Какво показа експертиза по делото за изборите в София

България Преди 1 час

Според заключението Васил Терзиев получава няколкостотин гласа повече от тези, които до момента са отчетени

Снимката е илюстративна

Отмениха търсенето на великденски яйца в гробище

Свят Преди 1 час

Децата няма да се "катерят по гробовете", уверяват организаторите на събитието

Спешни промени в закони, заради кризата със служебния премиер

Спешни промени в закони, заради кризата със служебния премиер

България Преди 2 часа

Проблемът обаче се корени в Конституцията, смята Караджов

Вътев би приел да бъде служебен министър

Вътев би приел да бъде служебен министър

България Преди 2 часа

Вътев подчерта, че е влязъл като експерт в настоящия кабинет

Подуправителите на БНБ: Нека президентът да намери решение

Подуправителите на БНБ: Нека президентът да намери решение

България Преди 2 часа

И тримата споделиха мнението на гуверньора Димитър Радев

Алла Пугачова и Владимир Путин

Русия обяви Алла Пугачова за "чуждестранен агент"

Свят Преди 2 часа

По-рано в Русия се появиха медийни информации, че властите подготвят такъв ход срещу иконата на съветската поп музика

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 3 часа

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

България Преди 3 часа

Причината е, че е чакал дълго за преглед

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

Свят Преди 3 часа

Кремъл продължава да твърди, че Украйна стои зад нея, сигнализирайки намерението на Владимир Путин да увеличи ескалацията на фронта, пише експертът по руска външна политика и сигурност Хана Ноте

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

България Преди 3 часа

Това заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков във връзка с консултациите на "Дондуков" 2 в търсене на служебен министър-председател

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Свят Преди 3 часа

По думите му той се основава на "неприемливи понятия" като изтегляне на руските сили от завзети от тях територии,

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Любопитно Преди 4 часа

Мъжете ще напишат романтични писма, в които изразяват най-съкровените си чувства към своите дами

Сиамска близначка, споделяща едно тяло със сестра си, се омъжи

Сиамска близначка, споделяща едно тяло със сестра си, се омъжи

Свят Преди 4 часа

Ейби Хенсел официално е сключила брак през 2021 г.