31

Ж урналистът Севда Шишманова и арабистът Владимир Чуков коментираха в предаването „Здравей, България“ по NOVA резултатите от изборите в Турция и превръщането на страната в президентска република.

Избирателите в южната ни съседка категорично концентрираха властта в ръцете на Ердоган. Резултатът на Ердоган от вота преди няколко дни е 52,5%. За основния му опонент Мухаррем Индже са пуснати малко над 30% от гласовете.

Пълна победа на Ердоган в Турция, Борисов го поздрави

Кървави избори: застреляха регионален лидер в Турция

Това, което за мен е изненадата на тези избори е безспорно позиционирането на опозицията.

За първи път западните медии направиха профил на политическите съперници на Ердоган. Пролича, че се е оформило едно мнозинство на съпротивата срещу Ердоган, която има вече политическа платформа, има лидери, има и подкрепата на обществото. Турция е брутално разделена в момента.

На лидерите на опозицията ще им бъде много трудно, защото това, което узакониха тези избори, което започна с референдума и, което ще се случи, е тотална и радикална промяна на политическия модел. На практика Ердоган е абсолютно безконтролен по отношение на своите политически функции.

Това е една свръхпрезидентска власт от това да управлява с укази, които имат ранг на закони до това да назначава министри, вицепрезидент, съдиите. Всъщност

всякакво разделение на властите, което беше гарантирано от една кемалистка структура на управление на страната е суспендирано на този етап“,

заяви Севда Шишманова.

На въпрос дали това заплашва България Владимир Чуков отговори: „Ние сме европейска държава и трябва да отстояваме европейските ценности. Нещата са ясни. Състоянието на правовата държава не се е подобрило – състоянието на медиите, на академичните работници, на малцинствата. Нещата след тези резултати просто ще бъдат подчертани и акцентирани.

Пътят на Турция от република към султанат

Почна ли сривът на турската икономика

Първите, които ще се превърнат в мишена, това ще бъдат местните кюрди.

Те имаха щастието, а може би и нещастието да преминат тия 10% и имат своите депутати в парламента, но и лидер в затвора, което беше много силно критикувано от ЕС. Ердоган спечели и няма разумен анализатор, който да е очаквал друго. Проблемът е, че в парламентарно отношение той вече е зависим от партията на Бахчели – това са националистите – т.е. една комбинация, която много ясно ни казва оттук насетне какво ще бъде. Първото нещо, което каза той е, че още е рано да се вдигне извънредното положение. Първите стъпки ще бъдат институционализиране на сигурността в югоизточните райони на страната, където са кюрдите“.

Що се отнася до отношенията между Турция и Европа Севда Шишманова сподели, че би трябвало в тези отношения да виждаме Европа силна, защото има основания за това, а не обидена от отношението на Ердоган.

„Ердоган е изключително сигурен във взаимоотношенията си с Европа и това се основава на факта, че държи 3,5 млн. бежанци. Ние знаем какъв е разговорът – за пари, милиарди, два транша по 3 млрд., всичко това стои от едната страна.

Това, което не разбирам в отношенията между Европа и Турция, е защо Европа на практика е най-силното присъствие в икономиката на Турция, и има 130 млрд. оборот. 50% от износа на Турция е зависим от Европа, 2/3 от инвестициите в Турция са европейски.

Ако турската икономика по някакъв начин бъде бламирана от Европа, тя е свършена и Ердоган е приключил.

Той много добре знае, че е зависим от Европа, но нямаме ответни действия от страна на Европа“, заяви журналистът.

Целия разговор чуйте във видеото горе.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@